Overmatig gasverbruik bij vloerverwarming met Q38C ketel

RTJC

  • #1
Hoi klussers,

ik heb een vraag en ik kom niet helemaal uit de vele info die ik lees.

Sinds kort een jaren 30 huis gekocht met daarin vloerverwarming, plus 2 kleine radiatoren (1 in de erker en 1 in de keuken om koude val onder de ramen tegen gaan). Hoofdverwarming is de vloer. Ook heb ik een buitenvoeler aan de gevel hangen.

Ik heb een ATAG Q38C ketel, met een BrainQ thermostaat. Daarnaast heb ik een 4 groeps verdeelunit voor de vloer, en daarop aangesloten zit een thermostaat van Danfoss met volgens mij ook een servo om de unit te sluiten wanneer de temperatuur van de Danfoss is bereikt.

Hier ontgaat me echter de logica.

Mijn thermostaat van ATAG hangt in de keuken, de Danfoss in de woonkamer. Echter zijn deze vertrekken te zien als 1 vertrek, aangezien ik een hele grote doorloop heb tussen de keuken en de woonkamer.

Concrete vragen die ik heb:

- Wat is de functie van de Danfoss welke geschakeld is op de vloerverwarming? Ik heb maar 1 zone in huis, en dat is vloer. Die zou toch geregeld moeten worden met de BrainQ? Dus temperatuur bereikt, ketel uit.

Mijn installateur heeft gezegd dat ik beter de Danfoss een graad hoger kan zetten dan de BrainQ om te voorkomen dat de servo van de VW de toevoer dichtdraait. Hierdoor blijft de BrainQ altijd in controle.

- Ik heb een buitenvoeler. De afgelopen dagen merk ik dat ik fors gas stook, ook midden in de nacht terwijl ik het programma om 22.30 uur uitschakel en we dus de nachtstand induiken van 18,5 graad. Echter, blijft de ketel snachts moduleren op 20% en houdt een constante temperatuur van 20,5 graad aan. Ik kwam erachter dat de ketel op ABS stond en niet op ECO. Dat heb ik nu aangepast, met als gevolg dat het meer afkoelt.

Hoe ga ik hier het beste mee om? Mijn keuken is goed geisoleerd, maar de woonkamer nog niet (jaren 30). En juist omdat het als 1 ruimte gezien kan worden wil ik hier de juiste balans in vinden. Moet ik WA gaan stoken of op basis van de binnen temp? Ik had namelijk het idee dat het bij WA veel comfortabeler was in huis, maar dan wel meer gasverbruik ondanks de modulatie van 25-40%.

- De stooklijn staat ingesteld op 1.00 (volgens de handleiding de juiste stand voor vloerverwarming). Toch heb ik ruzie met de handleiding, en dan met name parameter 3 en 4 (3= ruimtevoeler met UIT, 1 en 3 waarbij de thermostaat op 3 stond en dat is volgens mij volledig WA geregeld) en parameter 4 is de ruimtevoeler met de RC waarde. Hier is niks mee gedaan en stond op UIT.



Ik loop even vast op de onderlinge verhoudingen tussen de thermostaten en de instellingen van de BrainQ. Ik heb de keteltemperatuur de laatste dagen in de gaten gehouden en gezien dat deze niet boven de 45 graden komt. Dat klopt, want die 2 radiatoren worden ook niet overdreven warm. De vloer blijft rond de 30 graden zitten en wordt gemengd (stand 3-4).

Ook weet ik niet precies wat ik met parameter 4 moet. Ik wil het niet overrated instellen en ik snap dat je even moet experimenteren.

Maar, om het systeem te begrijpen zou het tof zijn wanneer jullie me een aantal goede handvatten kunnen geven.

Thanks!
 

Marcn88

  • #2
Als u de ruimte als 1 ruimte beschouwd en dit zo ook gebruikt zou ik de brain als hoofdtehermostaat gebruiken en dan gewoon ruimtetemperatuur gestookt en niet wa
Bij een wa regeling maakt de ketel gewoon een x watertemperatuur behorende bij die buitentemperatuur of er nu vraag is binnen of niet, dit gaat gepaard met een relatief hoog gasverbruik immers de ketel stookt of er nu warmte gevraagd word of niet
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu