Optrekkend vocht en vuren houten frame?

Tinustate

  • #1
Ik heb een platform wat ongeveer twee meter boven de grond staat, op dit platform heb ik geïmpregneerde planken geplaatst om er mooi op te kunnen zitten.

Nu wil ik een kleine afgesloten ruimte erop bouwen waar het frame van vuren hout is, bekleed met geïmpregneerde rabat delen.

Het probleem waar ik tegen aan loop is dat het vuren houten frame direct op de planken word geplaatst/geschroefd. Als het regent zal het vuren houten frame dus ook nat worden, niet direct, maar plank word nat en dan trekt het water via plank naar vuren hout.

Mijn gedachte was om het onderste balken van het vuren houten frame van geimpregeneert hout te maken. Zou dit voldoende zijn om optrekkend vocht tegen te houden?

Of is er misschien een betere oplossing?
 
  • Like
Waarderingen: Robmw

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #2
Maak is een tekeningetje dat gaat het denken een stuk beter.
 

Tinustate

  • #3
@Wgb komt ie:


Het frame (geel en rood) is vuren hout wat geplaatst word op geimpregneerde planken (blauw). Het frame word bekleed met rabat delen (groen).

De geimpregneerde planken (blauw) kunnen nat worden en zo het vuren hout (rood) aantasten.

Is er een manier om dit te voorkomen?
 

Tinustate

  • #4
Na een nachtje slapen:



Hier verwijder ik de geïmpregneerde planken, er komt een vloer plaat van multiplex (hardhout of okoume). Vervolgens word het vuren frame op de vloerplaat geschroefd en de rabat delen (groen) gaan iets lager dan de vloer.

Lijkt dit jullie een goede oplossing?
 

BertPleizier

Vaste Beantwoorder
  • #5
U kunt het frame ook op funderingsbalken voor een blokhut plaatsen. Deze lopen schuin af, zodat het water weg loopt van het vurenhout.

Zijn deze te smal dan kan een houthandel deze voor u op maat zagen. Met een beetje slim denken en een goede zaag kun je uit 1 schuine zaagsnede in een flinke balk 2 profielen halen.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #6
De onderste balken inderdaad van geimpregneerd (of vergelijkbaar) hout maken.
 

BertPleizier

Vaste Beantwoorder
  • #7
Ik denk dat geïmpregneerd hout iets winst oplevert tegen rotten, maar dat is slechts een aantal jaar. Hierna rot ook dit.
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #8
Onder de balken van tekening 1 kan je bijvoorbeeld DPCfolie maken, deze aan de voorzijde opzetten tot onder de rabat delen. Moet de vloer aan de binnenzijde absoluut droog blijven?

Zelf zou ik meer naar een oplossing met klossen zoeken. Zodoende wordt er tussen de verschillende lagen hout ruimte gemaakt om grotendeels het hout te kunnen ventileren en zo snel mogelijk weer droog te krijgen.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu