Parket leggen - alternatieven 12mm spaanplaat

Maarten85

  • #1
Hoi Forumleden,

Bij de renovatie van onze woning hebben we van de begane grond het massieve planken (panga panga)parket eruit gehaald (deze tand/groef verbinding zat alleen gespijkerd).
Nu zou ik dit parket willen hergebruiken voor de eerste verdieping (betonnen vloer) – slaapkamers en halletje.

Ik ben er geen voorstander van om deze zwevend te leggen i.v.m. evt. werking – maar ik zou deze alleen willen spijkeren aan de ondervloer.
Nu lees ik dat er vaak 12mm spaanplaat wordt gebruikt als ondervloer.
Of multiplex, maar dat maakt het geheel weer stuk duurder.

Bestaat er ook een goede oplossing om een minder hoge ondervloer (i.p.v.12 mm spaanplaat) te gebruiken bij het verspijkeren van het parket ?
Ik wil dus de totale hoogte zoveel mogelijk beperken.


Alvast bedankt voor de reactie,
 

Cyruse

Vaste Beantwoorder
  • #2
De nagels (of brads) waarmee je de vloer gaat vastnagelen op de ondervloer hebben wel wat 'vlees' nodig. Als je 6-8 mm zou gebruiken is er gewoon te weinig om vast te nagelen.

Maar is de uiteindelijk hoogte van de vloer zo kritisch dat het gaat om die paar millimeter?
 

Maarten85

  • #3
Niet direct zo kritisch, maar scheelt o.a. in de overgang/hoogte richting de badkamer/douche (ligt lager) en scheelt een paar deuren inkorten ;)
 

Cyruse

Vaste Beantwoorder
  • #4
Tsja..het punt is dat je massieve planken gebruikt en dat werkt meestal als een dolle. Het verbaast mij eigenlijk al dat ze in de eerste instantie alleen zaten gespijkerd. Over het algemeen nagel EN verlijm je massieve planken om de werking tegen te gaan. Want werken doen ze.

De enige goede manier (in mijn ogen) is het verlijmen van 12mm spaanplaat broodjes op de betonvloer en daarna het verlijmen EN nagelen van de massieve houten planken. Deuren gewoon inkorten (paar keer schaafmachine er over) en eventuele drempels die lager vallen vervangen voor een hogere drempel (of een drempel er op).

Dan ligt het tenminste minstens 30 jaar probleemloos :mrgreen:

Elke andere manier is vragen om problemen met massieve planken. Maar dat is mijn mening.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu