Oven van pelgrim (smeg) gaat uit.

M.Schipper

  • #1
Het betreft de mod ISO600/1
De oven werkt met het afbakken van broodjes ongeveer 18 minuten. Ga je iets bakken wat langer duurt dan slaat op een gegeven moment bij hogere temp de aardlekschakelaar uit. Hierna of korte tijd aardlekschakelaar omhoog en de oven werkt weer. Ook is het lampje van de oven dan stuk ( maar dit ga ik nog testen met een nieuw lampje). Wat me ook opvalt is dat de temperatuur in de oven hoger word ( met losse oven temperatuur meter) als wat met de thermostaat knop is ingesteld. Ook blijft het oranje signaal lampje altijd branden, deze schakelt uit bij het terug draaien naar 100 graden, deze hoort toch uit te gaan bij het bereiken van de juiste temperatuur en weer aan te gaan als hij weer gaat opwarmen.
Weet een van de deskundigen wat hier aan de hand is?
bedankt Marcel
 
Laatst bewerkt:

Lampje45

  • #2
Bij de kleine apparaten zoals oventjes, toasters enz. is er over de werking geen touw aan vast te knopen.
Soms geven ze aan als de spanning er op staat en soms als het element gevoed wordt.
Ik heb bij alle apparatuur die ik in huis heb, de bedrading dusdanig aangepast dat de lamp uitgaat als de zaak op temperatuur is. Dat is het enige wat me eigenlijk interesseert.

Maar helaas denken fabrikanten daar anders over.
Aardsluiting is het vaakst terug te vinden in de verwarmingselementen waar krimpen en uitzetting op de duur hun sporen achterlaten.
Je zou het element eens los kunnen koppelen en dan de aansluitdraden isoleren en zo de installatie aanzetten, maar dan is er ook geen uitzetting en krimp meer. Maar misschien dat de aardlek er alsnog uitgaat en weet je dat het element niet de oorzaak is. Maar die kans acht ik echt klein.
Misschien dat een visuele inspectie van bedrading en schakelaars iets oplevert.

Maar ik gok er op dat het wisselen van het element het probleem op zal lossen.

Ik zou me niet te hard vastbijten op de temperatuur die ingesteld is, want de nauwkeurigheid van dit soort thermostaten is vaak ver beneden pijl.

Bijv. mijn broodjes zijn vandaag zacht, morgen mooi bruin en knapperig en overmorgen tegen het zwarte aan, en dat alles op dezelfde temperatuurinstelling.
 

M.Schipper

  • #3
Met element wordt bedoelt verwarmings element? En deze in het uiterste geval vervangen? Er zitten er 3 in onder boven en achter. De thermostaat is dan nog goed?
 

Lampje45

  • #4
Dan zou ik ze een voor een ontkoppelen en kijken bij welke hij er uit gaat.
Of de thermostaat nog goed is kan ik vanaf deze plek niet zeker stellen.

Maar als je nooit gemeten hebt en nu dat wel doet, dan hoef je als je een afwijking van een graad of twintig hebt niet gelijk een thermostaat te bestellen.
Want de nauwkeurigheid van deze componenten is over het algemeen niet zo goed.
Eerst maar kijken of je kunt lokaliseren wie van de drie (verwarmings)elementen de schuldige is.
 

M.Schipper

  • #5
Ja hij doet het alweer 1,5 week, alleen alle contacten gecontroleerd. Sorry mijn reactie is wat later. Ik ben thuis met meerdere projecten bezig.
Bedankt voor het advies.
M. Vr. Gr. Marcel
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu