Leiding optimalisatie warm water versnellen

Sander02

  • #1
Om sneller warm water van CV ketel zolder naar keuken begane grond te krijgen is het volgende de moeite waard of scheeld dat echt amper een paar seconden?

Een gedeelte van 3 meter dalende 22 mm leiding, een gebogen 90 graden bocht, dan overgaangd in meter horizontaal, 90 graden koppeling, 30 cm recht omlaag, 90 gradenkoppeling en dan weer 50 cm schuin omhoog(lijkt wel een beetje bottleneck) en vervolgens nog 2 meter horizontaal

te vervangen door flexibele 16 mm leiding met 2 bochten minder?

Totale lengte zal iets van 18 meter zijn, waarvan de eerste 6 rechtomlaag en de laatste 2 meter omhoog. De laatste 10 meter is al 16 mm flexibel.
 

Sander02

  • #2
De ketel is een splinter nieuwe Bosch HRC30-II ketel.
Warm water duurt over deze afstand ongeveer een minuut. Soms zelf nog langer.
 

Jvsteenb

  • #3
Is dit enkel voor het warme water t.b.v. de keukenkraan ?
In dat geval lijkt met het gebruik van 22mm maar ook van 16 mm een enorme verspilling, en daarnaast ook nog een groter legionella risico. Overweeg het aanleggen van een nieuwe 12mm leiding vanaf de combiketel, of evt een close-in boiler of quooker.

Zou je de hele lengte van 18 meter met 22mm leiding uitvoeren, dan heb je ( rekening houdend met een wanddikte van 1mm ) ongeveer 5,5 liter (!) in je leiding - bij 16mm is dat nog ongeveer 2,7 liter, bij 12mm is dat nog maar 1,4 liter. En dat wordt elke keer min of meer volledig doorgespoeld en opgewarmd als je een kopje ècht heet water tapt...
Bovendien zal een 12 mm leiding veel sneller afkoelen door het kritische temperatuurgebied voor bacteriegroei, dus je legionella-risico neemt ook nog eens enorm af.

Een 30kW ketel zou zonder veel problemen 8 liter water/minuut aan 60-65 graden moeten kunnen leveren, maar dat laat de restrictie in je kraan misschien niet toe. Als we dus uitgaan van een 4,5 liter in je leiding ( combinatie 22/16mm ) en een minuut opwarmtijd, zal de tijd teruggebracht kunnen worden tot minder dan 20 seconden door het toepassen van een 12mm leiding. De energiebesparing komt hier nog bovenop. De capaciteit van de ketel is zodanig dat i.c.m. een normale leidingdruk, de stromingsverliezen in een 12mm leiding hier nauwelijks invloed hebben op de uitkomst. De eindtemperatuur uit de keukenkraan zal wellicht een fractie lager zijn - denk aan 1 à 2 graden.

Just my €0,02.....

vr. gr.

Job
 

Sander02

  • #4
Dank je wel voor uitgebreide antwoord!

Het is een jaren 30 huis waar in de aanbouw naast de keuken ook een badkamer zit, waar ik zo af en toe het bad nog zal gebruiken.
Echter op de eerste verdieping, gelijk onder de ketel komt de nieuwe badkamer met alleen een douche. De aftakkingen voor warm water voor die douche en wasbak zijn 15 mm.

De 22 mm leiding vanaf de zolder t/m eerste verdieping is niet meer te vervangen, daar kan ik niet meer bij. Maar vanaf plafond begane grond is dus dat stuk 22 mm wat ik in m'n vorige bericht beschreef.

Een boiler in keukenkastje ga ik waarschijnlijk wel doen maar vroeg me toch af of er nog wat te optimaliseren valt.
 

Jvsteenb

  • #5
Ik zou ook niet direct het eerste stuk vervangen, want het is niet echt heel erg spannend douchen onder een 12mm leidinkje, zeker niet als je ooit nog eens een regendouche o.i.d. wilt aanleggen - dan wil je graag een beetje opbrengst van je ketel.
Maar overweeg het aanleggen van een NIEUWE 12 mm leiding APART voor je keuken. flexibel 12mm in mantel laat zich vrij makkelijk verwerken, en het kan echt een hoop schelen.


vr. gr.

Job
 

Sander02

  • #6
Ok 12 mm flexibel vanaf plafond begange grond t/m keuken.
Ik neem aan dat als dat bad/douche dan nog wel eens gebruikt gaat worden het ook nog wel goed gaat toch?

En heeft de diameter ook grote invloed op het openen van 2 warm water bronnen op die leiding te gelijk? Dus dat je duidelijk 2 slappere stromingen krijgt?
 

Jvsteenb

  • #7
Ik bedoelde eigenlijk: flexibel 12 mm vanaf de ketel tot de keuken..... de bestaande leiding naar de badkamer kun je gewoon handhaven, je kunt dat als het echt niet anders gaat gewoon afdoppen maar het is beter om geen "dode" stukken in een warmwaterleiding te laten zitten, dus vervangen van het T-stuk waar de keukenaansluiting vanaf komt door een passend kniestuk is het beste.

vr. gr.

Job
 

Sander02

  • #8
Aha dus gelijk bij de ketel leiding splitten. Alleen heb je dan toch een dubbele leiding die gevuld word? Die 22 die naar badkamer eerste verdieping gaat en de hele lange 12mm naar de keuken?

Ik wil dan eigenlijk ook de badkamer van begane vloer op de 12 mm aansluiten. Daarover stelde ik nog 2 vragen in vorige bericht. Dus niet over de nieuwe badkamer.
 

Jvsteenb

  • #9
De leiding wordt alleen maar gevuld als er warm water uit die leiding getapt wordt. Dus bij keukengebruik vervang je niet ook nog eens het water uit de badkameraansluiting, en heb je die verliezen ook niet.
Bij een keukenaansluiting wordt meestal meerdere keren per dag een kleine hoeveelheid getapt, en de leidingverliezen door onnodige "voorraad" in de leiding - die in verreweg de meeste gevallen al zover is afgekoeld dat ze toch wordt weggespoeld - lopen dan al snel op. Als je een halve liter heet water wilt hebben en er zit 4,5 liter lauwig water in je leiding, betekent dat dat je eerst de kraan door laat lopen tot het water heet genoeg is ( je zult dan al zo'n 5-6 liter kwijt zijn ) en dan die halve liter tapt - daarna gaat de kraan dicht.Dat betekent dus zo'n 5,5 - 6,5 liter water opwarmen voor een halve liter heet water die je daadwerkelijk gebruikt.

Bij het gebruik van douche of bad is de "verspilde" hoeveelheid meestal maar een betrekkelijke kleine fractie van het gebruik, dus daar speelt dit relatieve verlies niet zo, en is het comfort van een grotere opbrengst een veel belangrijkere factor.


Vr. gr.

Job
 

Xr8

  • #10
Voor warmwaterleidingen naar keukens word tegenwoordig zelfs wel 10mm koper gebruikt. Dit om de tapsnelheid te kunnen halen. Met deze leidingen heb je razend snel tapwater is mijn ervaring. Flexibele buis zou je kunnen nemen in 14mm.

Eea is overigens mede afhankelijk van de tapcomfort instellingen op de ketel!

Succes.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu