Oude radiatorknop draait niet (zit vast)

taldin

 • #1
1 van de radiatorknoppen zit vast (op warm stand). Draaien lukt niet. Heb het schroefje eruitgehaald en wat olie er in gedruppeld (misschien te weinig?). Heb er met een hamer wat tegen aan getikt. Helaas nog steeds geen beweging.


20220820_094709.jpg


20220820_094709.jpg
 
 • Klusservice
  Klusidee
  Klusidee helpt je met het vinden van een klusoplossing! Kom je er zelf niet uit en heb je een vakman nodig schakel dan de klusservice van Klusidee in. Direct een vakman inschakelen
 • martijn197108

  • #2
  Hoi @taldin ,
  Je zou nog kunnen proberen om hem met een waterpomp tang naar rechts te draaien.Doe er wel een doek tussen als je het niet wilt beschadigen.
   

  Auto-Geen

  • #3
  Witte knop eraf en dan proberen gangbaar te maken. WD 40 en zeskant iets oplossen. Na afloop de zeekant zover aandraaien dat de knop met enige weerstand te draaien is.
   
  • Like
  Waarderingen: martijn197108

  taldin

  • #4
  Dank voor de tips. Ik heb geprobeerd wat naaldmachineolie (heb geen wd40) boven en onder de rand van de zeskant in te brengen. Ik laat het eerst een dag intrekken.

  Is het ook een idee misschien om met een föhn of (brander) de zeskant op te warmen?
   

  Kees

  Vaste Beantwoorder
  • #5
  Naaimachineolie werkt niet vet- en roestoplossend. Kan soms helpen (bijv. bij deurscharnieren) om piepen en kraken te voorkomen en indien op tijd toegepast bij zoiets als dit werkt misschien ook wel nog wel (preventief). Maar in principe heb je een of andere kruipolie nodig (WD40 is een soort kruipolie). Die is veel dunner, bevat oplosmiddelen en zorgt ervoor dat vastzittende delen weer losraken.

  Zo'n busje kruipolie vind je niet alleen bij bouwmarkten, maar ook vaak bij duitse grootgrutters, die actieve winkel en zelfs bij sommige drogisten. Het is helemaal niet duur, dus waarom niet meteen het juiste proberen?

  Met een föhn opwarmen zal niet gaan want in die buis zit water. Met een brander verhitten heeft naar mijn idee alleen maar tot gevolg dat de afdichtingen eventueel verbranden. Je zou dan nog beter een kleine griptang op de spindel kunnen zetten en die een klein tikje met een hamer geven om de zaak los te schrikken. Wel echt een klein tikje, geen harde klap want dan breekt de spindel af.

  (Edit: gaan -> geen)
   
  Laatst bewerkt:

  taldin

  • #6
  Kees, bedankt voor de tips. Ik ga zo even naar de bouwmarkt.
   

  Marcn.88

  Vaste Beantwoorder
  Moderator
  • #7
  knop demonteren dan de 6 kant moer wat lossen, dan met knop de kraan proberen te draaien door de draaiende beweging en lossen van de moer het zal er wat water langs de spindel komen wat de roest zal wegspoelen. hierna 6kantmoer weer wat vastdraaien tot er weerstand zit op de spindel.
   

  Login

  Je wachtwoord vergeten?
  Nog niet geregistreerd? Registreer nu