Oude en nieuwe bedrading

Yapita

  • #1
Hallo allemaal,

Ik heb in dit forum al veel gelezen over het aansluiten van nieuwe bedrading op oude bedrading, maar toch kom ik er in mijn geval niet uit.

Aan mijn plafond wil ik een nieuwe lamp ophangen, aan de oude bedrading.
Uit het plafond komen een groene en 2 zwarte draden.
(1 van die zwarte draden zou ook grijs kunnen zijn, maar het kleurverschil is echt minimaal).

Hoe moet ik deze draden nu aansluiten op de blauwe en bruine draad van de lamp?

Ik heb ondertussen begrepen dat de zwarte schakeldraad uit het plafond op de bruine van de lamp aangesloten moet worden.
Kan de groene draad uit het plafond dan aangesloten worden op de blauwe? Of komt er dan meteen kortsluiting?

Ik had in eerste instantie de draden aangesloten zoals op de foto, dus groen op bruin en zwart op blauw, toen deed de lamp het wel maar ging niet meer uit met de lichtschakelaar.

PS. Vroeger hing er ook een werkende lamp, maar ik weet echt niet meer hoe die aangesloten was. Wel gingen daar de gloeilampen na een paar weken om de beurt kapot (soms sprongen ze vrolijk uit de fitting bijna tegen het plafond) ...
 

Sxnder

Specialist Elektra
  • #2
Mij lijkt dat het gewoon een wat verkleurde blauwe draad is, gezien het feit dat de lamp wel brand. Probeer die ander zwarte eens in combinatie met blauw.
 

Yapita

  • #3
Bedankt voor de tip! Ik heb het geprobeerd (op 2 manieren), maar de lamp werkt dan niet. Blijkbaar is die groene (of blauwe) draad echt nodig ;-)

Ik denk nu dat het probleem bij de lichtschakelaar zit. Die bedient tegelijkertijd ook een wandlamp (was niet aangesloten). De 3 draden daar zijn zwart, zwart en duidelijk blauw, en als ik daar de lamp op aansluit brandt hij, maar kan niet meer uit. Net als bij het plafond, dus.

Alleen heb ik nu geen idee hoe ik die schakelaar kan repareren. Misschien wordt het gewoon tijd voor een echte expert die alles goed na kan kijken! :-)

Maar in ieder geval ben ik wel weer wat wijzer geworden en dat is altijd handig, bedankt!!
 

Peter_H

  • #4
Weet je zeker dat je oude kleuren draad hebt? Blauw is namelijk geen oude kleur. (Oude kleuren: Groen=fase, Rood=nul, Grijs=aarde, Zwart=schakeldraad).

De kleurencombinatie 2x zwart en 1x blauw bij een lichtschakelaar is wel erg vreemd.

Inderdaad het beste dat je er iemand met verstand naar laat kijken.
 

Yapita

  • #5
De blauwe draad is inderdaad nieuw.
De (waarschijnlijk kapotte) lichtschakelaar bedient 2 lampen tegelijk, waarvan er 1 de oude bedrading heeft (plafond, zie foto) en de ander (wandlamp) nieuwe kleuren bedrading (zwart en lichtblauw).

Het huis is in de jaren 90 opgeknapt door de zoon van de vorige bewoonster, een nogal prutsende "aannemer". Zo is er in de keuken geen wcd te vinden en is de apparatuur allemaal aangesloten op losse stekkerdozen die onder de keukenkastjes liggen. En dan loopt er ook nog ergens zo'n dikke grijze (is dat krachtstroom?) draad over het aanrecht.

Al met al niet iets waar ik een veilig gevoel bij krijg, dus ik ga hoogstwaarschijnlijk alle bedrading laten vervangen. Doet de lichtschakelaar het uiteindelijk ook weer :-)
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #6
Peter_H schreef:
Weet je zeker dat je oude kleuren draad hebt? Blauw is namelijk geen oude kleur. (Oude kleuren: Groen=fase, Rood=nul, Grijs=aarde, Zwart=schakeldraad).

De kleurencombinatie 2x zwart en 1x blauw bij een lichtschakelaar is wel erg vreemd.

Inderdaad het beste dat je er iemand met verstand naar laat kijken.
er zat vroeger een serieschakelaar, deze is vervangen voor een wissel en beide draden zitten op hetzelfde contact.
Dat contact zit nu vast door een kortsluiting.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu