Oude meubels opknappen

Maggi

  • #1
Ik heb een oude houten salontafel die ik graag op zou willen knappen.

Ik wil hem wit maken en dan met een oud effect, m.a.w. hier en daar de houtkleur er doorheen laten komen. Eigenlijk het effect van wit schilderen en daarna hier en daar opschuren.

Heeft iemand hier ervaring mee en een goede tip of middel? White wash is dus niet de bedoeling (het gaat mij niet om de nerf), maar om een geleefd/landelijk uiterlijk.

Alvast bedankt!
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #2
Misschien kun je ook even vermelden wat het voor houtsoort is, en hoe de tafel tot nu toe (vermoedelijk) behandeld is, in de was, in de beits etc.
 

Maggi

  • #3
Ik denk dat het eiken hout is en het is alleen kleurloos gelakt, dit heb ik er inmiddels al af kunnen schuren. Nu is het dus onbehandeld.
 

Maggi

  • #4
In mijn zoektocht naar een goede tip hoe ik meubels kan opknappen (Wit verven met een verouderd effect) heb ik het volgende advies gekregen:

Hout in de witte grondverf zetten en vervolgens witte latex met een kwast aanbrengen. Vervolgens de randen opschuren en behandelen met een donkere terpentine was voor meubels om een donkere rand te creëren.

Heeft iemand ervaring met deze methode. Het lijkt mij namelijk erg kwetsbaar, aangezien latex niet voor hout bedoeld is. Is het risico groot dat er snel een groot stuk afspringt bij beschadiging? Kan ik eventueel de latex laag weer beschermen met een matte transparante laklaag?

Of kan je niet met een laag op basis van terpentine over een waterbasis laag? De bedoeling is echt om een matte uitstraling te hebben, zoals je dat eigenlijk ook in de winkel ziet.

Bedankt alvast!
 

Mwdecor

Verfadviseur
  • #5
Neem gewoon verdunde alkyd grondverf, zet daarvan twee lagen op, schuur inderdaad door waar je het nodig acht en dan antiekwas erover. Veel steviger als afwerking (zonder de antiekwas dan!) : verdun wat donkere beits met blanke matte vernis en voeg daar wat gekookte lijnolie aan toe.

Zet dat over de doorgeschuurde laag met een spalter (platte brede kwast) , breng wat meer op in de mouluren en veeg hier en daar terug wat weg met een doekje. Laten drogen; nog eens met staalwol bewerken voor het matte aspect en klaar ben je.

Doekjes opengespreid laten drogen, er is risico voor zelfontbranding!!
 

Maggi

  • #6
Bedankt voor jouw uitleg en tips!! :lol:

Zoals ik het dus nu begrijp zou jij geen latex gebruiken, maar alleen de witte grondverf 2x? En het beitsmengsel gebruiken voor de opgeschuurde randjes.
 

Mwdecor

Verfadviseur
  • #7
Neen, de beitslaag over het volledig geheel, maar hier en daar wat accentueren door meer beits aan te brengen of juist terug wat weg te nemen. Zo bekom je een natuurgetrouwe"patina".
 

Maggi

  • #8
Zal het geheel dan niet te donker worden? Mijn bedoeling is wit met hier en daar een donker stukje (patina) maar niet over het gehele oppervlak. Eigenlijk dus alleen bij de mouluren... :?

Ik ben echt geen ervaren klusser dus vraag het nog 1 keer voor de duidelijkheid: Eerst grondverflaag aanbrengen en daarna over het geheel beitsmengsel? Of bij gebruik van het beitsmengsel de grondverflaag helemaal achterwege laten? :oops:
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #9
MwDecor, misschien een stappenplan ?
 

Maggi

  • #10
Niet zo grappig hè! :wink:
 

Mwdecor

Verfadviseur
  • #11
Allé, here we go :
  1. Ontvetten
  2. Schuren
  3. 1ste grondlaag verdund opbrengen
  4. Schuren
  5. 2de grondlaag verdund opbrengen
  6. Schuren
  7. Patina maken
  8. Overal opbrengen en terug afvegen, in de mouluren laten zitten of lichtjes deppen met een doek.
  9. Napolieren met fijne staalwol (000)
  10. Koffie en genieten van het resultaat.
 

H@ns

  • #12
:lol: Ik zat na punt 3 al aan de koffie :P
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #13
Maggi schreef:
Niet zo grappig hè! Wink
Het was niet grappig bedoeld, een stappenplan werkt gewoon gemakkelijk wanneer iemand zoiets voor de eerste keer doet.
 

Maggi

  • #14
Ik wil jullie heel erg bedanken voor de reacties en het stappenplan! :hup:
Gaat nu helemaal goed komen, denk ik! :D
 

Mwdecor

Verfadviseur
  • #15
Weet ons iets te zeggen!
 
  • Like
Waarderingen: Pepijn1996
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu