Overkragen wand en isolatie 2 binnenmuren

Sjaak412

 • #1
Vraag 1:
We komen niet helemaal uit met het plaatsen van de kimblokken / kalkzandsteen gevel op de vloer, met als gevolg dat we van de 15cm kalkzandstenen wand 3 tot 4 cm moeten overkragen over het plafond/vloer. Is dit een probleem en/of zijn er regels wat je mag overkragen met wanden? Ik lees verschillende berichten. De ene zegt je mag 1/3e overkragen, de andere zegt 50% en weer een ander zegt max 15mm.

Vraag2:
Vraag betreft de Isolatie tussen 2 binnenmuren, waarbij ruimte 1 verwarmd is en ruimte 2 niet is verwarmd, is het nodig om de isolatie volledig spouwbreedte aan te brengen, of is het verstandig om de isolatie alleen tegen de verwarmde binnenmuur te zetten en een open spouw van paar cm te laten tussen isolatie en muur van de onverwarmde ruimte? De spouw zal sowieso niet geventileerd zijn omdat deze wordt afgesloten met isolatie aan de kopse kanten van de buitengevels. Moeten we de isolatie van de fundering af hounden of kan deze ook op de fundering geplaatst worden aangezien het hier 2 binnenmuren betreft?
Beide ruimten zijn wel geisoleerd, maar ruimte 2 wordt alleen niet verwarmd en zal dus over het algemeen kouder zijn dan de verwarmde ruimte.

Alvast bedankt!
 

Sjaak412

 • #2
Niemand advies of zal ik een schets bijvoegen?
 

Charel

 • #3
Bovenop een betonnen vloerlaag is drie à vier cm overkragen geen probleem voor een binnenspouwblad van 15 cm
Wat voor ruimtes (welk gebruik) hebben die twee kamers ?
Tenzij bij uitzonderlijke situaties heeft het isoleren tussen twee binnenruimtes binnen het beschermde totale woonvolume heeft geen zin.
 

Sjaak412

 • #4
Bedankt voor je reactie. De ene kant is woonkamer. De andere kant is garage plat dak. We willen deze volledig isoleren aan de buitenkant en dak. Vloer is al geisoleerd.
Alleen gaan we die niet (altijd) verwarmen. Soms misschien met een elektrische radiator.

Dus de ruimte zal soms stuk kouder zijn dan die van de woonkamer. Ook omdat het toch een plat dak is denk ik.
 

Charel

 • #5
Een inpandige garage is natuurlijk een geval apart. Er kan daar ook veel luchtdichtheid en warmte verloren gaan via de garagepoort.

Soms is het dan beter om de garage resoluut buiten het beschermd woonvolume te laten.
Dat wil dan wel zeggen dat alle muren tussen de garage en het woonvolume volwaardig moeten worden geïsoleerd en luchtdicht afgewerkt. Die muren moet je dan beschouwen als buitenmuren. Ook de verbindingsdeur tussen garage en woning zou je dan van kwaliteit ook best als een buitendeur beschouwen.

Het uitsluiten van de garage buiten het beschermd volume is echter niet nodig indien de garagepoort, anders dan de meesten, luchtdicht afsluit en goed geïsoleerd is, wat hoe dan ook een voordeel zou zijn qua energiezuinigheid. Een optie die ik zelf zeker zou overwegen.
Het plat dak hoeft geen probleem te zijn, ook dat kan je isoleren alsof het bij de woonruimte hoort.
 

Sjaak412

 • #6
Voor garagedeur nemen we een geisoleerde duoport novaferm deur. Dus ik begrijp dat in dat geval als de garage verder ook geisoleerd is, deze binnen het woonvolume / schil kan en isolatie tussen garage en woning niet nodig is?

Wel is de garage natuurlijk geventileerd en geen verwarming. De woning is wel verwarmd. En dus zal er wel een verschil in temperatuur tussen woning en garage zijn, naar verwachting. Ondanks isolatie, maar dus door natuurlijke ventilatie en geen verwarming.
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
 • #7
Sjaak412 schreef:
En dus zal er wel een verschil in temperatuur tussen woning en garage zijn, naar verwachting.
Met daarbij ook wat vocht uit de woning.
 

Charel

 • #8
Ik weet niet wat je precies bedoelt met natuurlijke ventilatie maar veel afkoeling heb je daarmee niet hoor.
 

Sjaak412

 • #9
Met natuurlijke ventilatie bedoel ik een ventilatierooster in de deur / dakdoorvoer garage.

Vocht uit de woning ja. Maar zal een garage die niet verwarmd wordt niet veel vochtiger zijn dan een woonkamer met ventilatie en verwarming.
 

Edwinnn

Vaste Beantwoorder
 • #10
Wij hebben ook een inpandige garage, muren en dak volledig geïsoleerd ook de sectionaalpoort en ramen (hr++). Tussen garage en woongedeelte hebben we ook nog een spouwmuur voorzien. Als het echt vriest zoals afgelopen december daalt de temperatuur in de garage bij helemaal niet verwarmen na een paar dagen naar een graad of 6 a 7, nu is het er 11 graden. Heb tussen garage en keuken dan nog een bijkeuken als overgangszone. Als je dat niet hebt kan het handig zijn dat de deur goed sluit, anders wordt temperatuurverschil tussen woonkamer en garage wel erg groot. Nooit problemen met vocht in de garage overigens, het hoeft echt niet warm te zijn in een goed gebouwd huis om vochtproblemen te voorkomen.
 
 • Like
Waarderingen: Sjaak412

MvanV

 • #11
Garages hebben in principe als het goed is veel verluchting, vanwege de uitlaatgassen. Dat geeft al snel behoorlijk verlies
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu