Optimalisatie warm water leidingen

SvenHz

  • #1
In onze nieuwe woning zit een moderne CV combi met warm water voorraad. Verkopers hebben echter close-in boiler in keuken gezet. Die wil ik eruit hebben in verband met energieverbruik en wil dus graag de warm waterleiding optimaliseren zodat comfort niet te hard achteruit gaat. Tijdig warm water in combinatie met enigszins zuinige keukenkraan is het plan.

Hoe bereken ik, op basis van lengte en binnendiameter, de wachttijd op warm water? Waar kan ik advies vinden of ik een eigen leiding vanuit de CV naar de keuken moet hebben, of dat ik toch gedeeld kan beginnen en bij badkamer aftakken naar keuken? En hoe dik moeten die leidingen dan zijn? Badkamer wordt gerenoveerd en krijgt waterbesparende douche, wasbakken en bad. Voor douche is snel warm water weer belangrijk; voor bad zou groot volume weer belangrijker zijn.

Indeling huis: keuken (bg), badkamer (1e) en CV ketel op zolder (2e) zitten allemaal zo goed als recht boven elkaar. Dat is volgens mij dus positief. Ik schat met enigszins optimale leiding 7 meter tussen CV en keukenkraan.

Dank!
 

Henk253

Specialisme badkamers en sanitair
  • #2
Je kan naar de keuken toe 12 mm koperbuis nemen je krijgt wel minder water maar het is wel sneller heet.
 

Brrron

  • #3
Aha... dus dat is de reden dat de diameter van mijn warmwaterleiding net na de aftakking van de douche overgaat van 15 naar 12 mm. Ik vroeg me al af waarom dat was, maar dat is dus eigenlijk vooral om te zorgen dat je sneller warmwater beneden in de keuken hebt.

Maar SvenHz, waarom die close-in boiler eruit? Ik heb in mijn oude huis een boiler (10 liter) en ben er juist erg happy mee. Direct (GOED) heet water. In mijn nieuwe woning wil ik dus eigenlijk ook een boiler in de keuken plaatsen, juist vanwege het snel hebben van warm water.

Ok, je boiler moet dit wel warm maken en houden maar kost dit zoveel energie meer? Die apparaten zijn goed geïsoleerd.
Maar neem de praktijk eens, je wilt beneden in de keuken warm water (al is het maar even voor je handen te wasse). Je zet de kraan open... en eer dat het water warm is ben je al hoop water kwijt...das ook zonde... je warmwater is er, je wast je handen en zet de kraan weer uit... nu staat die hele leiding dus vol met onnodig verwarmd water... ook weer zonde....
En als ik thuis kijk met de kids...kraan gaat open.... staat nog half op warm....dus ketel schiet aan... maar voordat het warme water benden is gaat die kraan al weer uit.... ook zonde van die verspilde energie.

Persoonlijk vind ik dat direct hebben van warm water wel belangrijk. En de grote vraag is dan eigenlijk ook wel.... IS het wel zo veel voordeliger om de ketel te laten aanspringen telkens? inclusief het onnodige waterverbruik? Als die boiler er al zit, hoef je die kosten al niet terug te verdienen, dus dat scheelt ook al. Ik weet niet of dat allemaal zo 1,2,3 te berekenen is, maar daar zijn vast wel ergens voorbeelden van.

Oeps, lees je tekst nu net nog eens goed door en zie dat je een CV met warmwatervoorraad hebt... oook een boilert dus. Dat veranderd wel iets. Maar dan nog mijn bovenstaande punten. En of je dan de cv boiler het gevraagde water opwarmt of je close-inboiler... dat zal niet zoveel schelen in kosten denk ik zo toch? Of is electrisch zo heeeeeeel veel duurder dan gas?

Ron
 

DexterXL

Specialist Verwarming
  • #4
Naar mijn mening is de combinatie tussen snel warmwater beneden
(dus comfort) en toch aan het energie willen denken, maar op 1 manier
mogenlijk....blijft een compromie sluiten :roll:

Close-in boiler eruit, en een hot-fill boiler er voor terug.
Close-in verbruikt bij het opwarmen/warnhouden 2200 watt
een hot-fill verbruikt 500 watt bij het warmhouden.
Het verschil zit hem erin dat een close-in van koud warmwater moet maken
de hot-fill komt tussen de warmwaterleiding te zitten, en word eerst gevuld
met warmwater uit de cv-ketel, dus ook bij elke keer dat je warmwater
tapt uit de hot-fill, gaat ook je cv-ketel aan.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu