Oven aansluiten (Bosch)

Arneb

  • #1
Hoi! Ik ben nieuw hier op het forum, en ben ook bepaald geen elektricien. Dus excuus als ik stomme vragen stel, maar ik wil extra voorzichtig zijn.

Ik heb een oven gevonden (Bosch HBN 8550). Dit is een inbouw magnetron/oven combinatie. Nou zijn mij een aantal zaken onduidelijk. Ten eerste weet ik niet hoeveel vermogen de oven heet, want op de sticker staan 2 waarden: 3450W en 5,2kW. Dat maakt uiteraard nogal een verschil, want bij het eerste kan ik de oven op 1 groep aansluiten, en bij 5,2kW niet.

Mijn tweede vraag is hoe ik de oven aan zou moeten sluiten op mijn stroomtoevoer. Uit de oven loopt een snoer met 4 aansluitingen (Bruin, Zwart, Groen en Groen/Geel). De oven heeft 6 aansluitingen: L1-5& Aarde. Het snoer is als volgt aangesloten:

L1 - Bruin
L2 - Zwart
L3 - niets (ook niet verbonden met L1/L2 dus!)
L4 - niets, MAAR VERBONDEN MET L5
L5 - Groen (maar aan andere uiteinde is deze draad BLAUW, dus is denk ik de 0-draad)
Aarde - Geel/Groen

Mijn vraag is: hoe moet ik het snoer dat uit de oven komt, met 4 draden, aansluiten op mijn eigen stroomtoevoer met 3 draden. Welke kunnen samen gevoegd worden?

Ter verduidelijking heb ik even 2 plaatjes toegevoegd, excuus voor de slechte kwaliteit. De 2 dingen die ik omcirkeld heb: Links staat 5,2kW, rechts staat 3450W.

Alvast hartelijk dank voor de hulp!



 

Wilibald

Specialist Verwarming
  • #2
1, 2 en 3 samen, hier de bruine draad op. 4 en 5 samen hier de blauwe draad op. Op de schroef links onder de aarde groen/geel. Oftewel het onderste schema.
 

Sxnder

Specialist Elektra
  • #3
Ik vermoed dat je voor het volle vermogen toch een kookgroep nodig hebt (dubbele gekoppelde groep). Hiervoor moet je een vijfaderig snoer met perilex stekker aan de over zetten. Hiermee zet je een fase op 1, een fase op 2, een nul op 4 en een nul op 5. Het bruggetje tussen vier en vijf dient dan verwijderd te worden.
 

Arneb

  • #4
Dank voor de suggesties! Ik ga hem dan op 1 groep aansluiten, aangezien een perilex aanleggen me echt te veel werk is. Volgens het schema dus: 1+2+3= fase; 4+5=nul.

Ik heb even nagezocht en het volle vermogen is 5200 watt. Hij kan dus inderdaad niet vol draaien op 1 groep.

Ik vroeg mij nog wel af of mijn stoppen niet doorslaan als ik hem op 1 groep aansluit. Zit er in de oven zelf een rem op het vermogen zodat het niet boven de 3600W uitkomt? Of moet ik dan gewoon zorgen dat ik de oven niet op vol vermogen gebruik (dus niet magnetron én oven vol aan)?

Alvast bedankt voor de hulp!
 

Leensen

  • #5
Misschien is dat 2de vermogen dat op het plaatje staat wel de indicatie voor het vermogen wanneer de oven via 1 fase is aangesloten.
 

Sxnder

Specialist Elektra
  • #6
Er zit geen 'rem' in de oven .Als het goed is zal de zekering springen als de oven het volle vermogen trekt.
 

Manualo

  • #7
En die zekering dat niet (of snel genoeg) doet en je leidingen oververhit raken staat je huis in de brand en zit het er dik in dat de verzekering niets uitbetaalt, want niet volgens voorschriften aangesloten!:?

Toch maar een perilex stekker + bijbehorende (kook)groep, kost wat maar is wel zo veilig!
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu