Bewegingsschakelaar overbelast?

Tom345

Specialist Elektra
  • #1
Na vier maanden heeft een van de bewegingsschakelaars in onze loods het begeven. Het licht gaat niet meer aan en als je de schakelaar loshaalt, ruikt hij een beetje naar verbrand kunststof.

Nu vraag ik me af of ik hem heb overbelast. Er zitten in totaal 7 TL lampen met buizen T 8 van 58 W achter. De lampen hebben allemaal een elektronisch voorschakelapparaat (ik hoop dat dit de juiste Nederlandse benaming is).

Op de schakelaar staat "max 1000 W, cos phi = 0,5 500 W". Wat cosinus phi is, gaat mijn kennis te boven, maar als ik het goed heb, is het een factor die aangeeft dat het werkelijke vermogen van een toestel om deze factor lager ligt dan het vermogen op het net, zodat als je een toestel hebt met 500 W en cos phi = 0,5, je leidingen in werkelijkheid met 1000 W belast worden. Het verlies treedt op door inductiviteit.

Nu vraag ik me af of je bij een TL lamp zonder spoel en starter überhaupt rekening moet houden met cos phi en zo ja, hoe hoog deze factor is.

Alvast bedankt voor jullie antwoorden.
 

Tom345

Specialist Elektra
  • #2
Niemand?
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #3
De Cos phi word veroorzaakt door spoelen en capaciteiten .
En geeft een verhouding tussen de werkelijk lopende stroom en de arbeidstroom door een leiding, waarbij het voor- of naijlen van de blindstroom bepaald word door de spoel of capaciteit.

E-vsa is een capaciteit, een Ballast is een Spoel.
Je zal de Cos phi ook op de ballast moeten kunnen vinden.

E-vsa's staan bekend om hun beroerde inschakel pieken, dat is bijna kortsluiting op het moment van inschakelen en contacten kunnen daar slecht tegen.
 

Tom345

Specialist Elektra
  • #4
Bedankt. Ik zal eens nakijken of ik op het typeplaatje iets kan vinden. Anders gebruik ik voor de zekerheid en 16 A relais dat ik nog in mijn knutseldoos heb liggen.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu