Overkapping plaatsen op vlonder ipv betonpoeren

Jawie

 • #1
Kon het antwoord niet echt vinden op het forum.
Ik ben van plan in de tuin een overkapping te plaatsen van Douglas. De vloer in de overkapping wordt een hardhouten vlonder. De overkapping en vlonder komen op een lager niveau dan de rest van de tuin. Om dit niveau te realiseren heb ik hardhouten keerwanden/schoeiingen geplaatst.

Mij lijkt het makkelijker om eerst de vlonder te plaasten en dan daarop de overkapping te zetten. Anders moet ik eerst betonpoeren plaatsen en dan daarover de vlonder maken. Dan is de kans groot dat de poer of het beton om de poer in de weg zit bij het maken van de vlonder.

De vlonder komt op hardhouten palen met liggers.
De overkapping wordt 3,5x5,5m met een dichte achterwand en een kleine berging aan 1 kant. En met 15x15 staanders.

De vraag is, kan ik de overkapping op de vlonder zetten zonder het risico op verzakken, omwaaien, etc? En wat is de beste manier om de staanders aan de vlonder te bevestigen.
 
 • Klusservice
  Klusidee
  Klusidee helpt je met het vinden van een klusoplossing! Kom je er zelf niet uit en heb je een vakman nodig schakel dan de klusservice van Klusidee in. Direct een vakman inschakelen
 • Marcn.88

  Vaste Beantwoorder
  Moderator
  • #2
  als de vlonder los ligt zou ik dit niet adviseren, als u pech hebt gaat de overkapping en al de lucht in met een goede windhoos
   

  Jawie

  • #3
  De vlonder komt niet los. Die komt op hardhouten palen van 1m lengte (85 cm in de grond) waaraan hardhouten liggers worden bevestigd met slotbouten.
   

  Jawie

  • #4
  Nog iemand anders tips?
   

  Janusk

  • #5
  Op wat voor grondslag zit je? Klei, zand, veen?
   

  Jawie

  • #6
  Eerst een laagje zand (60cm) en daaronder voornamelijk natte klei.
   

  Janusk

  • #7
  Je kan het in principe op beide manieren doen. Als je ervoor kiest om de overkapping op de vlonder te plaatsen moet je op de plek van de staander wel een versterking aanbrengen. Als je deze enkel op een vlonderplank laat rusten is dit te zwak. Bijvoorbeeld extra palen of een dubbele gording. Daarnaast is het ook handig om de staander van de overkapping vast te maken aan het frame van de vlonder met slotbouten o.i.d.

  Ik ken de situatie niet maar ik zou zelf eerst basis constructie van de overkapping maken daarna het frame van de vlonder incl. planken en dan de overkapping verder aftimmeren. Zo kan je hem constructief het sterkst maken.
  Zorg ervoor dat de poeren laag genoeg zitten zodat je er met je planken overheen gaat.

  succes
   

  Jawie

  • #8
  op de vlonder betekend dus extra werk om de vlonder te maken om de zorgen dat die het gewicht kan dragen. Dan wellicht toch maar poeren.
  09036FBC-05AB-4E4A-AF03-45D96922D14B.jpeg
  DCC6248D-C0E3-4511-9414-B805110D412E.jpeg
   

  Jawie

  • #9
  Hierboven nog een foto van de situatie. Mijn afweging om hem op de vlonder te plaatsen was omdat dan het gewicht verdeeld wordt over de vlonder ipv over een stuk of 6 poeren. Omdat de overkapping lager komt dan een groot gedeelte van de tuin wordt het daar soms nat en leek me de kans op verzakken met poeren groter?
   

  Jawie

  • #10
  Ik neig er toch naar om de staanders van de overkapping ook op het frame van de vlonder te zetten. Dus niet op een vlonderplank, maar op een ligger waarop de vlonderplanken ook komen. Hoe kan ik die staander het beste vast maken aan die ligger (die wil ik zwaarder uitvoeren als een soort van funderingsbalk). Met bijv. een paaldrager?
  En is het genoeg om aan elke lange zijde een "funderingsbalk" te gebruiken of moeten die ook met elkaar verbonden zijn via "dwarsbalken" aan de korte zijde. Voor de vlonder zou ik alleen liggers gebruiken die niet met elkaar verbonden zijn.
   

  RichardV

  • #11
  @Jawie Hoe heb je het uiteindelijk opgelost?

  Wij zijn ook een vlonder aan het bouwen en willen achteraf de mogelijkheid hebben om hierop een veranda te plaatsen.

  De vlonder is 400 x 520 en wordt gedragen door 14 x onderregels van 45x90.
  Per onderregel 9 piketpaaltjesgeslagen van 150cm 60x60.

  De poten van de veranda willen we op een vloerplank plaatsen met hieronder direct een onderregels en een extra paal van 250cm 70x70.

  Benieuwd hoe jij dit opgelost hebt?
   

  Jawie

  • #12
  @RichardV Ik heb het nog niet opgelost :) De opbouw van de vlonder zal ongeveer gelijk zijn aan die van jou en onder de staanders wil ik ook langere en dikkere palen gebruiken. Waarschijnlijk ook een dikkere/hogere onderregel. Ik zit te twijfelen om regels haaks op de andere onderregels te plaatsen voor de fundering.

  De staanders wil ik waarschijnlijk met een draadeind of een paaldrager monteren.
  Zoiets: https://www.houtbewerkingswinkel.nl...6-en-bovenplaat-met-opwaaibeveiliging-80x80x6
   

  Login

  Je wachtwoord vergeten?
  Nog niet geregistreerd? Registreer nu