Aansluiting 2 fasen Bosch oven/kookplaat combinatie

Jaap.oudesluijs

  • #1
Ik heb tweedehands een oven/kookplaat combinatie gekocht. De oven is een Bosch HEV 33 B 550, de kookplaat een Bosch nvf645h15e. Bij de vorige eigenaar had deze een 3-fasen aansluiting (zie foto). Wij hebben echter een 2-fasen aansluiting in de keuken. Achterop de oven staat een schema voor een 2-fasen aansluiting. Vraag is echter. Hoe moet je dit schema lezen oftewel welke draad moet waar. Naast de aarde zit er een blauwe, een bruine, een zwarte en een grijze draad en er is één verbindingsstukje. Weet iemand raad? Vast hartelijk dank.

 

Jaap.oudesluijs

  • #2
Kan het zijn, dat als ik de 2 fasen aansluiting gebruik, maar de helft van de kookplaat werkt? Terwijl zo'n aansluiting volgens het schema achterop de oven wel mogelijk is?
 

S.oldeerbout

Specialist Keukenapparatuur
  • #3
Toestel heeft een drie fase aansluiting nodig , opgenomen vermogen van de kookplaat is al 6,6kW dan komt de oven er nog bij.
 

Jaap.oudesluijs

  • #4
Hartelijk dank voor de info
 

Jaap.oudesluijs

  • #5
Bosch heeft laten weten dat 3 fasen nodig zijn om alles goed te laten werken. Bij een correcte 2 fasen aansluiting komt de kookplaat vermogen tekort. op de vraag wat de correcte 2 fasen aansluiting moest zijn, kon blijkbaar geen antwoord gegeven worden. Op de vraag of bij een 2 fasen aansluiting het mogelijk is dat de oven en de ene helft van de kookplaat het goed doet, maar de andere helft van de kookplaat helemaal niets doet, kreeg ik ook geen antwoord. Om laten bouwen naar een 3 fasen aansluiting is redelijk kostbaar. op zich niet erg als daarna alles het doet. Maar als de kookplaat het dan nog maar voor de helft gaat doen is het zondegeld.
iemand hier ideeën over?
 

Rinus747

  • #6
Aansluitwaarde van Oven is 10.28 kW en die van de kookplaat 6.6kW.

Dat is dus erg veel, en ik zou niet gaan experimenteren met 2 fase.

Wel geef ik Bosch graag even op hun kop. Het aansluitschema had completer kunnen zijn zodat het in een keer duidelijk was dat dit apparaat op een echt 3 fase groep aangesloten moet worden. Concurrenten zetten er netjes op dat de aan sluiting 400V is. Dat is maximaal duidelijk en dan is er verder geen discussie.

Staan er nog relevante gegevens op het type plaatje?

Voordat je je huis laat ombouwen naar 3 fase zou ik eens even lezen bij het artikeltje "De WARE kosten van elektrisch koken". Met deze apparatuur steven je af op het moeten hebben van een 3x40A aansluiting, en dat kost aan vastrecht zo'n 600 a 700 euro per jaar meer. Je zult daar trouwens ook lezen dat een vakman denkt dat dit met een 3x25A aansluiting nog steeds kan.

Ik ben trouwens erg benieuwd naar wat voor aansluiting je momenteel hebt/had. Ik zit af en toe nog te twijfelen met welke vastrechtkosten ik uit de voeten kan. Staat op jouw jaaroverzicht voor vastrecht een bedrag van 200 a 250 euro, of betaal je iets in de buurt van 880 euro?

Groeten Rinus
 

Sxnder

Specialist Elektra
  • #7
10,28 kW zal wel de aansluitwaarde van de hele combinatie zijn. Deze kan dan met 3x16A worden afgezekerd. Dit kan anzich prima op een 3x25A aansluiting draaien.
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #8
@Rinus747, dat schema van Bosch is volledig, en correct.Meer info zou kunnen maar is niet nodig.

Je komt vervolgens weer met je 3x40A aansluiting die minimaal nodig zou zijn, pure onzin.
Dat plaatje draait in een normale woning makkelijk op 3x25A hoofdaansluiting, en op een 3x16A eigen eindgroep.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu