PE-RT geschikt voor achter de geiser?

Hielkio

  • #1
Ik heb er totaal geen kaas van gegeten, dus zou ik graag een beroep op jullie willen doen :)
Aangezien de vorige eigenaars van mijn stacaravan het water voor de winter niet hebben afgetapt / afgesloten zijn bijna alle koperleidingen gesprongen.
Zowel koud als warm. Ik heb het koude deel 'opgelost' met Tyleen, maar nu zit ik met het warme deel.

Aangezien ik een klein budget heb en gratis een rol PE-RT buis (16x2) heb gekregen, was het idee om deze te gebruiken voor het warme deel.
Hier zet ik toch een aantal vraagtekens bij, omdat ik werkelijk geen idee heb hoe warm het water wordt wat vanaf de geiser naar de keuken loopt.

Zo kom ik bijvoorbeeld vergelijkingen tegen tussen PE-RT en PEX buizen, maar aangezien de PE-RT een gegeven paard is, zou dat de mooiste oplossing zijn (als het mogelijk is).

Kunnen jullie me misschien wat verder op weg helpen?

PE-RT Buis.jpeg
 
Laatst bewerkt:

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #2
Ik ook niet. Vind op het internet betand tot 90 gr bij 3 bar. Hoeveel bar staat er op het waterleiding netwerk.
Kom je niet in de knoei met het aansluitmateriaal.
 

De loodgieter

Vaste beantwoorder
  • #3
kunnen we kort in zijn NEEN beide zijn vloerverwarmingsbuis en heeft derhalve geen KIWA keur en is niet voor drinkwater geëigend
 

Hielkio

  • #4
De loodgieter schreef:
kunnen we kort in zijn NEEN beide zijn vloerverwarmingsbuis en heeft derhalve geen KIWA keur en is niet voor drinkwater geëigend
Dat vind ik erg vreemd aangezien ik eigenlijk overal tegenkom dat het JUIST voor drinkwater wordt gebruikt. Hier een aantal quotes uit de technische specificaties van willekeurige leveranciers (de volgende vaststellingen zijn gebaseerd op PE-RT):

1. Wanneer is het nodig?
Voor het installeren van gecertificeerde kunststofleidingsystemen voor drinkwater in gebouwen

2. PE-RT is sterk, zuurstofdiffusiedicht (DIN 4726), maar toch zeer flexibel, gemakkelijk te gebruiken en met een zeer goede kruipsterkte. Daarnaast is het materiaal toegelaten volgens de meest gebruikte drinkwaternormen.

3. Voorwaarden van het certificatieproces liggen vast in het Reglement voor Certificatie 2017 en Algemene Voorwaarden voor Opdrachten aan Kiwa

4. Waterwerkblad - Leidingen
K536 deel G: Leidingsystemen van PE-RT/AI, voor het transport van warm en koud drinkwater

Dit alles is gebaseerd op de reglementen en beschrijvingen uit 2017 en zijn sindsdien (voor zover ik kan vinden) niet herzien. Dus ... andere argumenten? Qua temperatuur bijv.
 

Dimkal

  • #5
Je kan niet zomaar stellen dat alle vaststellingen van diverse leveranciers van buizen ook van toepassing is op de buis die je hebt liggen. Bijvoorbeeld PE/RT AL is een buis met aluminium inlage en dus een andere buis. Argumenten wat temperatuur betreft verschillen per leverancier. PE buis kan in basis 90 graden aan. Echter verminderd dit de levensduur enorm. Van een leverancier weet ik dat ze stellen dat hun PE type buis over de totale levensduur maximaal tot 150uur bestand is tegen 90 graden en levenslang bij temperaturen tot 70 graden. Echter ook dit is een buis met aluminium inlage. De aluminium inlage wordt toegepast om de buis diffusie dicht te maken en dit is wat wel noodzakelijk is voor het zuurstof rijke drinkwater. CV water bevat geen of amper zuurstof en daar is de aluminium inlage niet noodzakelijk.

De vraag die ik jou graag wil stellen is hoeveel is het je waard om geen schade op te lopen en in hoeverre staat dit tegenover de investering die je moet maken voor een betere oplossing zoals alles uitvoeren in koper? Alleen met koper weet je zeker dat je een duurzame oplossing maakt in combinatie met hoge temperaturen.
 

De loodgieter

Vaste beantwoorder
  • #6
het beste argument wat je kunt krijgen, zoek op de buis het Kiwa keurmerk eens op en plaats hier een foto van. maw hier moet een keurmerk op staan anders is het niet toegestaan.
 

Hielkio

  • #7
Bedankt mensen! Hier kon ik wat mee! Ik heb dus toch besloten om het op te lossen met koper :-)
Het is bijna klaar .. alleen laat het even op zich wachten omdat ik in een roestige schroef ben gaan staan :roll:
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu