Duoplank parket met vuren onderlaag: zwevend leggen?

DBakker

  • #1
Ik heb onlangs een partij mooie duoplank visgraat parket stroken op de kop getikt. Voordat ik deze ga leggen, was ik toch wel benieuwd wat volgens de experts de beste opbouw is daarvoor. De toplaag (4mm eiken) is namelijk niet verlijmd op multiplex, maar op een soort vurenhouten klosjes:



Ik ga het leggen in een oud huis, met houten vloerconstructie (zonder vloerverwarming). Zou ik dit parket zwevend, met de planken onderling aan elkaar verlijmd in veer en groef, op een (isolerende) ondervloer kunnen plaatsen? Of is er dan een risico op kromtrekkende planken?
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #2
Ik weet niet anders dan dat dit soort vol verlijmd moet worden.
Google maar eens op "visgraat parket verlijmen"
 

DBakker

  • #3
Ha Jan, zeker, er is veel te vinden over welke legmethodes mogelijk zijn bij verschillende soorten parket, maar bij specifiek deze soort kan ik geen eenduidig antwoord vinden.
Bij de traditionele 'tapis' visgraat planken is vol verlijmd (op bv. spaanplaat) de enige optie, maar bij duoplank visgraat (met multiplex onderlaag) wordt vaak zelfs aanbevolen om het zwevend te leggen.

Na wat extra zoekwerk lijkt het er trouwens op dat ik dit beter lamelparket kan noemen dan duoplank (hoe het aan me verkocht is). Hier wordt lamelparket beschreven dat zwevend gelegd kan worden: https://www.parketgroep.nl/vloeren/parket/parket-soorten/lamel-parket/
en hier wordt iets vergelijkbaars gemeld, met een schets die lijkt op de planken die ik heb: http://www.dehoutmeester.nl/index.php/soorten-parket-mainmenu-29/lamelparket-mainmenu-63
Maar, dit gaat allebei om normale planken, niet om visgraat, en in die schets van de tweede link zit er nog een contrafineer laag onder de vuren laag, die zit bij mij niet. Dus, ik ben erg benieuwd wat de experts hier van mijn vloerplanken denken?
 

DBakker

  • #4
Ik heb een leverancier gevonden die dit soort parketplanken maakt, en hun documentatie is duidelijk: https://www.adlerparkett.com/files/...aetter/Verlegeanleitung_EN_PDF_2017_02_09.pdf tweelaags parket moet vol verlijmd.

Nu is vol verlijmd leggen bij mij niet ideaal, want dan moet ik eerst een laag OSB of iets dergelijks op de houten draagvloer aanbrengen voor een gladde ondergrond, en dat geeft weer aardig wat dikte. Nou kwam ik Elastilon tegen als ondervloer, met een plaklaag waar je parket zo op kan plakken. Heeft iemand hier ervaring mee?[/url]
 

Menno1010

  • #5
Hallo Dbakker, ik sta voor een soort gelijke vraag, visgraat zwevend leggen icm Elastilon, hoe is het jou vergaan? Wel of niet elastilon gebruikt?
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu