Pelgrim Bambino Gaskachel wil niet meer aan

Chrisvos

  • #1
Omdat het weer wat frisser begint te worden wilde ik eens proberen of ik mijn gaskachel aan de praat kon krijgen... Nee dus.
Hij is vorig jaar geplaatst door een monteur die hem toen ook meteen heeft aangezet. Ik heb hem zelf ook al eens eerder uit en aan gedaan maar blijkbaar doe ik OF nu iets fout OF er is iets stuk...



Ik kan aan de gaskraan zelf niet zien of deze open of dicht staat maar het leek mij logisch dat hij open is wanneer de knop in de lengterichting van de buis staat... (zoals in de foto).



Aan de achterkant van de kachel zitten twee knoppen. De grijze met vonk erop is volgens mij de piezo ontsteker. Als ik deze indruk zie ik, als ik goed kijk, (soms) een vonkje door de ruitjes van de kachel.
De schijf met de standen erop kan ik heen en weer draaien tussen de vonk en de hoge en lage stand. Er is niet duidelijk aangegeven waar de symbooltjes gepositioneerd moeten worden om de knop in de betreffende stand te zetten maar als ik de vonk boven de inkomende gasleiding plaats kan ik de knop een stuk indrukken. Ik dacht zelf dat dit de bedoeling was en dat ik de piezo moest indrukken wanneer de knop op de vonk staat en naar beneden is gedrukt. Ik probeer dit nu echter al zo'n 10 minuten zonder resultaat. Ook op andere standen van de draaischijf en bij de andere stand van de gaskraan gebeurt er niets. Ik hoor of ruik bovendien ook op geen enkel moment gas lopen. Er is wel gasdruk want in mijn keuken werkt mijn geiser gewoon.
Nu ik er aan heb zitten draaien krijg ik de draaischijf niet meer terug op de 0-stand.




Bovenstaande foto is van het typeplaatje van de kachel.


Kan iemand mij uitleggen wat ik verkeerd doe of wat er anders aan de hand kan zijn?
 

Fiesiekus

  • #2
Je werkwijze klopt. Maar er kan lucht in de leiding zitten, dus dat moet er eerst uitstromen.

Verder: gaat de vonk de goede kant op (lastig te zien) langs de gasuitstroomopening??
 

Chrisvos

  • #3
Ik denk dat misschien mijn piezo element een beetje versleten is. Ik zag bij de eerste keer proberen maar af en toe een vonk (kon niet zien welke kant deze op ging omdat de ruitjes vrij donker zijn). Ik heb het net, na een tijdje wachten, opnieuw geprobeerd en nu sprong hij ineens wel aan! Dit was ook de eerste keer dat ik een vonk zag.
Als het piezo-element versleten is (het is een oude kachel dus dat zou me niet verbazen), is dat dan te vervangen? Ik heb de kachel nog nooit uit elkaar gehad omdat de monteur me vertelde dat ik het ruitje er niet moet afschroeven omdat ik die dan nooit meer terug op zijn plaats vast krijg. Ik geloof eens gelezen te hebben dat je in plaats daarvan de gehele bovenkant er vanaf moet halen. Klopt dat? Ik heb al even gezocht maar kan nergens online een handleiding van dit type kachel vinden.

Ben in elk geval blij dat ik het hier weer lekker warm kan stoken maar als iemand nog antwoorden weet op de bovenstaande vragen, graag!
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #4
Plaats even een foto van de kachel.
 

Fiesiekus

  • #5
Chrisvos schreef:
Ik denk dat misschien mijn piezo element een beetje versleten is. Ik zag bij de eerste keer proberen maar af en toe een vonk (kon niet zien welke kant deze op ging omdat de ruitjes vrij donker zijn).
Die verslijten niet. Misschien is er wat vervuiling rond de waakvlam, dat zal schoongemaakt kunnen worden.
 

Chrisvos

  • #6
Bedankt voor de reacties weer.
Ik heb intussen nog steeds problemen mat het weer aansteken van de waakvlam als hij helemaal uit is geweest. Ik heb voorzichtig het middelste ruitje verwijderd en kan zo zien dat de ontsteking maar heel af en toe een vonk geeft. Als deze dus niet versleten is zal het inderdaad misschien aan vuil liggen. Heeft iemand misschien tips hoe ik dit kan schoonmaken? Het liefste die ik dat zonder de kachel helemaal te demonteren maar als dat wel nodig is zou het ook erg welkom zijn als iemand me kan vertellen hoe ik dat het beste doen kan. Ik kan nu zonder veel moeite het middelste ruitje uitnemen en dan is er een sleuf van ongeveer 3 cm breed en 20cm hoog vrij. Ik zat al te denken hier doorheen met een tandenborstel de pit van de waakvlam van aanslag etc. te ontdoen maar ik weet niet of dit een goed idee is...

Hierbij ook nog twee foto's van de kachel in zijn geheel:


 

Fiesiekus

  • #7
Op zich zou je met een kwastje e.e.a. schoon kunnen poetsen (niet over de branderoppervlak!) en blazen. Misschien moet de electrode iets bijgebogen worden zodat ie beter vonkt.
 

Pepjo

  • #8
Je kunt dat frame met ruitjes in z'n geheel demonteren, herinner ik me nog van toen ik ook zo'n kachel had. Kwestie van de vier schroeven op de hoekpunten losdraaien.

Overigens kun je ook de hele buitenste mantel van de kachel er naar boventoe aftrekken. Even kijken waar daarvoor de schroeven zitten, dat ben ik vergeten na zo'n 20 jaar. :wink:
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #9
Het handigste is de ruitjes te verwijderen, de ontsteking kan dan iets naar de waakvlam toe gebogen worden, 1 mm kan al genoeg zijn.
U kunt dan gelijk de kachel even schoonzuigen met de stofzuiger.
Bij de bambino gebeurt het ook wel dat de kabel van de ontsteking hard is geworden en de isolatie daardoor gebroken, dat kan ook een storing van de ontsteking opleveren.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu