Fornuis en oven van verschillend merk combineren.

Awakenjornie

  • #1
Goedenavond,

Ik heb een paar weken geleden een gebruikte oven gekocht op Marktplaats. Omdat onze bestaande oven (dit is een set met fornuis) niet meer naar behoren werkt. De bestaande kookplaat en de "nieuwe" oven zijn beide van een ander merk. Natuurlijk zijn deze 2 helaas niet plug and play.

Het fornuis is van het merk ETNA (Bouwjaar en model nummer helaas onbekend).

De oven is van het merk ZANKER (Bouwjaar onbekend model nummer kan ik evt opzoeken).

Tijdens het onderzoek ben ik erachter gekomen dat de bestaande oven gebruikt van 1 fase voor het aansturen van de oven en het fornuis. De "nieuwe" oven maakt gebruik van 2 fases. Er zijn al een aantal mensen geweest die verstand hebben van ovens en fornuizen. Helaas willen deze mensen geen fatsoenlijke reden geven waarom je dit niet zou kunnen ombouwen.

Hopelijk kunnen jullie mij helpen om hier meer duidelijkheid te krijgen. Mocht het nodig zijn dat ik foto's plaats voor meer info dan is dat geen probleem.

Met vriendelijke groet,
Jornie
 

Krunnie

Specialist Elektra
  • #2
Je wilt een ander model oven inbouwen in een bestaand fornuis? Dan kom je in de knoei met de warmtehuishouding en ventilatie, zeker wanneer de nieuwe oven een groter vermogen heeft (twee fases dus tussen de 4000 en 7200 Watt) dan de oude van maximaal 3600 Watt.
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #3
Ovens en kookplaten zijn er in allerlei varianten (geweest). Met name de aansturing van de kookplaat door het bedieningspaneel van de oven kan op allerlei manieren gebeuren. Niet alleen wat betreft faseaansluitingen, maar ook qua stekkers en vooral: qua principe.

Ouderwetse (bij elkaar passende) combinaties hebben (hadden) bijna altijd een sturing via een energieregelaar in de oven. Daarmee werd dus de energiehoeveelheid van de kookplaten geregeld en daarin bestonden verschillende regelprincipes, met elk hun eigen bedradingsschema. Over het algemeen kon een kookplaat van het ene merk niet aangesloten worden op een oven van het andere merk. Soms kon een handige vakman een en ander wel op elkaar aanpassen. Er zijn nog altijd combinaties te koop die zo werken, alleen staat het er vaak niet bij in de specificaties.

Moderne combinaties werken (meestal) heel anders. In het fornuis zit geen energieregelaar meer en de vele kabels tussen beide zijn verdwenen. Er loopt alleen nog een (eventueel meerfasige) voedingskabel en een datakabel van het fornuis naar de kookplaat. In de kookplaat zit een eigen (elektronische) energieregelaar, die door de datakabel aangestuurd wordt. Helaas bestaat er (voorzover mij bekend) geen standaard voor die dataoverdracht en heeft elke fabrikant zo zijn systeem daarvoor.

Het is dus onmogelijk te zeggen of de twee genoemde componenten op elkaar aangesloten kunnen worden, niet alleen vanwege fases, maar vooral vanwege manier van aansturen. Vooral omdat het merk Etna zijn apparatuur niet uit één eigen fabriek betrekt (betrok), maar gebruik maakt(e) van allerlei merken.

Kan dus helaas niet van afstand bepaald worden en al helemaal niet zonder exacte typegegevens. Maar dan nog schat ik de kans van slagen heel klein.

Vergeet niet, dat de vaklieden die dit op elkaar zouden moeten aanpassen, een veilig geheel moeten kunnen leveren. Veilig voor elektrische installatie, voor evt. brandgevaar en vooral voor de gebruiker. Het kan niet zo zijn dat de kookplaat plotseling niet meer reageert op de besturende knop en bloedheet wordt, waardoor de gebruiker gewond zou raken (ik noem een willekeurig voorbeeld). Een vakman is verantwoordelijk voor zijn werk en kan geen risico's nemen met niet goed op elkaar passende apparatuur van verschillende merken.
 
Laatst bewerkt:
  • Informatief
  • Like
Waarderingen: Jackd en Krunnie

Awakenjornie

  • #4
Bedankt voor de informatie die jullie hebben gegeven. Dit geeft al veel meer duidelijkheid. Ik zal eens onderzoeken of ik meer info kan vinden over beide apparaten.
 

Jackd

Vaste Beantwoorder
  • #5
Een vakman die dit goed en veilig kan zal niet goedkoop zijn,
ik verwacht dat een complete 2e hands combinatie goedkoper is.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu