Gasleiding in oude asbest riolering?

Hankezp

  • #1
Hallo,

Net een jaren zestig huis aangekocht en dit in de kruipruimte aangetroffen (zie foto). Heeft Liander een nieuwe gasleiding (i.v.m. vervangen meter) getrokken in een oud asbestriool? Of vergis ik me?

Zo ja, is hier iets mis gegaan en moet ik vragen hen dit op te lossen?

Gr.
Hankezp82

 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #2
Het is een oude asbestbuis waarschijnlijk van het riool. Wie zou er verantwoordelijk voor zijn voor deze oplossing. Hoe lang geleden is dit uitgevoerd denk je? Buren zouden iets kunnen weten.
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #3
Ik denk niet dat dit is gedaan bij het vervangen van de gasmeter, maar al véél eerder.

Bij ons zijn héél lang geleden alle stalen gasleidingen (degene die van de straat naar de gasmeter liepen) vervangen door kunststof leidingen. Wanneer dat was kan ik me niet meer heugen, maar ik denk toch wel gauw 30 jaar geleden.

Hier is een monteur van de toenmalige gasleverancier (toen had je nog geen scheiding leverancier en netbeheerder) creatief geweest en heeft gebruik gemaakt van deze voormalige riool- of ventilatieleiding.

Waarschijnlijk is niet meer te achterhalen wie dat zo heeft gemaakt. Ik zou geen idee hebben wie daarvoor dan verantwoordelijk is. Ik zou denken Liander, maar die denken er misschien heel anders over.

Het vervelende is, dat je die buis eromheen niet eens zelf weg kunt halen, want dat geeft teveel risico's. Om hem te verwijderen moet ie in stukken en dat geeft juist het grootste gevaar.

Toch maar overleggen met Liander, lijkt me. En anders rechtsbijstand raadplegen.

En inderdaad, misschien weten buren nog wanneer die leidingen vervangen zijn.
 

Jakub Cech

  • #4
Ik zie daar ook stukken pijp liggen, waarschijnlijk dan ook kleine stukjes en de stof er van. Even daar door het zand heen kruipen zou ik nog even over nadenken of dat dit zo raadzaam is.
 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #5
30 jaar geleden was men nog niet zo panisch over asbest.
Nu zou geen enkel bedrijf dit nog zo maken.
De mantelbuis is van de huiseigenaar.
 

Hankezp

  • #6
Dank voor de snelle reacties. Ik zit even te twijfelen wat nu wijsheid is. Op zich hoeft er aan die gasbuis niets te gebeuren, de asbest daaromheen kan ik laten zitten en dan zou ik daar voor de zekerheid de breuklijn kunnen aftapen. De brokstukken die er liggen zou ik ook in plastic kunnen afvoeren. Ik maak me vooral zorgen om wat er dan verder aan vezels in het zand aanwezig is.

Tegelijkertijd is er nu veel in het nieuws over dat we risico's van asbest overschatten, en we hebben het over een kruipruimte waar nu (in kader verbouwing) wat werkzaamheden plaatsvinden (verwijderen leidingwerk verwarming, aansluiting riolering) maar na de tonzon-isolatie hoop ik er jaren niet meer te komen.

Kortom, wat is wijsheid? Onderschat ik de risico's door zelf de brokstukken op te ruimen, breuk af te tapen en het daarbij te laten? Een inventarisatie en verwijdering is een hele operatie lijkt me (duur en vertragend voor de verbouwing).

Wat zouden jullie doen?
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #7
Er zijn coatings verkrijgbaar om asbest onderdelen mee "in te pakken". Hiermee bind je de losse vezels. Sowieso is het goed om (met beschermende kleding en stofmasker) de losse delen onder de vloer ter plaatse in zakken te stoppen en deze dicht te tapen voordat je ze afvoert.

Eventueel spray je ook de bovenlaag van de grond met de dunne coating, ook weer om losse vezels te binden.
 

Tiho

  • #8
Nu het jaar dat asbest overal verwijderd moet zijn in de buurt komt en het blijkt dat dat lastig te halen is, k komt er opeens nieuws dat we de gevaren overschatten.

Komt dat ff mooi uit.
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #9
Wat ik opvallend vind. Asbest wat zijn we daar bang voor. Roken ben je gek valt wel mee. Mee roken niets aan de hand hoor.
Even snel gegoogled. Asbest 900-1300 per jaar. Roken 20.000.
Dus wat moet je ermee.
 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #10
Als er andere mensen dan jezelf in de kruipruimte wilt laten werken, dan moet je het laten saneren. Anders kan de rekening op termijn wel eens heel hoog worden.
Zelf opruimen kan ook, maar je zult daarna wel aan moeten tonen dat de ruimte schoon is.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu