Paneel ampere meter

Beste,
Ik heb een vraag.
ik wil graag een paneel ampere meter inbouwen in een schakelkast.
moet ik deze aansluiten (per Fase 1 meter)
Tussen de hoofdschakelaar en het verdeelblok?
Kan de ampere meter deze ampere’s door zich heen verdragen?

94D19185-7786-4C92-8064-32440FDBFDA3.png
 
Je zal er voor iedere fase eentje nodig hebben.
Wel in de gaten houden dat een Ampèremeter in serie met de verbruikers komt te zitten.

Waar je hem aan moet sluiten ben ik niet mee op de hoogte, maar dat kan een ander je vast wel vertellen.
 
Dit is een Ampere meter voor maximaal 25 Ampere. Of dat kan in jouw situatie hangt er vanaf hoeveel stroom de verbruikers nemen.

Wat is de preciese toepassing?
 
Ja dat klopt, ik doel erop dat als TS een din rail heeft dat hij dan beter een meter met din montage kan kopen.

Toepassen van een paneelmeter in een groepenkast lijkt me al snel knutselwerk worden.
 
Nee het gaat echt om een schakelpaneel dat ik aan het maken ben. Het komt dus in een paneel. Het leek mij alleen best veel 25 ampere door zo’n metertje.

en hoe zit het met de beveiliging?
 
Ik ga din rail maken in een schakelkast met groepen en relais. Maar wil deze meters met meerdere omkeerschakelaars in de deur plaatsen
 
Het staat erop, dus hij kan het aan. Uit deze serie is het wel het type met de hoogste stroom. Bij nog hogere stromen komt er een meettransformator tussen en is de stroom door de meter zelf lager dan dan door het circuit waar gemeten wordt.

Altijd zorgen dat de meter in het circuit na de automaat zit waarmee het circuit beveiligd wordt. Anders blijft er op beide kanten van de meter 230 Volt staan als de automaat uitklapt en dat is levensgevaarlijk.
 
Ja, de schakelkast word een onderverdeelkast na de hoofdgroepenkast.

deze onderverdeelkast word afgezekerd met een hoofdzekering van 40 ampere. ik moet hier dan een andere meter voor hebben.
maar deze komt dan dus direct na de hoofdschakelaar en word daar dan door beveiligd.
 
Ja, deze meter kan niet met 40 ampere afgezekerd worden, dus een zwaardere meter, of een lichtere afzekering.

Je had het over een meter voor elke fase. Vaak wordt in schakelpanelen van drie fase systemen maar één meter toegepast op één fase omdat er vaak weinig verschil zit tussen de stromen van de verschillende fasen.
 
oke maar ik zie dat ik met een zwaardere meter deze ook anders moet aansluiten? wat heb ik nodig voor zo eentje die bijv tot 40 amp gaat?
 
Je hebt dan een meter nodig waarvan de meetstroom anders is dan de schaalverdeling. In dit geval zou ik een 50/5A meter adviseren, dus 50 Ampere op de schaalverdeling en 5 Ampere als meetstroom. Op zo'n meter sluit je niet de hoofdstroom aan, maar je doet een speciaal meetspoeltje rond de dikke fasedraad en de twee draden van het meetspoeltje gaan naar de meter. Zo'n ding heet een stroomtransformator, of op zijn engels current transformer.

Je neemt uiteraard ook een stroomtransformator van het type 50/5A, anders klopt de uitlezing op de meter niet met de werkelijkheid.

Dat ziet er uit als in deze Google link.
 
Een schakelpaneel afgezekerd op 40 Ampere is niet echt een hobby klusje. Je moet al behoorlijk rekening houden met aderdiktes, en andere zaken om het veilig te houden qua brandgevaar etc. Als er drie fase motoren worden geschakeld met de relais zijn er nog meer zaken om op te letten die qua niveau aardig hoger liggen dan het aansluiten van een ampere meter.

Kun je nog wat meer vertellen over de toepassing zodat wij niet met angst en beven de komende dagen het nieuws hoeven volgen naar berichten van een uitgebrand schakelpaneel, huis of erger? :lol:
 
Het gaat hier om een zwembadinstalatie. Schakelbord voor de technische ruimte. In een vakantiewoning in Frankrijk . Ca 80/90 kuub
met onder andere een pomp, warmtepomp en randsystemen .
incl op afstandbedienbaar maken ect
 
De amperage van de hoofdzekering van de ovd word vrij hoog om de boel selectief te houden . Aangezien er geen kleine warmtepomp komt te staan :)
 
Klopt de schaalverdeling (Ampère) ook met de specificaties die hopelijk achterop de meter staan?
Het kan zijn dat de schaalverdeling wel 25A opgeeft maar het kan best zo zijn dat er een shuntweerstand
voor nodig is.
 
Uit de opschriften op de meterschaal blijkt niet dat je een stroomtransformator nodig hebt dus die 25 A, met korte overbelastbaarheid tot 50 A, gaat inderdaad door deze meter. Echter de meter zelf heeft hoogst waarschijnlijk een ingebouwde shunt zodat slechts een heel klein gedeelte van die stroom door het eigenlijke meetsysteem vloeit.

Een quote is overbodig, mod.
 
Laatst bewerkt door een moderator:
Soms wel, soms niet.
In dit geval refereerde ik niet aan de laatste reactie maar aan de OP, zo'n 20 reacties terug en richtte mij direct tot TS. Dat was puur ter verduidelijking.
Wanneer de "quote functie" geen doel (meer) heeft, zou iemand hem ook kunnen uitschakelen.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Heb je problemen met wachtwoorden of reset, stuur een mailtje naar info a p e n staartje klusidee nl Nog niet geregistreerd? Registreer nu
or Log in via
Back
Bovenaan Onderaan