Oven en vaatwasser

ER_Online

  • #1
Ik woon nu in een studentenhuis, waarbij de we keuken boven op de tweede verdieping hebben liggen. We hebben nu een oven én vaatwasser in gebruik waarbij we 'omstekkeren', ze delen dus 1 stopcontact maar kunnen nooit beide tegelijk aanzetten.

Omdat binnenkort de brandweer controle komt houden wordt alle elektra nu goed geregeld. Voor de oven wordt dus een extra groep aangelegd vanuit een aansluitpunt in de aanbouw beneden. Daar ligt nog krachtstroom, waarbij maar 1 fase is aangesloten. Het schijnt dus niet mogelijk te zijn om vanuit daar 2 groepen naar boven te trekken zodat oven én vaatwasser gebruikt kunnen worden.

Een extra groep aanleggen speciaal vanuit de meterkast naar de vaatwasser is een kostbaar grapje dat wij als bewoners zelf op zouden moeten hoesten aangezien de vaatwasser door medestudenten is meegenomen. Waarschijnlijk zitten huidige leidingen al vol en/of is het niet mogelijk er iets bij te trekken. Details weet ik ook niet precies

Nu vraag ik mij af: Is het makkelijk om van een krachtstroom bron makkelijk een extra fase op te zetten, zodat er vanuit de bron in de aanbouw 2 groepen naar boven getrokken kunnen worden?

Mag van de brandweer een soort 'switch' geïnstalleerd worden, zodat we net zoals nu in feite omstekkeren, maar dan op een veilige en professionele manier? Ik heb inmiddels begrepen dat zoiets ook wel vaker toegepast wordt voor wasmachine/wasdroger combi.

Ik hoor graag wat er hier mogelijk zou kunnen zijn! Wij willen de vaatwasser eigenlijk niet graag kwijt namelijk!
 

Fiesiekus

  • #2
Er is een aantal mogelijkheden:
  1. de extra fasen in gebruik nemen: dat betekent een forse wijziging in de groepenkast o.a. nieuwe ALS en dan extra groepen plaatsen
  2. op de bestaande fase extra groepen plaatsen en dan doortrekken naar boven
  3. het zo laten en omstekkeren; niet de handigste methode, maar wel veilig als verder alles in orde is; o.a. randaarde , ALS aanwezig etc.

1&2 zijn werk voor een installateur, hoewel je zelf leidingen kunt plaatsen en draden trekken.
 

ER_Online

  • #3
Bedankt voor je antwoord. Als ik het zo bekijk zin optie 1 & 2 dus kostbare ingrepen in de meterkast die we graag willen vermijden.

Zoals het er nu voorstaat, zit de hele bovenverdieping op 1 groep (vooralsnog). Voor de oven moet verplicht een extra groep aangelegd worden. Dat betekent dat deze dan gedeeld kan gaan worden met de vaatwasser. Zoals jij al aangeeft kunnen we dan blijven omstekkeren, maar dit schijnt niet te worden toegestaan door de brandweer.

Heeft iemand verstand van op welke regels de brandweer zich daarbij baseert?
Want dan blijft de vraag, mocht omstekkeren niet mogen van de brandweer of een schakelaar dan wel mag. Dan doel ik op zo iets: Klik!


Edit: IK zie dat zoiets niet helemaal wenselijk is aangezien er 1 van de 2 apparaten kortstondig uitgeschakeld wordt. Ik weet niet of een oven/vaatwasser daar tegen kunnen.

Ik doelde dus echt op een vaste schakelaar, kan op het moment niet echt een voorbeeld vinden. Maar je zet de knop naar links, alleen oven werkt, knop naar rechts, alleen vaatwasser werkt.

Wat is daar de benaming van zodat ik zo'n schakeling kan vinden?

