Overstroomventiel de boosdoener?

Status
Niet open voor verdere reacties.
Ik heb gisteren een radiator bijgeplaatst op zolder waar ook de ketel (ATAG Blauwe Engel 1994) staat. De installatie wordt vanaf de ketel verdeeld in een linker- en een rechtergedeelte. De radiator zit "rechts" en dat gedeelte hoefde ik dus alleen te laten leeglopen. Na aansluiten deed de nieuwe radiator het prima. Het is ook de eerste radiator in het rechtergedeelte na de ketel. Maar de volgende radiatoren - 2 op de eerste verdieping (slaapkamers) en 1 op de begane grond (woonkamer) blijven koud. De aanvoerleiding wordt na de nieuwe radiator snel kouder.

Nu zit er vlak na de nieuwe radiator een Danfoss overstroomventiel (constant flow regulator). Deze is er bij het plaatsen van de ketel door de installateur er in gezet omdat ik nogal veel ruis in de leidingen had. Je hoorde het water er doorheen jagen. Zou deze regulator het probleem zijn? In alle radiatoren zat na het op druk brengen van de installatie veel lucht. De radiator op de begane grond heeft geen ontluchtingskraantje. De woning/installatie is van 1975, deels dikwandig gefit, met knel uitbreidingen.

Ik heb alle radiatoren op die van de begane grond na dichtgezet en de druk tijdelijk op 3 bar gebracht, maar geen enkele verbetering. Het lijkt wel of er een verstopping in de leiding zit. Op de eerste slaapkamer wordt de aanvoer nog een klein beetje warm, maar daarna is het al snel over. De retour is koud. De linkerhelft van de installatie werkt prima. Als de regulator als kortsluiting zou werken dan zou de retour op dat punt toch heet moeten zijn? Maar dat is hij niet, waardoor ik denk dat hij nog niet open staat.

Ik snap er niks van. Terwijl ik al diverse uitbreidingen in deze en andere installaties heb gedaan. Zonder ooit problemen te hebben gehad.

Kan het toch lucht zijn dat in de laatste radiator beneden zit? Het is een flinke: 3 platen met convector. 3 meter x 50 cm. Iemand een idee?
 
Begin eens met ontluchten.
Dan draai je de eerste nieuw geplaatste radiator dicht.
Je systeem zou dan weer moeten werken, want er is dan niks veranderd.
Als het dan werkt dan moet je die constant flow regulator verder openen, want dan is de weerstand van de nieuwe radiator kleiner dan die van de regulator waardoor alle stroming over de radiator gaat dus de weg van de minste weerstand kiest.
 
Obelix2,

Bedankt voor je snelle reactie. Het ontluchten heb ik al gedaan, op de laatste in de woonkamer na, want daar zit geen nippel op. Ik dacht ook dat wanneer de nieuw radiator dichtstaat, er in principe niks is veranderd. Toch loopt dan de temperatuur in de aanvoer naar de volgende radiatoren snel terug. Kan een grote luchtbel de doorstroming na de nieuwe radiator blokkeren?
 
Ja dat kan.

Draai in het hele huis alle radiatoren eens dicht op 1 na die nu niet warm wordt en stook dan eens alleen op die ene radiator.
Kijken wat dan gebeurt.
 
Dat heb ik inderdaad al gedaan, ook dan lijkt er niets te veranderen. Kan er niet iets in de aanvoerleiding zijn gevallen (een stukje kalk of steentje van een boorgat via een T-stuk of zo) dat de boel verstopt of krijg je dan andere verschijnselen? Ja, ik begin nu de gekste gedachten te krijgen.
 
En hoe is de Temp in het stukje wat jij noemt (constantflow regulator). Wordt deze wel heet,dus komt hij er heet in en gaat ook weer heet direct terug in de retour ? .
 
Ik vermoed dat hij een inregel veniel bedoeld van TA

Maal anders eens een foto van dat ding aub
 
Het is een Danfoss AVDO 0,15 bar. Retour blijft koud, dus ik vermoed dat hij gewoon dicht blijft.

Inmiddels heb ik alleen de slaapkamerradiatoren en de benedenradiator vol open staan. De nieuwe op zolder staat dus dicht. De slaapkamerradiatoren beginnen warm te worden (bovenkant, onderkant is een stuk minder), maar de retour is vrij koel. De aanvoer naar beneden is langzaamaan een klein beetje warm geworden, maar de radiator zelf: noppes. De retour is (nog) steenkoud). Er zit natuurlijk sinds gisteren een aardige hoeveeheid koud water in, maar de opwarming daarvan duurt toch geen uren? Moet ik misschien de pomp een tandje harder laten draaien (Grundfoss 20 50 130). Ik kan alleen niet zo goed zien waar ik dat kan doen.

Overigens ontzettend bedankt dat jullie willen meedenken.
 
Op zolder lopen de horizontale leidingen niet mooi op afschot. Ik denk dat in de knietjes van de staande leiding overgaand naar de liggende daar best nog wel een lucht kan verzamelen. Ik heb vroeger wel eens 22 mm knelknietjes gekocht met daarop een ontluchtingsnippel. Ik weet niet of die nog te krijgen zijn, maar anders ga ik die nog wel vervangen, dan is de lucht daar in ieder geval ook weg. De buizen borrelen overigens niet.

Ik heb nu na het "opstoken" van de slaapkamerradiatoren deze weer gesloten en alleen de benedenradiator open gelaten. Ik merk nu dat de boel warm wordt! Misschien dat het warme water van boven zich nu eindelijk gaat mengen met beneden. Ik heb overigens wel een installateur voor morgen besteld om te kijken of hij nog het een en ander kan inregelen qua pomp en modulatie. En om te kijken of die by-pass nu uit de zolderleiding kan. Ik zag dat er vlak bij de ketel ook zo'n ding zit. Een iets ander model, wel Danfoss, maar bereik 0,05-0,5 bar. Deze is door ATAG zelf er in gezet. Twee lijkt me te veel van het goede. Ook al kan het geen kwaad.

Nu de benedenradiator goed warm is, heb ik alle radiatoren in huis opengedraaid. Van de "rechterkant" zakken alle radiatoren nu toch weer een stuk in qua temperatuur (handwarm). Het linkerdeel van de installatie is loeiheet. Morgen maar eens advies van een echte vakman vragen. Mijn vader was vroeger CV-monteur (ik heb nog een hoop spullen van hem), maar die ligt helaas al ruim 25 jaar in zijn kissie.
 
Even een update. Uiteindelijk is alles toch warm geworden. Maar ik moet de radiatoren boven wel geknepen houden. De installateur zei dat alles prima was aangelegd. Lucht was het niet, ook al lagen de pijpen niet goed op afschot. Volgens hem werd eventuele lucht er wel doorheen geduwd. De AVDO was het ook niet. Deze bleef toch dicht staan. Wel raadde hij me aan om een voetventiel op de zolderradiator te zetten en deze flink te knijpen. Nu trekt hij als eerste radiator na de ketel meteen enorm veel warmte. Klusje voor later. Voorlopig maar even laag zetten.

Mensen, bedankt voor jullie adviezen en bereidheid om mee te denken. Wat mij betreft kan dit draadje nu op slot.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Heb je problemen met wachtwoorden of reset, stuur een mailtje naar info a p e n staartje klusidee nl Nog niet geregistreerd? Registreer nu
or Log in via
Back
Bovenaan Onderaan