Overbelast net - overspanningsbeveiliging

Woens

  • #1
Hoi.

Vraagje voor de electra/installatie kenners (ik niet dus):

In onze buurt worden steeds meer zonnepanelen geplaatst, nu hoor ik her en der dat het stroomnet bij ons daar eigenlijk niet/amper op voorzien is.
De kabel in onze straat is op 8 jaar tijd al 4 keer doorgebrand, waardoor ik er van uit ga dat die niet in al te beste staat is. Daarbij komt dat niet alle pv-panelen even goed geïnstalleerd worden, er zijn ook wel cowboys aan het werk....

Dus vraag ik me af of een overspanningsbeveiliging misschien nuttig zou kunnen zijn?
Niet tegen blikseminslag, maar als beveiliging tegen stroompieken op het net.
Nutteloos ding of kan het apparatuur redden?

Indien nuttig, welk type en waar in de groepenkast? Tussen hoofdschakelaar en aardlekschakelaars?

Alvast bedankt
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #2
Omvormers van zonnepanelen hebben al een interne beveiliging: Als de PV-installaties veel energie opwekken, welke niet afgenomen wordt zal de spanning oplopen. Zodra de spanning boven de 253V uit komt (230V + 10%) schakelt een omvormer zichzelf uit en zal deze niet meer leveren aan het net.

Omdat de 3 fasen evenredig over de wijk verdeeld zijn, zal ook de teruglevering van de PV-installaties over deze fasen ongeveer gelijk verdeeld zijn.

In theorie zal de spanning op het net daardoor niet boven de 253V uitkomen.

Uitleg via een externe site:

Zonnepanelen produceren gelijkstroom, die door de omvormer wordt omgezet in wisselstroom. De stroom wordt door de omvormer in het net geïnjecteerd. Het net absorbeert alle stroom die binnenkomt en verspreidt dat weer naar andere afnemers van elektriciteit.


Als er op een bepaald moment heel veel stroom (in Ampère) in het net wordt geïnjecteerd, terwijl er op hetzelfde moment heel weinig vraag is, dan leidt dat ertoe dat de spanning (in Volt) gaat oplopen. Je kunt het vergelijken met de druk in een waterleidingsysteem, waar op verschillende plaatsen water wordt ingevoerd. Zolang er ook op andere plaatsen water wordt afgetapt, zal de druk gelijk blijven. Op het moment dat er veel water bij wordt gevoerd, terwijl er weinig water wordt afgenomen, en de leidingen niet dik genoeg zijn om het water verder weg te brengen, dan loopt de druk op. In een elektriciteitsnetwerk kun je de spanning (in Volt) zien als een soort druk. Normaal gesproken is de netspanning ongeveer 230 Volt, maar als er veel vermogen bij wordt geduwd terwijl het niet goed weg kan, gaat de spanning langzaam omhoog.


Op zich geen probleem, want de spanning varieert altijd een beetje. Op momenten dat iedereen tegelijk lampen en koffiezetapparaten aanzet, zakt de spanning een beetje, en als in kantoren of fabrieken iedereen tegelijk naar huis gaat en de toestellen uitzet, dan stijgt de spanning weer.


netwerk



De netbeheerders zorgen ervoor dat de spanning in het net rond de 230 Volt blijft. Ze doen dat vooral door ervoor te zorgen dat in de transformatorstations overal in het land voldoende capaciteit is om energie van de hoogspanningsleidingen af te halen en in het laagspanningsnet te duwen. Maar met de komst van zonnepanelen is het systeem iets veranderd: het vermogen komt niet meer alleen vanaf de hoogspanningsleidingen naar de huizen, maar komt nu ook van de huizen zelf. Dat betekent dat op sommige plaatsen op sommige momenten de spanning kan oplopen.


De netbeheerders zijn verplicht te zorgen voor een spanning die niet hoger is dan 10% boven de normale spanning. Bij 230 Volt is dat dus 230 x 1,10 = 253 Volt. Als de spanning te hoog wordt, kunnen bepaalde elektrische toestellen iets sneller slijten. Vaak gebeurt dat pas als er langere tijd hoge spanning op de toestellen staat.


Omvormers die stroom terugleveren, meten de netspanning. Wanneer de netspanning die de omvormer meet, boven de 253 Volt komt, dan houdt de omvormer meteen op met invoeren, en gaat hij in storing. Technisch gezien zou de omvormer prima kunnen werken bij hogere netspanning, maar de instelling in het toestel zorgt ervoor dat hij ermee ophoudt. De waarde van 253 Volt is o.a. bepaald in de Netcode Elektriciteit.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu