Verwijderen oude gasleiding

or93

 • #1
Dag allen,

Ik ben momenteel mijn keuken aan het verbouwen. Ik ga over op inductie. Mijn appartement komt uit de jaren 60. De gasleidingen zitten verwerkt in de muur. Nu vraag ik mij af wat de beste manier is om hiermee om te gaan; afdoppen/verwijderen? Mijn keuken komt hier namelijk voor te staan. Deze muur ga ik nog stuccen. Zoals je op de afbeelding ziet zijn er twee aansluitingen aan de gasleiding.

gas3.jpg gas2.jpg gas1.jpg
 

Onderhoudtje

 • #2
Het allerbeste is om de gasleiding in de meterkast al af te doppen. Maar als ik naar deze gasleiding kijk lijkt het alsof deze nog veel verder loopt. Kan het zijn dat de cv ketel ook op deze leiding zit aangesloten, want dan wordt verwijderen nog wel eens een probleem.
 

or93

 • #3
Bedankt! Ik heb blokverwarming in het appartement dus geen CV ketel. Wel heb ik een boiler voor warm water maar deze gaat op stroom. Ik heb naar mijn weten verder niks op gas. Zou je de hele leiding uitkappen (de uiteinden van de leidingen steken namelijk uit, en de nieuwe keuken komt ervoor)? Ik zou hem in meterkast al kunnen afdoppen. Ik zou zelfs de gasrechten kunnen afsluiten.
 

Peter

Specialist Bouw/Sanitair
 • #4
Leidingen gewoon goed afdoppen en dan bij de gasmeter na de meter afkoppelen.
Dat de doppen iets uit de muur steken is niet erg.
De achterkant van de keuken staat altijd een cm of 5 vanaf de muur.
 

or93

 • #5
Bedankt! Ja klopt, wat ik vergeten te melden ben is dat ze precies uitsteken waar de achterwand komt van de keuken. Deze uiteinden zitten dus niet achter de kastjes, maar net tussen de bovenkasten en onderkasten in. Ik zou deze graag willen betegelen en dus moet ik wat doen met de uiteinden.
 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
 • #6
Is deze nog het hennep gefit?
Dan afdoppen bij de meter en eventueel de meter laten verwijderen als je geen gas meer gebruikt.
Achter de aanrecht ook afdoppen, een lege gasleiding stinkt nog weken.
 

or93

 • #7
Thanks @Rola ! Ja is nog met hennep gefit. Ik zit alleen met de uiteinden in de maag omdat deze uitsteken boven het aanrecht. Kan ik de uiteinden die uitsteken afzagen en dan afdoppen?
 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
 • #8
Gaskraan eruit en een dop erin.
Deze zijn er ook met een buitenzeskant, die zijn wat platter.
Hennep en gasleidingen is afkeur dacht ik, maar dat weet iemand anders wel.
 

or93

 • #9
Oke bedankt. Geen idee van de afkeur. Ik zie inderdaad op internet staan dat hennep niet meer mag. Enfin, ik ga toch geen gas meer gebruiken.
 

Cvolieboy

Specialist Verwarming
 • #10
Je kan er inderdaad een een blinde radiator pug in draaien voor de stank, rond de koppeling iets meer uithakken en dan met een zweedsetang het T stuk 90° naar beneden draaien. en dan vlok afsmeren.
Bij de gaskraan het zelfde kunstje en dan het T stuk met de blinde plug 90° tegen de klok in draaien en dan vlak afsmeren.

In de meter kast de leiding zo onklaar maken dan die niet meer aangekoppeld kan worden aan deze of een nieuw te plaatsen gasmeter, zodat duidelijk is dat deze leiding niet meer beschikbaar is en voor de stank alleen wel afdoppen of dicht smeren.

Vr Gr
 

or93

 • #11
Bedankt @Cvolieboy! Ik heb dit inderdaad gedaan.
 

Cvolieboy

Specialist Verwarming
 • #12
Graag gedaan en bedankt voor de terug melding
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu