Oven en kookplaat aansluiten

Gerard112

  • #1
Dag mensen, ik heb al diverse problemen kunnen tackelen met deze website dus wil nu maar eens een vraag stellen.

Mijn vrouw en ik hebben een huis gekocht waar een 32 jarige keuken in zit. De keuken opzich is nog gewoon prima voorlopig maar er dit dus ook een 30 jarige gagenau keramische kookplaat in met Een net zo oude oven er aan vast.

Vooral de oven is echt super slecht en willen we binnenkort vervangen. De keuken blijft voorlopig nog zitten.

Nu heb ik een dubbele fornuisgroep in de meterkast met een perilex stekker aan het fornuis.

Nu heb ik gekeken om het compleet er uit te zagen en dan een inductie fornuis neer te zetten maar deze gaan meestal over een 3 fase groep. Dit ben ik dus echt. Niet van plan om aan te laten sluiten in de meterkast.

Een 2 fasen fornuis is blijkbaar tegenwoordig zeldzaam. Dus ben ik gaan zoeken voor een alternatief.

Ik kan een inductie kookplaat kopen op 2 fase maar dan ben ik nog steeds verplicht om nog een groep er bij te maken voor de oven. Deze schiet al snel naar de 3000 watt en dat mag niet echt op de groep van de keuken.

Nu heb ik een losse kookplaat en een oven gezien die beide op 1 fase werken en mijn vraag is. Kan ik deze 2 apparaten aansluiten op een 2fasen fornuis groep door een perilex stekker op 2 kabels te maken?

Hebben jullie nog meer ideeën?
 

CV__

  • #2
Wat moet ik me voorstellen bij een "dubbele fornuisgroep"?
Ook 32 jaar oud? Heb je een foto?

Fornuizen zijn eigenlijk altijd al 8-11 kW. Bij aansluiting op enkelfase kookgroep krijg je dan zeg maar vier pitten die niet vooruit te branden zijn, een oven zonder versneld voorverwarmen of het aanspreken van je zekering.

Kijk eens op het typeplaatje van wat je nu hebt, wat daar het aansluitvermogen is. Of was het nog een gasoven?

En nee, geen twee apparaten met 1 stekker :?
 

Gerard112

  • #3
Ik heb gaggenau gevraagd voor een handleiding die kon me vertellen dat ze helaas geen handleidingen hebben voor een oven van 30 jaar oud vandaar dat ik dat weet. Hierbij de foto's van de fornuis groep en het fornuis .



De oven is op dit moment ook zo takke traag maar ik gooi dat op ouderdom.

Kan je me helpen hiermee?
 

Verwarming Sp.

Specialist Verwarming
  • #4
Ik zou beginnen met een frisse meterkast. Daar kan dan direct een 3 fasen groep in voor het koken.
 

Gerard112

  • #5
Die ga ik sowieso vervangen alleen ik wil niet voor een paar 100 euro de stedin bellen om 3 fases aan te laten sluiten met elk jaar terugkerende extra kosten.
 

CV__

  • #6
Er zijn helemaal geen terugkerende kosten. 3x25A is net zo duur als 1x35A. Wanneer sterft die fabel nu eens uit? Dat is al minstens tien jaar ofzo niet meer.



Er staat met koeienletters 10700 in het type plaatje gestampt als totaal aansluitvermogen. Als dat ding al een mogelijkheid heeft om zo aangesloten te worden dat hij onder de 7,3 kW blijft dan zal hij inderdaad wel traag worden..

Dan moet je geen nieuwe oven kopen, maar de aansluiting fatsoeneren. Nu is dat toch allemaal al oude griezel, dus dat komt mooi uit zou ik zeggen.

Doe eens een foto van de hele groepenkast. Zeker als je al 3-fase na de meter hebt wordt het al een stuk goedkoper om gewoon goed te doen.

EDIT: Er staat overigens ook gewoon 380V ~ 3N op het plaatje. Als dat ding nu enkelfasig is aangesloten ga je vroeg of laat de nulgeleider uitfikken...
 

Gerard112

  • #7
Ten eerste bedankt, helder verhaal.

Als ik de stedin raadpleeg vertelt hij dat het me 300 euro kost om om te bouwen en de onderhoudskosten gaan omhoog. Dat is toch extra kosten?

M'n meterkast is antiek en m'n oven ook dit draait al knetter lang denk ik..

Hier de foto van de meterkast
 

CV__

  • #8
Nja, op zo weinig pixels is er weinig te zien natuurlijk. :-|

Waar kijk jij dan? Ik zie 290 euro eenmalig en daaronder staat netjes naast elkaar wat je nu betaald met 1x35 en wat je bij 3x25 zou betalen, en _elke_ post daarvan is tot op de cent gelijk; jaarlijks €225,45

Dat is al tijden zo bij alle netbeheerders in Nederland. eenfase en driefase tm 3x25A zijn allemaal even duur.

Je moet niet 3x35A aanklikken he!
 

Gerard112

  • #9
Sorry mijn fout je hebt gelijk!

 

CV__

  • #10
Ja, da's wel genaaid. Dat is een 1-fase meter. Te herkennen aan;



In het echt ziet het er zeker zo uit?


Maargoed. Huidige fornuis past gewoon niet bij de aansluiting die je hebt. Dus ofwel geld uitgeven aan een nieuwe oven, ofwel om de aansluiting te upgraden. Dat laatst kan met meer dingen van pas komen. Vroeg of laat zal die kookplaat ook wel een keer volgen, en al die Ikea platen (er zijn meer merken met hetzelfde) horen ook niet op 1-fase.
 

Gerard112

  • #11
Samenvatting: 30 jaar geleden hebben ze een hele dure keuken gezet. Dit is zelf niet gedaan want die vorige eigenaar was niet echt handig. Dus hebben ze een fornuis groep er in gezet die niet klopt. Hier werken ze al 30+ jaar mee. Volgens jou kan dat helemaal niet moet het al lang een keer kapot gegaan zijn.

Nu mijn huidige vraag. Kan ik een fornuis groep waarvan een 5 aderige kabel naar de keuken gaat 2 stopcontacten op aansluiten en een oven en een inductie plaat die samen 7500 watt gebruiken zo aansluiten?
 

Verwarming Sp.

Specialist Verwarming
  • #12
Het fornuis is inderdaad al 30 jaar niet geschikt voor deze aansluiting. Er gaat niks stuk, maar de kans op overbelasting (en daarmee brandgevaar) of steeds kapotte stoppen is groot.

En nee, je mag niet 2 apparaten op de huidige kabel knopen. Ook al zou je de 7200w niet overschrijden, het is gewoon verboden.

Oplossing : Stedin 3 fasen laten aanleggen, en die antieke kast vervangen. Beide kost iets, maar is sowieso nodig. Vastrecht blijft gelijk.

Vervolgens kun je over de huidige 5 aders naar het fornuis vrolijk 11kw trekken, dus ieder fornuis is dan mogelijk.
 

CV__

  • #13
Dat kan wel degelijk. Massa's mensen gebruiken de oven sporadisch. Het gaat ook geleidelijk. Het kan prima 20 jaar goed gaan, en dan met de kerst fikt de boel een keer af. Kijk anders maar eens hoe dat fornuis nu is aangesloten. Waarschijnlijk met 1 nulader. Zet dat fornuis maar eens maximaal aan. Scenario; je kinderen gaan in een badje in de achtertuin; de boiler is leeg en je benut je hele fornuis om heet water te maken.... begint toch wel te stinken he? Hoppa; uitgefikte nulgeleider; isolatie gesmolten, kortsluiting, hoofdzekering door. Of geen kortsluiting en de boel fikt nog harder af, eventueel met je halve groepenkast er bij.

Wat betreft die laatste vraag; ja; met kookgroep in de meterkast en onderverdeler in de keuken.
 

Macgyver42

  • #14
Er is van **** een combinatie van oven inbouw met een gekoppelde 4 pits inductie. typenummer van de kookplaat is de idk 465

deze kan wel op 2 fase/nul
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #15
Link en merknaam verwijderd, er mogen hier geen merken aangeprezen worden, zie de forumregels.
 

CV__

  • #16
Macgyver42 schreef:
Er is van **** een combinatie van oven inbouw met een gekoppelde 4 pits inductie. typenummer van de kookplaat is de idk 465

deze kan wel op 2 fase/nul
Ja, en? Dan heb je er alsnog geen oven bij.

Vraagsteller moet gewoon zijn aansluiting upgraden en fornuis aansluiten volgens schema van fabrikant.
 

Gerard112

  • #17
Intussen heb ik de meterkast oven en kookplaat vervangen.

Gelijk een extra kookgroep naar de keuken toe gegooit als er in de toekomst nog een gekkere oven in gaat.

wat een verademing zeg een fatsoenlijke oven en inductie ipv keramisch.

Bedankt voor de hulp mensen.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu