(her)leggen eiken lamelparket op nieuwe underlayment vloer

Anouk123

  • #1
In ons huis hebben wij een nieuwe vloer laten leggen van Elliottis underlayment platen van 18 mm dik. Deze platen zijn ook gelegd in de uitbouw (+- 12m2) aan het huis. Tegelijkertijd met het plaatsen van deze nieuwe vloer hebben we de vloer geisoleerd.

Op de underlayment vloer hebben we een eikenhouten lamelparketvloer geplaatst (19 cm breed, 15 mm dik en varierend in lengte tot 1,5 meter) met een rubberen ondervloer van 2 a 3 mm dik. De lamelparket is zwevend gelegd en in de naden verlijmd. Onze aannemer heeft deze vloer gelegd. Vloer + ondervloer hebben wij bij een derde partij gekocht.

Al snel na het leggen van de vloer bleek dat de vloer om meerdere plaatsen indeukte. Ook ligt de lamelparket voelbaar niet vlak. Als ik een lange rechte lat dwars op de lamelparket leg kan ik er op sommige plekken onderdoor kijken. Het gevolg is dat meubelen trillen als we over de vloer lopen. Glazen in de glazenkast trillen en zelfs het kookeiland beweegt. Ook voel je oneffenheden als je over de vloer loopt. Heel erg storend.

Mijn vraag is: is dit nog op te lossen zonder dat we een nieuwe eiken vloer van duizenden euro's moeten aanschaffen?

Ik lees op het internet dat ons probleem waarschijnlijk is dat de ondervloer niet geëgaliseerd is en dat we waarschijnlijk niet de juiste ondervloer hebben. Hoe dit probleem zo kosten-efficiënt mogelijk op te lossen? En kan de eiken lamelparketvloer nog opnieuw gelegd worden (gelet op de verlijming in de naden)? Zo nodig met speciale hulpmiddelen?
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #2
Is de vloer van houten balken?
Wat is de afmeting van de balken?
Zit er kruipruimte onder de aanbouw?
 

Anouk123

  • #3
Dag Jan,

De vloer is van houten balken van ongeveer 3,5 meter breed. Er is een kruipruimte.

12CF8700-7ABF-4FD8-98D4-99A153430B27.jpeg
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #4
De bovenzijde van de balken is niet vlak. Netzomin als de balken strak uitgelijnd zijn. In de tijd dat de woning gebouwd werd, was dat ook minder van belang. Maar je eiken afwerkvloer verlangt wel een vlakke ondergrond. En daar gaat het mis.

Ik denk niet dat je dit kunt herstellen zonder de vloer eruit te halen. Maar of een verlijmde eikenvloer opnieuw is te leggen... Ik heb mijn twijfels.
 

Anouk123

  • #5
Beste Walker,

Er is wel een nieuwe underlayment vloer gelegd, die - volgens de aannemer - waterpas gelegd is. Op die underlayment is vervolgens een dunne rubberen ondervloer gelegd en daarna pas de eiken lamelparket. Wat was volgens jou de juiste route geweest om een vlakke ondergrond te krijgen?

Het probleem is echt lokaal. Bijvoorbeeld rondom het keukeneiland (de lamellen zijn slechts gedeeltelijk tot onder het eiland gelegd om ruimte te geven aan de kastjes onder dat eiland) en op de plek waar de tafel staat. Is het bijvoorbeeld op te lossen door plaatselijk een stuk dikkere ondervloer te leggen ( bijvoorbeeld door deze stukken onder de vloer te duwen vanuit de openingen rondom het kookeiland)? Of gaat deze ondervloer dan een eigen leven leiden?

Ik heb ook gehoord dat plaatselijk inspuiten van Epoxy-hars een oplossing zou kunnen zijn. Heeft iemand daar ervaring mee?
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #6
Anouk123 schreef:
een nieuwe underlayment vloer gelegd, die - volgens de aannemer - waterpas gelegd is
Anouk123 schreef:
Ook ligt de lamelparket voelbaar niet vlak. Als ik een lange rechte lat dwars op de lamelparket leg kan ik er op sommige plekken onderdoor kijken.
Dat matched niet samen... Laat de leverancier van de eiken vloer een inspectie uitvoeren, liefst in aanwezigheid van de aannemer.

Zit de fout in de eiken vloer -> Dat is het voor leverancier om het op te lossen.
Zit de fout in de ondervloer -> dan mag de aannemer het op gaan lossen.

Hoe je een vlakke ondervloer krijgt? Door vanaf de balken goed op te bouwen, dus een hoogtemeting op iedere balk en op meerdere punten uit te voeren.
 

Anouk123

  • #7
Oke, als we even aannemen dat de vloer niet waterpas is en wat de aannemer zegt niet klopt, dan heb ik de volgende vraag:

als ik de aannemer de opdracht geef om bepaalde rotte (draag)balken van de vloer te vervangen, isolatie aan te brengen en vervolgens een nieuwe vloer te leggen van underlayment……mag ik dan als opdrachtgever verwachten dat hij de nieuwe vloer waterpas legt? Of had ik daar - dat waterpas leggen (of egaliseren?)- als aparte dienst / onderhoud opdracht toe moeten geven?

het antwoord op deze vraag bepaalt namelijk of ik de aannemer aansprakelijk kan stellen voor het ‘gebrek’.
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #8
En daar gaat dit forum niet over. Wij zijn geen juristen.

Googelen op "hoe vlak moet een vloer zijn voor parket" levert voor jou interessante informatie op. Jouw voordeel is dat de aannemer zowel het UL heeft gelegd, als het parket.
 

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #9
De aannemer heeft alles gelegd en het resultaat is een vloer die niet waterpas ligt. Dan daar dus de aannemer op aanspreken.
 

Impie

Vaste Beantwoorder
  • #10
Er is ook nog een verschil tussen waterpas en vlak. Dat eerst is niet altijd even realistisch in de oudere huizen en voor parket ook niet nodig; vlak is mijns inziens wel een vereiste.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu