Optrekkend vocht in binnenmuur?

Sjansen

  • #1
Twee jaar geleden hebben wij een huis uit 1918 gekocht. Welnu hebben wij het volgende probleem:

Wij hebben op meerdere plaatsen langs dezelfde muur vochtplekken (verkleuring/schimmel) in het parket. Nu is het zo dat de oude eigenaar beton heeft gestort (3 jaar geleden) en daarna de parketvloer heeft laten leggen. Voordat het beton is gestort heeft hij het wel geïsoleerd. Hij heeft de betonnen vloer gestort aangezien de balken verrot waren. Daar waar de balken het meest verrot waren en waar nu dus beton is gestort zit nu ook het grootste deel van het vochtprobleem.

In onze gang (aangrenzend aan dezelfde muur) ligt ook een betonnen vloer, echter ligt deze vloer er al heel erg lang en is niet geïsoleerd voordat het beton is gestort. In diezelfde gang zit ook een gat waar de watermeter in zit en hier staat geen water in. Wel zijn de wanden hiervan erg vochtig.

We hebben de muur op vocht gemeten en deze is over de hele lengte nat maar op een klein gedeelte niet (de hoek om). Daar is de muur dus droog maar de vloer is ook daar aangetast.

Wie heeft er een idee waar de oorzaak van het probleem ligt en wat wij kunnen doen om de oorzaak te verhelpen?
 

Chuckles

  • #2
Vervelend probleem en lastig te verhelpen.
Het lijkt erop dat dit een bouwkundige fout is, het optrekkend vocht komt waarschijnlijk vanuit de fundering omhoog en tast je muur en vloer aan.
Je kan vraagtekens zetten op de wijze hoe de vorige eigenaar te werk is gegaan. Zijn houten vloer heeft hij eruit gehaald omdat de kopse kanten constant nat waren en zijn gaan rotten. Dit kan erop duiden dat de eerdere kruipruimte in het verleden altijd al vochtig was als gevolg van slechte ventilatie in combinatie met optrekkend vocht. Weet je misschien hoe de vorige bewoner zijn vloer heeft geïsoleerd? Normaal gesproken pas je een bouwfolie toe op je aangebrachte isolatie. Ook de wijze waarop de betonvloer is aangebracht tegen het opgaand werk is een aandachtspunt. Is hier randisolatie gebruikt. Indien niet dan ontstaat een koudebrug vanuit je opgaandwerk (fundering) naar je vloer toe. Dus vocht. Een andere factor die misschien mee heeft gespeeld dat je nooit een houten vloer, het parket dus mag aanbrengen op een pas gestorte vloer, deze moet volledig droog uitharden en neemt maanden in beslag.

Ik heb geen panklare oplossing voor je maar misschien wel oorzaken aan het licht gebracht. Wil je deze problemen verhelpen dan zal je behoorlijk aan de slag moeten.

Succes
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #3
Chuckles schreef:
Het lijkt erop dat dit een bouwkundige fout is
Een zeer groot deel van de woningen van die leeftijd is de bouwwijze hetzelfde als omschreven, het is in onze ogen misschien een bouwkundige fout maar voor toendertijd niet.

Een vochtbarriere aanbrengen is een goede oplossing, via impregneren wordt die aangebacht, dat is een dure grap.
Een andere mogelijkheid is stenen weg te halen, een vochtwerende folie aan te brengen en opnieuw de stenen in te metselen, hiervoor is echt een aannemer nodig die verstand van zaken heeft.
 

Chuckles

  • #4
Natuurlijk heb je gelijk Jan

Maar waar ik eigenlijk de nadruk op wil leggen is dat naar alle waarschijnlijkheid de vorige bewoner het probleem niet goed heeft opgelost. M.a.w. een vochtige kruipruimte is nooit geen probleem mits geventileerd, maar als je als doe-het-zelver een vloertje wilt aanleggen om dit probleem te verhelpen dan dien je oog voor detail te houden.

Kortom een vervelend probleem, is er misschien nog iets van een regel verborgen (ver)bouwproblemen ?

succes
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #5
Wat dat laatste betreft is er weining kans, de koper dient zich ook voor te bereiden en had kunnen/moeten weten dat dit een probleem van dit soort huizen kan zijn, verder is dat een juridisch probleem waar dit forum niet voor bedoeld is.

Doordat de fundering anders is gemaakt en het vocht zo kan optrekken via de muren is ventilatie alleeen niet voldoende.
 

Jeroen94704

  • #6
Jan schreef:
Een vochtbarriere aanbrengen is een goede oplossing, via impregneren wordt die aangebacht, dat is een dure grap.
Er zijn speciale producten waarmee je dit ook zelf kunt doen, en dan valt het met de prijs wel mee (in iede geval in vergelijking met het laten doen). Ik mag hier geen merknamen noemen, maar als je interesse hebt stuur ik wel een PB'tje met een link naar de site van een leverancier.

Jeroen
 

Loek Thomas

  • #7
Wij hebben 5 jaar geleden een huis gekocht uit 1890. Precies dezelfde problemen; Schimmel op de muren, vocht in de voegen van de vloertegels, kwellende houten vloer en ga zo maar even door.

Bij gebrek aan kennis en kennissen door drie verschillende bedrijven een diagnose laten stellen. Alle drie waren ze het over eens: Optrekkend vocht in de muren tot op 2,50 mtr. Het huis is gebouwd op grote blokken blauwsteen als fundament, veldbrandstenen met kalkzandspecie voor de muurconstructie en geen spauwmuur.

Oplossing: impregneren van alle muren en dan zou WAARSCHIJNLIJK het vloerprobleem ook opgelost zijn. De offertes liepen uiteen van €10.000 tot en met €26.000. Uiteindelijk laten doen door een groot europees bedrijf met 30 jaar garantie. 14 maanden laten drogen/uitwerken volgens advies en toen weer alle stucwerk van de onderverdieping eraf en nieuwe erop.

De muren zijn nu probleemloos en hebben een vochtpercentage van slechts 3%. De vloeren werden er echter niet beter op!! Na een flinke regenbui kwam het water tussen de tegels in de gang omhoog en ik was het nu echt zat.

Ik heb het hele huis aangepakt, wilde het zekere voor het onzekere. De vloer in de woonkamer heb ik er helemaal uitgehaald en deze bleek ook rot te zijn in de balken. Vanuit de kelder heb ik een muur opgetrokken voor de bestaande keldermuur (Met DPC folie en kunstmatige ventilatie gescheiden) en daar een broodjes/legger vloer op gestort. In de gang en in de keuken heb ik de vloer eruit gebroken, 65 centimeter uitgegraven, gevuld met een aangestampt zandbed van 30 centimeter, vijverfolie over vloer en langs wanden omhoog, 10 cm isolatie, 15cm betonvloer met krimpnet en schuim langs de randen en toen een afwerkvloer van 8cm inclusief vloerverwarming en dubbel krimpnet ook met schuim langs de wanden. Daarna de folie langs de wanden mooi afgesneden en klaar was kees.

Het was een hels karwei, maar ik weet zeker dat alles nu waterdicht is. Woon er inmiddels nu weer twee jaar in na alle aanpassingen en ik ben zeer tevreden. Als je alles zelf doet vallen de kosten best mee.

Achteraf bleek dat ze bij de grote oranje verhuurder ook van die impregneerapparaten verhuren met vloeistof erbij. Dan kun je zelf gaatjes boren en de gaten volspuiten. Ik heb het die man van die firma zien doen en het stelde eigenlijk helemaal niets voor..... als je de apparatuur maar hebt.

Ik hoop dat je hier iets mee kunt, want er is hoop :lol:

Groetjes Loek
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu