Opzetten Sikkens Rezisto BL Primer

Red

  • #1
Ben inmiddels aangevangen met mijn schilderproject, het schilderen van nieuwe (kale) MDF keukenblok fronten.

Ik heb nooit eerder met acrylverf gewerkt en ben op zich wel gewend dat een eerste grondverflaag op kaal hout, hier MDF, zich stroef laat opzetten, het is hard werken met de kwast zeg maar.

Maar het valt me op dat deze verf behoorlijk dik is in het blik (2,5 liter) en het zou niet nodig zijn te verdunnen?!?

Een eerste laag opzetten met een roller lijkt onmogelijk en een 2e (na schuren) misschien ook wel. De open tijd is kort.

Wat is de aangewezen weg deze (grond) verf op grotere (kale, nieuwe) vlakken op te zetten?

De vlakken variëren van 15x60 tot 120x60cm.

bvd
 

Robbie's

  • #2
Volgens mij heb ik in het verleden voor MDF speciale MDF grondverf gekocht maar misschien is genoemde grondverf ook gewoon geschikt voor MDF.

Ik verdun eigenlijk nooit maar bij grondverf mag dat geen probleem zijn, nadien kun je gewoon licht opschuren en nog een laag aanbrengen. Wat ook wil helpen (althans dat doe ik bij aflakken als de verf te dik is) is het blik even op de verwarming zetten waardoor deze vloeibaarder wordt.

Succes.
 

Red

  • #3
Volgens het technisch blad, dien je grote vlakken met de roller op te zetten. Dan zal,ik hem iets gaan verdunnen, want grotere vlakken egaal opzetten gaat zo niet echt werken. De verwerkingstemperatuur is ca 17-18 graden.
 

Kees de schilder

Verf- en houtrotherstel adviseur
  • #4
Mdf heeft een onregelmatig zuigend oppervlak. Hierdoor wordt er plaatselijk zeer snel water aan dit type verf onttrokken wat resulteert in een vlekkerig resultaat.
In de praktijk is het opzetten ( met een viltroller 15 cm bij grote oppervlakken direct uit een verfbak ) van 2 a 3 lagen grondverf meer regel dan uitzondering.
Elke laag na droging schuren, omdat de geperste vezels iov water opzwellen.
 

Red

  • #5
Dag kees, wat je zegt klopt met mijn eerdere ervaringen met MDF, maar dat waren vooral smallere stroken geen deuren. Meestal 3 lagen grondverf (toen onol) en de eerste laag schuur je bijna weg om het egaal te krijgen. Ik heb vandaag de achterzijden gedaan, iets verdund en met een 10cm schuimroller opgezet. Vervolgens met een brede kwast vlot nagestreken, om de belletjes weg te strijken.

Het is een hoge kwaliteit Medite MR MDF. Deze is watervast en met een harde toplaag. Bij het verwerken viel me alleen dat het oppervlak niet overal even egaal was, de dichtheid was niet constant, meestal de achterkant.

Ik heb het matteriaal vooraf ontvet met een niet al te vochtige doek thinner en dit laten drogen. Wat me nu opvalt is dat wanneer de grondverf er egaal op staat, deze soms een beetje wegtrekt. Streperig na het nastrijken met de kwast en 'putjes' wanneer ik alleen de schuimroller gebruik. Het doet een beetje denken als met buiten verf, wanneer er siliconen op het hout zitten, maar dan niet zo erg. Morgen kom ik aan de 2e laag toe.

Hoe bewaar je een acryl kwast of roller eigenlijk het best van dag tot dag? Afgelopen nacht had ik ze in water gezet, maar het bovenste deel vd haren droogt een beetje uit en wordt dan korrelig en dat wil je straks zeker niet met aflakken.
 

Gerrit B

Specialist Telecom
  • #6
Ik bewaar kwasten die ik de volgende dag weer wil gebruiken meestal gewoon in een boterhamzakje.
Kwast in de plastic zak, zoveel mogelijk lucht er uit drukken en de bovenkant met schilderstape of isolatieband dichtplakken rond de kwast.
Ook na een week is een kwast zo vaak nog prima te gebruiken.

suc6

Gerrit
 

Kees de schilder

Verf- en houtrotherstel adviseur
  • #7
Onol is een terpentine gedragen verf die lijvig en vet moet worden opgezet. Dit type blijft langer open en trekt veel minder diep in een ondergrond als mdf.
Dat u een harde persing mdf heeft kan door de meer gesloten structuur enig voordeel opleveren tegenover de normale persing qua aantal lagen.
Verwerken van wg verf met een kwast geeft tijdens het verwerken al indroging bovenaan de kwast bij de woeling. Na het werk grondig uispoelen en droogdeppen in een doek geeft goed resultaat.
Gegeven is dat wg verf van een niet goed uigespoelde kwast een harde bloemkool achtige bol maakt.
Strak in aluminiumfolie wikkelen is alleen raadzaam als de kwast de vokgende dag weer wordt gebruikt.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu