Oude stuclaag (vies door rook) glad maken

Tapie

 • #1
Ik wil een oude stuclaag met een vrij diepe 'nerf' glad maken, om de wand te kunnen sauzen. In het huis is behoorlijk gerookt, dus het lijkt mij verstandig om de muren eerst te ontvetten met ammonia oplossing.

Kan ik hierna met fix&finish de muren glad strijken? En is het verstandig om daarvoor ook nog een primer aan te brengen op de schoon gemaakte stuclaag?

bvd!
 

Kees

Vaste Beantwoorder
 • #2
Ik zou in geen geval ammonia nemen maar liever St. Marc oid.
Is veel minder smerig. Zo'n oppervlak schoonmaken met ammonia is werkelijk een crime, daar wordt je niet gezond van.

Vergeet niet het ook weer af te nemen met schoon water.

Welke primer je eventueel moet gebruiken kan ik niet zeggen. Misschien een stuc-primer, maar daar weten anderen vast wel meer over.
 

Het plakkerke

 • #3
Je kan het best de muren eens gewoon afwassen met een ontvetter er in, en om alles weer wit te krijgen en uit te vlakken krijg je het beste resultaat met arduplan A826.

Een schildersproduct, maar veelvuldig door stucadoors gebruikt om reparaties en herstellingen uit te voeren, alsook om oude muren terug uit te vlakken en in het wit te zetten.

Geloof mij, uw oude muren worden als nieuw.
Neem dat aan van een ervaren gebruiker.
 

Tapie

 • #4
Ok, schoonmaken met st. marc en glad maken met ardoplan (kan ik dat bij de bouwmarkt vinden?). Is het verstandig om een primer te gebruiken, of zal het goed genoeg hechten aan de oude stuclaag...

mvg!
 

Hein Weijers

Vaste Beantwoorder
 • #5
Vanuit mijn chemische achtergrond weet ik dat ammoniakdamp een onderschat giftige stof is. Voor toepassing in de industrie ligt de maximaal aanvaarde concentratie (MAC-waarde) zelfs onder de reukgrens!

Kun je nagaan hoeveel je binnen krijgt als je met een dichtgeklapte neus en tranende ogen urenlang bezig bent! Ammonia ontvet trouwens helemaal niet zo goed. Het ontleent zijn schoonmaakkracht vooral aan het feit dat het de oude verflaag aantast en zo een ruwe hechtlaag creeert voor de nieuwe laag.

St Marc ontvet veel beter en is veilig (wel rubber handschoenen dragen ivm ontvetten van handen).

Groeten, Hein
 

Het plakkerke

 • #6
Het door mij genoemde product kan je vinden bij een groothandel in schildersproducten. Ik denk niet dat een bouwmarkt dat binnen heeft.

Daarvoor heb je geen primer nodig, het product dient alleen op een propere (stofvrije) ondergrond aangebracht. Het resultaat is subliem.
 

Tapie

 • #7
Kun je misschien ook uitleggen waarom dat ardoplan dan beter is dan fix&finish?
 

Ron321

Vaste Beantwoorder
 • #8
Ik denk dat ardoplan de evt. vlekken isoleert en dat doet f&f niet.
 

H@ns

 • #9
Het is tot zeer dun uit te smeren en bijzonder plastisch.
F&F is voor de onervaren doe het zelfert niet echt een fijn product; aanmaken zonder klonters is bij de meeste al een probleem!

Hier een pdfje over het genoemde product helaas offline
 

Vietmark

 • #10
Ik heb ook zo'n muur met een diep nerf die ik wil vlakken. Heb nog nooit gestuct. Is het genoemde product makkelijk aan te brengen. Moet het net als FenF twee keer worden aangebracht?
 

Kees

Vaste Beantwoorder
 • #11
Kijk voor de verwerking even in de door H@ns gegeven link.

Verdere aanprijzing van het product is niet toegestaan, derhalve gaat het topic nu op slot.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu