Opvangen muur tijdens sloop

Handypete

  • #1
Wij gaan binnenkort op twee plaatsen een doorgang vergroten in een dragende muur. Een bouwtechnisch ingenieur is langs geweest en gaat voor ons bepalen welk type stalen balken wij moeten toepassen. Nu heb ik een vraag over de werkzaamheden. Bij de ene doorgang wordt een stalen balk "strak" tegen de verdieping aangebracht. Bij deze klus kan dus de verdieping op enige afstand van de doorgang worden onderstempeld en vervolgens kan de opening worden gemaakt waarna een draagbalk kan worden aangebracht. Bij de tweede doorbraak echter, moet een deel metselwerk (ca. 40 cm) blijven "hangen" boven de later te plaatsen stalen draagbalk. Hoe kan dit metselwerk worden opgevangen tijdens de sloopwerkzaamheden ? Er is immers geen ruimte om een stempel onder dit metselwerk te plaatsen, omdat de muur er dan nog onder staat. Zijn er speciale stempels o.i.d. voor om dit metselwerk op te vangen ? Heeft iemand een andere tip om dit probleem op te lossen ?
 

Pepjo

  • #2
Gat hakken boven de plaats waar de nieuwe draagbalk moet komen.

Hier een balk doorheen steken van voldoende lengte en dikte.. Aan de uiteindes van deze balk twee stempels zetten. Deze omhoog draaien tot een en ander klem zit.

Nu het gat voor de draagbalk maken, die plaatsen en aanmetselen.
Na droging steunbalk weghalen en gat dichtmetselen.

Klaar.
 

Handypete

  • #3
Goed idee. Het gaat hier echter wel om een uiteindelijke dagmaat van 235 cm. Ik neem aan dat er dan op meerdere (3, meer ?) plaatsen zo'n gat moet worden aangebracht ?
 

Pepjo

  • #4
Ik denk dat twee wel genoeg is.
 

Handypete

  • #5
Ok, bedankt !
 

Boertje125

Vaste Beantwoorder
  • #6
Vergeet de balk aan de onderkant niet.
de stempels kan je niet zomaar op de vloer plaatsen
 

Handypete

  • #7
Dit is ook nog een optie die ik nog op het internet tegenkwam:





Een zg. "Stut Alone"
 

Handypete

  • #8
Nog een bijkomende vraag:

Na plaatsing van een stalen ligger moet je de ruimte tussen de ligger en het metselwerk "onderkouwen" of "ondersabelen". (Mooie bouwkundige term voor het opvullen van deze ruimte)

1. hoeveel ruimte laat je daar over? (hoogte)
2. gebruikt men nog een speciale specie of ander product hiervoor?
 

Black Knight

  • #9
Hebben hier zelf al een poortgat van 2.5x2.5 meter uitgehakt in een dragende muur. Hier steekt nu een stalen I balk. Hierin hadden we voor het slopen 3 balken door de muur aangebracht die met stempels ondersteund waren. Na het plaatsen en drogen van de I balk de gaten gewoon terug dichtgemetseld met betonblokken en gewone mortel(muur was een spouwmuur met betonblokken + zgn "assenblokken" (isolerende betonblokken). De grootte van die gaten was iets van 20x20 cm (een halve betonblok groot), gewoon voldoende om de steunen kunnen aan te brengen.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu