DPC folie in binnenmuur ivm optrekkend vocht

Ruudje88

  • #1
Ik heb recentelijk een kluswoning uit 1947 gekocht. In de kamer lag een laminaat vloer met zwart plastic eronder. Toen ik die laminaat en plastic verwijderd had zaten er een aantal flinke voelbaar natte vochtplekken in het beton. Ook tot op 50cm hoogte waren de muren vochtig (ook halfsteense binnenmuren), niet voelbaar/zichtbaar nat maar de uitslag van de vochtmeter was boven de norm en het stucwerk had er plaatselijk wat van geleden.Die vochtplekken in de vloer trokken wel snel weg uit de vloer nadat het plastic eraf was gehaald.

Recentelijk heb ik de vloer eruit gebroken (laagje van 10cm ongewapende beton rechtstreeks op de zand)en nu is mij verteld dat het verstandig is om in de binnenmuur DPC folie tussen de voeg te plaatsen (stroken van een meter overlappend)tegen optrekkende vocht maar nu vraag ik mij af of ik wel daadwerkelijk last heb van optrekkend vocht in de binnenmuren of dat dit door de vloer kwam.

De vloer ga ik uitgraven en volledig opnieuw storten met isolatielagen + vloerverwarming.

Is het daadwerkelijk nodig om mijn voeg stuk voor stuk uit te gaan kappen en DPC folie te plaatsen of is dit verspilde moeite? Alvast bedankt!
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #2
Is lastig om dit te voorspellen. Zelf denk ik, als de woning ouder is kan je daar snel last van krijgen. Specie veroudert en wordt poreus.
Daarbij wordt er veel geschreven injecteren of ander behandelingen, ik krijg toch de indruk dat 100% succes schaars is.
Met die stroken, het is veel werk maar dan ben je er in een keer vanaf.
Hoe droog is de grond? Stand grondwater?
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #3
Het is ook handig het detail te tekenen van de aansluiting fundering/vloer/buitenwand. Met een beetje mazzel vind je dit op de bouwtekening.

Loopt de vloer onder het metselwerk door?
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu