Oude en moderne kleurcodes aan elkaar knopen!

Handyman25

  • #1
Hier is al veel over gepraat maar nog niet eerder is iemand aantoonbaar met wetgeving of normen over de brug gekomen. Mag dit?



Ik kan het zelf dan ook niet vinden. NEN 1010:2007+C1:2008 nl (geen wet) zegt in ieder geval niks over dit soort knoopwerk, misschien dat een NPR hier iets van zegt, maar ja dat zijn slechts richtlijnen. En als het wel mag, is dit onderstandig?
 

Rinus747

  • #2
Ik ben de laatste week aardig aan het lezen geweest en kom, mede op dit forum tegen dat het niet mag wat je wilt

- Kleurcombineren mag niet
- Als je een installatie een upgrade geeft of een uitbreiding doet moet het geheel (of de gehele groep?) vernieuwen volgens de laatste regels.

Ik denk dat je wel mag repareren, maar dat bij verandering je toch gebonden bent aan allerlei regels.

Dit is dus een eerste reactie. Een echte specialist kan je verder helpen.
 

Rinus747

  • #3
Een vriend draaide de afgelopen week de hele zaak voor mij om:

Stel je voor je hebt problemen:

Dan komt de verzekering langs, ziet merkwaardige dingen. Ze maken wat foto's. En zeggen dan heel vriendelijk: Kunt u aantonen dat de laatste aanpassingen door bevoegde personen en volgens de normen waren uitgevoerd. Het lijkt ons vreemd dat een vakman zo iets doet. Wij vertrouwen het niet helemaal, en willen graag iemand aansprakelijk stellen in plaats van alles zo maar te vergoeden. Bij deze chaos gaan we dus niet zomaar betalen. We horen van u! Op dit kaartje staat ons postadres.

Daarna kun je proberen je geld te krijgen! De bewijslast ligt bij jou. Je mag een advocaat gaan inschakelen, en een rechtbank zoeken, EN aan de rechter overtuigend materiaal geven, en hem overtuigen dat de verzekering jou onrecht aan doet.

En intussen heb je nog kans dat de stroom niet opnieuw ingeschakeld mag worden, en geen bewijs van de situatie vernietigd mag worden. Je zit dus minstens enkele dagen zonder verlichting!....of weken...of maanden.

Tja....daar had ik even geen antwoord op.

Het is maar beter zo een situatie te vermijden.
 

Handyman25

  • #4
Dat verzekeringsverhaal ken ik. Inderdaad als je afwijkt van normen en gebruikelijke montage is dat op eigen risico. Daarom zoek ik ook eigenlijk de norm/richtlijn (liefst eis) om op terug t vallen :wink:

Dus gewoon een verwijzing/tekstje die sluitend aangeeft van waar tot wat er vervangen moet worden (en liefst ook om welke technische redenen). Maar die tekst is klaarblijkelijk heel goed verstopt of ontbreekt :?:
 

Handyman25

  • #5
Zelfde geldt overigens voor een mengeling van stopcontacten met en zonder randaarde in 1 ruimte. Discussie die ook veelvuldig voorkomt hier. Volgens meenigeen mag dat niet terwijl diverse elektriciens er geen enkel probleem mee hebben. En hoe zit dat met een open keuken in een woonkamer met ongeaarde stopcontacten, is toch ook een ruimte? Iedereen roept wat anders maar als je vraagt naar duidelijke harde prestatie-eisen kan niemand ze aanwijzen.
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #6
Volgens mij ataat het wel in de NEN, onder het kopje aderkleuren.

De reden is vrij simpel groen/geel en Groen lijken teveel op elkaar daarom is de kans groot dat iemand ergens zich vergist en groen aan groen/geel knoopt.

Zelfde geld voor rood en bruin.

En er staat ook in dat bij wijziging van de installatie of deel daarvan dat gehele deel moet voldoen aan de huidige norm.
 

Rinus747

  • #7
Ik snap je Handyman ;)
Zo zit ik ook in elkaar.

En mijn ervaring is dat de regels zo ingewikkeld zijn dat bijna niemand weet wat PRECIES wel en niet mag.

Vaklui gaan extra voorzichtig te werk. Ze willen nooit problemen krijgen en werken dus super netjes. EN zetten het netjes op de rekening.

Wil je het goedkoop, dan doen ze het zwart. Ze doen in het weekend bijna alles wat je maar wil ;) op JOUW verantwoording natuurlijk. Een rekening geven ze er echter NIET bij. En ze kijken heel vriendelijk :mrgreen:

Zie zit dus zo: Eigenlijk "koop" je door de week een rekening. En zo een rekening is een soort van "verzekeringsakte". En aktes gaan volgens "hoog tarief".
 

Handyman25

  • #8
Ondertussen nog eens in de NEN gekeken (617 pagina's) maar niks gevonden over dit soort situaties.
 

Rinus747

  • #9
Heb je de laatste NEN1010? Met alle aanvullingen? Van 240 euro of zo?

Of zo'n tweedehands boek dat goedkoop beschikbaar kwam na wijzigingen?
 

Handyman25

  • #10
Heb een digitale netwerkversie van NEN 1010:2007+C1:2008 nl :P
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #11
Handyman25 schreef:
NEN 1010:2007+C1:2008 nl (geen wet) zegt in ieder geval niks over dit soort knoopwerk,
De NEN 1010 wordt rechtstreeks aangestuurt door het bouwbesluit, en daarmee is het dus wel "wet".

Ik vind in ons systeem een NEN1010 bestaande bouw en nieuwbouw. Alleen in de nieuwbouw versie vind ik de kleurcodes, maar niets over het aansluiten op een bestaande installatie.

Los van de wet: Wil je het zelf zo onduidelijk maken?
 

Handyman25

  • #12
IJkenhout bedankt voor je bijdrage. Interessant dat jij ook niks vind over dergelijk knoopwerk. Ligt misschien dan toch niet echt juridisch vast.

NEN is overigens geen wet maar een manier om aan de wet te voldoen. Afwijkingen zijn onwenselijk, tenzij aantoonbaar gelijkwaardig of beter dan voorgeschreven (wordt bijna onmogelijk bij electra dat begrijp ik). Overigens zijn veel hoofdstukken uit de NEN 1010 uitgezonderd in het bouwbesluit.
 

Rinus747

  • #13
Nu snap je wat ik bedoelde met "niemand weet het echt heel precies". Iedereen is daarom extra voorzichtig, en doet alles duur en super veilig. Ik vind het ook ergerlijk, dat de wetgeving onduidelijk is. Het geeft je het gevoel dat er een schijnveiligheid wordt gecreerd. Super veilig is dus:

- De hele groep vernieuwen
- De laatste norm aanhouden
- Alleen de daar genoemde kleuren gebruiken
- En een bedrijf een rekening laten schrijven. Met de huidige regelgeving is het makkelijker een schuldige te bepalen dan wat goed of fout is. Verder is in geval van twijfel de verzekering altijd in het voordeel.
- En of het nu wet is of niet dat doet maar deels ter zake. Heb je de kleine lettertjes van de verzekeringsakte al gelezen....ook die overeenkomst wordt door de wet verdedigd.
 

Handyman25

  • #14
Thanks Rinus. Wat veilig is is nu duidelijk.

Toch bevreemd het me dat harde regels om hobbyisten terug te fluiten bij dit soort kwesties nauwelijks tot niet eenduidig zwart op wit staan. Dat kan ik bijna niet geloven.
 

Rinus747

  • #15
Ik voel me na een week zoeken net zo. De overheid heeft daarom de machtsposities van heel wat vak-gildes om zeep geholpen: notarissen, makelaars, medisch specialisten, etc.....de elektricien vakwereld zal ook nog wel komen....en die NEN kliek net zo.

Voorlopig moeten we de regels nog even volgen ivm verzekeringen. Het is trouwens al veel vrijer dan 25 jaar geleden.
 

Rinus747

  • #16
Het clubje netbeheerders is trouwens al flink geknipten geschoren.
 

Ronald41

  • #17
Wat voor argumenten heeft een verzekeringsmaatschappij om niet uit te keren als de goede kleuren aan elkaar zitten, op een deugdelijke manier gelast?
 

Frank

Vaste beantwoorder
  • #18
Volgens mij raken we een beetje of topic.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu