'Oude' opgezwollen Alupex leiding koppelen

Tinky

  • #1
Hi all,

Midden in een doucheverbouwing vandaag tot de conclusie gekomen dat de bestaande alupex leidingen in de muur niet de vermelde 16mm dikte hebben, maar maar liefst een volledige mm in diameter zijn toegenomen (17.29mm). Dat gooide aardig wat roet in t eten bij het splitsen van de leiding met knellende T-stukken.

Wat is hier de oplossing, de foto -als t lukt die te uploaden- toont hoe mijn helpende zwager nu de witte buitenwand heeft weggehannest om de knelmoer (heeft vast een specifieke naam) er uberhaupt omheen te krijgen, maar ik ben er niet zo gerust op. Toegegeven, het (de leidingen) is stevig spul, maar ik slaap niet bijzonder rustig als ik t niet even aan wat kenners zou hebben voorgelegd.

Hoor graag jullie inzichten :)

20200729_205156.jpg 20200729_205135.jpg
 

De loodgieter

Vaste beantwoorder
  • #2
Is niet opgezwollen waarschijnlijk heb jij materiaal van Viega zitten hier heb je een schilapparaat voor nodig zodat je de buitenmantel wegschild en met nl koppelingen kan werken.
 

Tinky

  • #3
Super, dank voor je reactie, maar waarom in vredesnaam zetten ze dr dan 16mm op :-|
 

Tiho

  • #4
Omdat je hem na schillen koppelt met 16 mm koppelingen zou ik denken.
 

Kluskoppel

  • #5
Dit lijkt mij niet helemaal juist te zijn aangesloten.

Normaal gesproken gebruik je bij dit merk een 'schiller' (soort puntenslijper idee) om de buitenmantel eraf te strippen. Maar het verbaast mij meer dat het met knelkoppelingen en een hele lading teflontape aangesloten lijkt te zijn! Vooral dat laatste lijkt mij erg lekgevoelig, gezien je dit soort leiding normaal gesproken met perskoppelingen op elkaar aansluit. Die perskoppelingen heb je dan een speciale perstang (handmatig of op accu) voor. Als thuisklusser heb je zoiets natuurlijk niet liggen, ik heb het destijds gehuurd bij de installatie groothandel in de buurt. Alles voorbereid/klaargelegd zodat ik in één avond alles kon persen. Let op, het is ook belangrijk dat de buizen haaks zijn afgeknipt. Hier zijn speciale tangen voor (zat bij de set die ik had gehuurd). De buis afzagen/afsnijden met een stanleymes o.i.d. geeft ook weer kans op lekken.

Zie bijv. dit filmpje voor hoe het werkt.

Wat de diameter betreft; stel dat het een 16x2 leiding betreft. Die 2mm is de wanddikte, dat gaat er dus 2x vanaf. De daadwerkelijke binnendiameter is dus maar 12mm. Ik heb voor de regendouche een maat groter gepakt. Is dat echt nodig? Geen idee, daar zijn de meningen over verdeeld. Maar ik had de boel toch open liggen en het zou erg zonde zijn als de waterdruk uiteindelijk toch te laag bleek.

P.S. Metalen koppelingen zoals dit T-stuk even intapen voordat het wordt dichtgesmeerd in de muur, voorkomt aanvreten door gips/cement.
 
Laatst bewerkt:

Tiho

  • #6
Niet gezien die tape, maar die moet er idd af.
 

De loodgieter

Vaste beantwoorder
  • #7
filmpje is niet het goede dat is voor gewoon 16 mm. TS heeft een dikkere buitenmantel en MOET eest schillen om op 16 mm uit te komen er is geen andere mogenlijkheid.

Dit moet je huren of aanschaffen,
Viega schiller 16-20.jpg


Jij hebt namelijk Pexfit Fosta buis zitten van het eerder genoemde merk en die MOET je nu eenmaal afschillen om een verbinding tot stand te brengen.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu