Oude houten vloer (planken schotelen) egaliseren ?

Chrissie123

  • #1
We hebben op zolder een oude houten vloer liggen. Deze is ooit in een grijs verleden geëgaliseerd waarna er hardboard platen op zijn getackt. Hierop zat zeil. Na een flinke lekkage is de vloer gaan piepen en kraken. De randen van de houten planken zijn,op de plaatsen waar veel gelopen is, door het hardboard en zeil heen te zien is.

Alles moet er dus uit: we willen een laminaat-vloer leggen.
Het egaliseerspul is echter helemaal gebarsten en verbrokkeld in de kieren van de vloer. Moeten we dit helemaal verwijderen, de kieren opnieuw afsmeren, egaliseren en dan groene platen? Of kunnen we volstaan met alleen groene platen? En zo ja welke kunnen we dan het beste nemen, we willen zo min mogelijk geluidsoverlast.

We hebben eens in de bouwmarkt gekeken maar de gewone groene platen zijn erg dun en vrij zacht. We betwijfelen of deze wel geschikt zijn voor een vloer met geschotelde planken. Wordt dit na verloop van tijd niet weer zichtbaar of gaat het laminaat los zitten? Iemand tips?
Ik weet niet of je hier merken mag noemen maar heeft iemand ervaring met redupax+ of is dit hetzelfde als de standaard groene platen?

Groeten, Chris
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #2
Ik zou beginnen met het vastschroeven van de houten planken, een t-spijkertacker kan ook.
Als de planken vastzitten en de kieren zijn niet groter dan zo'n drie mm dan kunt u de groene platen gebruiken.
 

Chrissie123

  • #3
Hallo Jan,

Bedankt voor het snelle antwoord.
De planken zitten nog goed vast, het kraken wordt door het hardboard/spaanplaat veroorzaakt.
De kieren tussen de planken zijn plaatselijk wel wat groter dan 3 mm. :cry:
Zijn er ook platen die een groter egalisatievermogen hebben?
Alles afkitten is een heel karwei.

Groeten, Chris
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #4
Chrissie schreef:
De randen van de houten planken zijn,op de plaatsen waar veel gelopen is, door het hardboard en zeil heen te zien is.
Mijn ervaring is, wanneer de randen van de planken door het hardboard en het zeil te zien zijn, dat de planken in het midden nog wel vast kunnen zitten maar dat ze hol staan.
Hardboard veroorzaakt gewoonlijk geen gekraak, controleer de planken visueel, dat betekent hardboard (plaatselijk) verwijderen.
 

Taco

  • #5
Het type plaat wat je kan gebruiken is 9 mm dik waardoor het zich zet, de opstaande delen drukken in de plaat. Het is TNO gekeurd op geluiddemping en verkrijgbaar via de woninginrichting, ik mag geen merken noemen geloof ik maar het begint met een R.

succes!
 

Chrissie123

  • #6
Beiden bedankt voor de reactie. :D

Wij dachten dat het hardboard was gaan werken door een lekkage en daardoor is gaan kraken. Eén plaat hebben we verwijderd en de planken daaronder kraken niet (de rest moeten we inderdaad nog controleren).
Stel de planken zitten in het midden nog vast en ze kraken niet, moeten we dan toch voor alle zekerheid de randen weer vastspijkeren? Het schotelen haal je daarmee natuurlijk niet meer weg.

De genoemde r-platen zijn dat de platen die in mijn eerste bericht zijn genoemd? En zou ik dan de gewone - goedkopere - kunnen nemen of toch de +-platen ( we hebben kliklaminaat gekocht).
De gewone zijn 9 mm, de + platen 8 mm de bouwmarktplaten 7 mm. Zijn ze verder kwalitatief hetzelfde of kunnen we beter voor de merkplaat gaan?

Als ik jullie goed begrijp hoef ik in elk geval niet de kieren af te smeren en de vloer te egaliseren en zouden -groene- platen genoeg moeten zijn.
Dat scheelt een hoop werk!

Groeten, Chris
 

Chrissie123

  • #7
We hebben de hardhouten platen verwijderd: het egaliseermiddel blijkt maar op een heel klein stukje van de vloer te zitten: net dat stukje waar wij een plaat hadden weggehaald.
Naar mijn idee vereenvoudigd dit de zaak? :lol:

De planken staan echt mm omhoog aan de zijkanten.
Bandschuurmachine erover?

Heel graag een reactie.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #8
Ik zou in elk geval de planken ook aan de kanten goed vastzetten, met een spijkertacker met T-spijkers gaat dat het snelst, met spaanplaatschroeven kan het ook, gebruik schroeven die ongeveer drie keer zo lang zijn dan de dikte van de plank.
 

Chrissie123

  • #9
Dank u :D
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu