OSB-eettafel

Fré90

 • #1
Hallo iedereen,

Ik ben van plan om zelf een eettafel te gaan maken van OSB-plaat van 18 mm dik, vanwege de esthetische uitstraling van dit materiaal.
Nu was mijn idee om een tafel van 150 x 80 x 73 cm (lxbxh) te maken, met aan alle vier de zijden een omgekeerde U-vorm als ondersteuning van het tafelblad (de U-vormen zijn uit 1 vast stuk gezaagd).
De kopse kanten van de OSB-platen blijven volledig in het zicht (geen verstekken). In de breedte-richting wilde ik een stuk of 3 dwarsbalken monteren, om het tafelblad te ondersteunen.

Mijn vraag is nu of dit allemaal wel stevig genoeg is en of een OSB-plaat van 18 mm dikte wel voldoende is. Ik heb een paar tekeningetjes toegevoegd om mijn verhaal wat te verduidelijken.

Daarnaast vroeg ik mij af of het mogelijk is om OSB-plaat een laklaag te geven als beschermlaag (na het vlakschuren van de platen) en of het in elkaar schroeven van het geheel voldoende is (is schroeven in kopse kanten wel mogelijk? en is voorboren nodig?), of dat het ook beter is om alles eerst te lijmen.

Bij voorbaat dank,

Fré :) 
 • Klusservice
  Klusidee
  Klusidee helpt je met het vinden van een klusoplossing! Kom je er zelf niet uit en heb je een vakman nodig schakel dan de klusservice van Klusidee in. Direct een vakman inschakelen
 • Waldy

  Specialist Zonwering
  • #2
  Gelet op de vrij ruw zijkanten (splinters) zou ik de zijkanten afwerken met een houten lat
   

  IJkenhout

  Vaste beantwoorder
  Moderator
  • #3
  In de dwarsrichting teken je balkjes. Wat doe je in de lengterichting?

  Je kan het best goed in de lak zetten, of epoxy (youtube filmpje liquid glass).

  Ik zou geen hoekstaal gebruiken, maar alles met hout. Evt. extra latten in de hoek. Schroeven in kops hout is lastig. Pockethole is dan beter. Deuvels werken ook goed. Er zijn meerdere opties.
   

  Login

  Je wachtwoord vergeten?
  Nog niet geregistreerd? Registreer nu