Edit 2: Naja ik blijf maar veranderen, maar aangezien een oven en vaatwasser nooit volledig vermogen blijven trekken zou bovenstaande schakeling best kunnen werken. Mocht dan bij overbelasting kortstondig de oven uitgeschakeld worden is er eigenljk geen probleem en zou vaatwasser tegelijkertijd met oven gebruikt kunnen worden.. Zijn hier praktische bezwaren tegen, of is een hardware schakelaar toch beter?
 

Fiesiekus

  • #4
ER_Online schreef:
Voor de oven moet verplicht een extra groep aangelegd worden. Dat betekent dat deze dan gedeeld kan gaan worden met de vaatwasser. Zoals jij al aangeeft kunnen we dan blijven omstekkeren, maar dit schijnt niet te worden toegestaan door de brandweer.
2x : waar haal je deze info vandaan? EN vergeet zo'n omschakelding maar gauw.

P.S. welke universiteit :wink: .
 

ER_Online

  • #5
Deze info heb ik mij wijs laten maken door de huisbaas en de elektricien die hier nu zijn werk aan het doen is.

Ik studeer op de TU Eindhoven, hoe kom je daar zo bij?

Waarom werkt die bovenstaande schakeling niet? Die beveiligd gewoon tegen overbelasting, de oven en vaatwasser zullen toch zelden of nooit samen gebruikt worden.

En een vaste schakelaar dan? Misschien wel zelf te fabriceren al lijkt me dat al helemaal geen goed plan :P
 

Fiesiekus

  • #6
Waar staat die 'T' in TU ook al weer voor.... :idea: Studierichting....?
een vaste schakelaar dan? Misschien wel zelf te fabriceren al lijkt me dat al helemaal geen goed plan
Ach, meneer Philips is ook klein begonnen met gloeilampen(in Eindhoven).....
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #7
Wat is het vermogen van de oven, en wat van de vaatwasser?
,3000 watt hoeven deze geen eigen groep te zijn.
En mogen ze dus in een dubbel stopcontact, de patroon in de meterkast zorgt ervoor dat de boel niet word overbelast.
Ideaal is het niet, maar het is wel toegestaan.

Ik vind teveel apparatuur op een groep niet echt boeiend, zolang er maar geen snoercentrales,haspels en verlengsnoeren voor gebruikt worden.

Volgens de NTA8025(veiligheids keuring) is dit ook geen bezwaar punt.
 

Sxnder

Specialist Elektra
  • #8
Je huisbaas zal wat de elektra installatie betreft minimaal aan de NEN1010 norm moeten voldoen, onderdeel van het verplichte bouwbesluit. Hierin staat ondermeer dat wcd'en voor algemeen gebruik in de keuken over tenminste 2 eindgroepen moeten zijn verdeeld en dat apparaten van >3000W op een afzonderlijke eindgroep aangesloten dienen te worden. Een afwasmachine aansluiting is geen minimale eis en dus kan je huisbaas de kosten hiervoor rederlijkerwijs aan de huurders doorbelasten.
 

ER_Online

  • #9
Ik heb even opgezocht hoeveel de beide apparaten verbruiken.

Oven: 2100W. (Af en toe bij koken gebruikt)
Vaatwasser: 1050W.

Verder staat er in de keuken:
Magnetron 750W (Wordt zelden gebruikt)
Waterkoker 2000W (Aantal keer per dag kortstondig gebruikt)
Senseo 1700W (Zelden gebruikt, ik schat 1x per maand.

Verder hangen er nog spotjes (4*35 watt)
Koelkast: 130W

Dit zijn eigenlik alle apparaten die in de keuken aangesloten zitten. Vooralsnog zitten ze allemaal op 1 groep, gezamenlijk met de hele bovenverdieping (Mijn kamer verbruikt waarschijnlijk ook flink wat stroom met laptop, lampen en beamer)

Er wordt dus wel een aparte groep naar de keuken getrokken, maar ik ben benieuwd of we dan de vaatwasser en oven gewoon in kunnen pluggen of dat er naar andere oplossingen gekeken moet worden zoals de schakelaar om te switchen tussen oven/vaatwasser.
 

Sxnder

Specialist Elektra
  • #10
Op de nieuwe groep kunnen deze apparaten gewoon samen worden aangesloten. Je voldoen dan aan alle eisen. De apparaten zijn minder dan 3000W dus hoeven niet apart en in de keuken zijn 2 groepen aanwezig!
 

ER_Online

  • #11
Maar oven en vaatwasser, 2100 + 1050 is toch 3150W? Ik weet niet hoe kritisch die grens is?

En de rest van alle apparatuur gewoon laten zoals het is? Of is het nog het beste om Oven+Magnetron+Koelkast aan te sluiten en de vaatwasser bij de rest?
 

Sxnder

Specialist Elektra
  • #12
3150 Watt (ruim 13 Ampere) is geen probleem (16Ampere max.). Verder moet je gewoon een beetje logische verdeling maken zodat de zwaardere apparaten die je gelijktijdig wilt kunnen gebruiken op verschillende groepen zitten. De nieuwe groep moet dan natuurlijk wel van voldoende wcd'en worden voorzien. Niet, zoals Headhunter al opmerkte, met verlengsnoeren en stekkerblokken gaan lopen klooien. Hier zal de brandweer wel problemen mee hebben.
 

ER_Online

  • #13
En mag dit ook gewoon van de brandweer? Sorry dat ik zo doorzeur, maar als ik mijn huisbaas inlicht, dan wil ik wel graag zeker van mijn zaak zijn.
 

Sxnder

Specialist Elektra
  • #14
Maar waarover zou je je huisbaas moeten inlichten? Op de extra groep die hij laat aanleggen (wat inderdaad een minimale eis is in de keuken) mag je gelijktijdig meer apparaten van <3000Watt aansluiten (mits correct gedaan).
De wcd zijn dan in de keuken over twee groepen verdeeld, alles keurig volgens de voorschriften. Ik zie niet in waarom de brandweer hier problemen mee zou hebben.
 

ER_Online

  • #15
Ik lees dit in een ander topics:
The headhunter schreef:
De nen schrijft een eigen groep voor tbv een wasbehandelingsapparaat ongeacht het vermogen van dit apparaat.
Valt zo'n vaatwasser dan niet onder een wasbehandelingsapparaat?
 

Sxnder

Specialist Elektra
  • #16
Nee, daar wordt een wasmachine mee bedoeld.
 

ER_Online

  • #17
Perfect, dan weet ik voldoende om mijn huisbaas op de hoogte te stellen dat in de toekomstige situatie, met nieuwe groep, er niets gewijzigd hoeft te worden met betrekking tot apparaten. De vaatwasser en oven kunnen met dit vermogen op de nieuwe groep aangesloten worden, terwijl de andere apparatuur gewoon op de huidige groep aangesloten kan blijven.
 

Sxnder

Specialist Elektra
  • #18
Maar laat hem er dan wel voor zorgen, dat zowel bij de oven, als bij de vaatwasser, een wcd op deze groep wordt aangebracht. Of één dubbele als de aansluitsnoeren daar lang genoeg voor zijn.
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #19
Nee, die bepaling geld puur voor de minimale eis, een wasmachine.
 

ER_Online

  • #20
Ik heb inmiddels contact gehad met mijn huisbaas en hij meende dat voor studentenhuizen de NEN1010 norm niet de enige norm is waar aan voldaan moet worden en dat waarschijnlijk voor de vaatwasser ook een aparte groep noodzakelijk is. Hij ging het een dezer dagen navragen.

Hij zei wel dat de brandweer coulant kan zijn mits het allemaal goed doordacht aangesloten is. Het kán dus zijn dat de beschreven situatie in voorgaande post goedgekeurd wordt.

Weet iemand welke extra bepalingen er voor studentenhuizen gelden in deze situatie?
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu