Pergola met 2 staanders - stevig genoeg?

Emile G

  • #1
In mijn achtertuin wil ik een pergola plaatsen met 2 staanders op poeren met een dekbalk. De staanders zijn 240cm, 15x15cm. En de dekbalk is 575cm 15x15cm. Nu wil ik ook 2 schorren plaatsen van 1meter lange zijde, korte zijde 70cm. Aan deze constructie komt een hangmat en of schommel te hangen. Is deze constructie juist, of allemaal te zwaar en kan het omkieperen omdat het maar op 2 staanders staat?

Moet het anders bevestigd worden met een 2 dwarsbalken richting de schuur?
 

BertPleizier

Vaste Beantwoorder
  • #2
Waar is de schuur ban gemaakt? Is die gemetseld of van hout?
 

Emile G

  • #3
Die is van hout gemaakt de schuur
 

BertPleizier

Vaste Beantwoorder
  • #4
Een pergola waar schommelkrachten op komen zou ik zelf nooit aan een houten schuurtje vastmaken. De hele schuur schut dan mee.
 

Emile G

  • #5
Hi Bert, en wat als ik 2 extra staanders plaats op poeren met beton, en deze staan dan evenredig aan de eerste 2 palen. En dan een driehoek verhouding maakt. Waarbij de 2 nieuwe staanders tegen de schuur aan staan, met ieder een dwars balk richting de eerste 2 palen met de dwars balk van 15x15. Is dat wat?
 

BertPleizier

Vaste Beantwoorder
  • #6
Kunt u daar een schets / tekening van maken?
 

Emile G

  • #7
Zie snelle schets. Voorzijde zijn de 2 staanders, 240cm hoog 15x15cm staan op poeren. Dekbalk van bijna 575cm. Schoren worden iets van 100cm. En dan als optie 2x dekbalken richting de schuur, maar niet aan de schuur vastmaken. Deze balken zijn dan 12x12cmx 245cm maximaal, en staan dan op 2 staanders 12x12cm, 240cm. En dus dan geen dwars balk aan de lengte zijn van de schuur... of moet dat juist wel? Zodat je een pergola van 4 staanders heb inclusief overal schoren?

En anders mijn laatste vraag maar dan helemaal terug naar mijn 1e verzoek. Er komt alleen aan deze 2 balken met dwars balk van 575 cm een zonne doek te hangen, dus geen schommel of hangmat.... blijft het dan wel staan?

20210603_214714.jpg
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #8
Op de schets heb je het stabiel gemaakt in twee richtingen. De derde richting ben je vergeten, dat is het horizontale vlak.
 
  • Like
Waarderingen: BertPleizier

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu