Opnieuw: Vaatwasser (SE54M670) laatste-minuut probleem

Arnoud-Whizzbizz

  • #1
Er is hier op het forum al veel over te vinden, maar voor wie er wat aan heeft, voeg ik graag mijn eigen ervaringen nog even toe. Het probleem: de vaatwasser blijft hangen op de laatste minuut van het programma en (in mijn geval) de vaat is niet goed schoon.

In eerste instantie het waterreservoir gecheckt, zat vol met prut linksboven:

situatie-voor.jpeg


Ik heb het reservoir gedemonteerd, en na tijdelijk afdichten van het ontluchtingsgaatje gevuld met een sterke soda-oplossing. Toen er wat afgeknipte spijkerkoppen in gegooid en deze naar de probleemplek geleid met een sterke (neodynium-)magneet. Werkt fantastisch! In een mum van tijd was het allemaal weer helder schoon:

magneet-spijkerpuntjes.jpeg


Ook meteen de niveaukamer met de vlotter er uitgehaald (eerst de schakelaar met het balgje bovenin verwijderen) en gereinigd. Even een foto maken van de situatie als het nog in elkaar zit, ivm het terug-assembleren. De ventielen links onder waren bij mij eigenlijk helemaal spik en span, niets aan gedaan. De slang die van de niveaukamer vertrekt naar de sproeiers liet zich verwijderen bij het openen van de plint voor. Dit ding was half dichtgeslibd. Met een oude tandenborstel een hand vol aangekoekte 'brokken' zooi uit kunnen verwijderen.

Inmiddels dacht ik dat dit het euvel wel zou verhelpen maar helaas was dit nog niet het geval. Na lezing van de problemen die sommige mensen hadden op de printplaat, deze uiteindelijk maar eens goed geïnspecteerd. Geen zwarte soldeer-eilandjes, geen uitgefikte onderdelen.... alles zag er netjes uit. Maar toch.... Bij nadere inspectie met een loep bleken de solderingen van het probleem-relais (verwarmingselement) inderdaad niet goed meer! In elk geval wrak. Zie de pijlen op de foto, de pennen van dit relais (en vreemd genoeg óók, zelfs name de spoel-contacten!) stonden eigenlijk 'los'. Er was een breuk in het soldeer rondom deze pennen.

slechte-solderingen.jpg


Alle drie de relais gedesoldeerd (vacuum desoldeerstation) en los op 12v getest, ook de contactweerstand gemeten. Allemaal prima, dus toch de solderingen! Netjes teruggesoldeerd en ook de connector-eilandjes nog even goed vertind. De boel teruggebouwd en inmiddels heeft ie al weer 2 programma's uitstekend doorlopen. Springt weer netjes op 0:00 en klaar....

Klus gedaan. Hopelijk hebben anderen hier er nog iets aan.
 

Lampje45

  • #2
Arnoud-Whizzbizz schreef:
probleem 1: alles zag er netjes uit. Maar toch.... Bij nadere inspectie met een loep bleken de solderingen van het probleem-relais (verwarmingselement) inderdaad niet goed meer! In elk geval wrak. Er was een breuk in het soldeer rondom deze pennen.


Probleem 2
Alle drie de relais gedesoldeerd (vacuum desoldeerstation) en los op 12v getest, ook de contactweerstand gemeten.

Probleem 3
Allemaal prima, dus toch de solderingen! Netjes teruggesoldeerd en ook de connector-eilandjes nog even goed vertind.


Probleem 1
Dit ontstaat doordat het relais versleten is en de contacten wel sluiten, maar geen contactoppervlak meer hebben en heet worden. Deze hitte soldeert het contact los en dat verhelp je niet door het relais door te solderen.
Dan kun je het relais alleen maar vervangen. Kosten ongeveer € 3,50 per stuk

Los gesoldeerd door hitte slecht contact Relais open gewerkt

Probleem 2
Het testen van een relais kun je alleen maar goed doen, als je de bedrijfsomstandigheden nabootst.
Het ohms doormeten van vermogenscontacten kan niet met een ohmmeter. Want ook een verbrand contact raakt wel ergens, en zal dan een connectie aangeven.
Maar kan hij ook belasting aan? Nee dus!
Deze relais zijn spotgoed koop en als je de machine toch los hebt liggen, vervang dan alle relais.
Dat kost je een tientje, want gegarandeerd, het probleem van het losbranden komt binnen zeer korte tijd weer terug en wordt al heftiger, waardoor de printkaart op zijn minst total loss raakt, maar er is een grote kans dat de machine in brand vliegt.

Probleem 3
Geloof niet in de sprookjes van doorsolderen. Helaas zijn deze sprookjes erg hardnekkig, want de ene onkundige kakelt de ander na en de ramp is, het lijkt de oplossing te zijn, maar is het beslist niet!
verbrand contact.jpg

Wasdrogers met hun vaak (explosieve) stoflading zijn brandoorzaak nummer 1 bij woningbranden.
De trigger is dan de knetterende vonken, die op de printplaat ontstaan.

Conclusie:
Test relais niet, maar vervang ze allen, als de zaak toch eenmaal open ligt, het zijn de kosten niet.
Soldeer een relais nooit door, want je haalt de bron van het probleem, het slechte contact niet weg.
Waardoor het probleem zich spoedig weer meldt als het jou niet uitkomt.
 
  • Like
Waarderingen: Kees

Arnoud-Whizzbizz

  • #3
Dank voor je advies. Je waarschuwing snijdt hout en is belangrijk. Toch even nuanceren en nader toelichten...

Ten eerste gaat het hier niet om een wasdroger, maar om een vaatwasser. Ik heb (tot mijn eigen grote verbazing) in de machine, die toch al relatief oud is (>10 jaar zeker, stond hier toen we hier kwamen wonen) nauwelijks 'stof' aangetroffen. De perslucht stond klaar, maar op een enkel spinnenragje in de deur na, viel er niets te verwijderen of schoon te spuiten :lol:

In een wasdroger heb ik inderdaad een keer een relais aangetroffen dat echt de kenmerken vertoonde die jij op de foto toont. Dus: zichtbare blakering, licht vervormd plastic behuizing én weggeslagen soldeer op de (niet onbelangrijk) stroomvoerende contacten. Dit relais was inderdaad bijna overleden en liet zich vlot vervangen. Dit was ook echt nodig. Bij deze relais was er niets van dit alles te zien, de behuizing was niet 'warm' geweest en ook onderop bij de uittredende pen was geen enkele deformatie zichtbaar (zoals op het filmpje waarvan je de link doorstuurde). De relais leken me fysiek werkelijk zo goed als nieuw.

Ik vermoed dat het hier anders ligt. Als je goed kijkt waren de grootste (visueel waarneembare) soldeerproblemen opgetreden bij de bovenste contacten. En dit zijn de contacten van de spoelwikkeling van het relais. Deze bewuste relais trokken zo'n 20mA bij schakelen. Warmteontwikkeling >200 graden (soldeertin) van déze pennen bij <1/4W lijkt me eigenlijk onwaarschijnlijk. Ik heb hier vervangende SPDT- footprint-compatible relais liggen, maar besloten de relais juist (nog?) niet te vervangen. Op geleide van je opmerking zal ik evenwel de warmteontwikkeling ín de relais direct na een wasbeurt eens meten met mijn warmtebeeld-camera.

Maar volgens mij is warmteontwikkeling en smeltend tin helemaal niet het probleem...

Mijn vermoeden is eerder dat relais op een op deze plek in de machine en een pcb die 'rechtop' staat gemonteerd, gewoon lijden aan de (micro-)trillingen en fysieke belasting op het moment dat de klep dicht wordt geklapt. Een dergelijk relais weegt maar een paar gram, maar 'hangt' in zijn solderingen en zal een beste snelheid kunnen ontwikkelen (zo'n 55 cm van het draaipunt) bij het 'te hard' dichtklappen van de deur.

Ik ben geen afgestudeerd materiaaldeskundige, maar uit de ronde breuk van het soldeer meen ik te concluderen dat deze ook niet in de eerste plaats door warmte is ontstaan. De losbreuk zou dan dichter (namelijk door smelten van het tin) op de aansluitpennen van het relais zitten, lijkt me. En niet in een juist dikker deel van het tin-lichaam dat vrijwel exact de boring in de print volgt. Dat bij een wasdroger de print niet in 'de bewegende delen' zit, en de problemen echt alleen bij de stroomvoerende contacten optreden, sterkt me eigenlijk in dit vermoeden. Nog iets: ook het naastgelegen relais vertoonde op zijn spoelcontacten dergelijke 'schade'.

Ik ben erg benieuwd wat anderen van deze theorie vinden, ik kwam het idee nog niet eerder tegen. (Het idee van reinigen van het waterreservoir door van binnenuit te 'poetsen' met behulp van een magneet overigens ook niet en dit vond ik zelf echt heel bruikbaar. Dit bevestigt nog eens hoe willekeurig de reacties op fora kunnen zijn, haha)

Het is lastig de machine te laten draaien met geopend front en de evt. warmteontwikkeling te monitoren, maar een warmtebeeld van het plastic front (waarachter direct de pcb met de relais) ongeveer middenin het langste wasprogramma geeft weinig onheilspellends aan.

warmtebeeld-front.jpg
 
Laatst bewerkt:

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #4
Arnoud-Whizzbizz schreef:
Ten eerste gaat het hier niet om een wasdroger, maar om een vaatwasser.
Dat maakt niets uit, sterker nog: de vaatwasser die jij hebt is (voorzover mijn informatie me vertelt) gefabriceerd in de jaren 2004 tot 2005.
Laat er juist voor dergelijke vaatwassers van BSH een waarschuwing te zijn geweest, dat er een heleboel vaatwassers die door Siemens, Bosch etc. in die periode zijn gefavbriceerd, ernstige gebreken zaten. En dat er daardoor brand zou kunnen ontstaan. Die gebreken betroffen... het verwarmingsrelais.
Zie bijv. deze productwaarschuwing (klik).

Er werd, bij de apparaten die daadwerkelijk betroffen waren, dan een extra relais toegevoegd, of de hele printplaat werd vervangen. Ik heb er toen heel veel op forums over gelezen en ook zelf advies over gegeven. Dat advies was altijd exact hetzelfde als dat van @Lampje45 - vervang het relais, want de contacten ervan zijn verbrand!

Er waren mensen die minder gelukkig waren. Daar had het verbrande relais al tot brand geleid.
En dan kan het er zo uitzien...
 

Lampje45

  • #5
Gisteravond laat je bericht gelezen, per vergissing vandaag gedacht aan een wasdroger.
Maar dat maakt verder voor het probleem weinig uit.
Jouw idee van de spijkers is helemaal niet nieuw en komt oorspronkelijk van een Duits forum en werd hier in 2016 dus zo'n 7 jaar geleden ook al gemeld.

Als een relais met zo weinig massa, strak tegen de print, met 5 poten goed doorgesoldeerd is, dan zit hij muurvast.
Ja natuurlijk worden ook printen wel eens geleverd met slechte lassen, maar dat zijn gewoon fabrieksfouten. Dan is de tin slecht doorgevloeid. Jarenlange ervaring heeft mij geleerd dat er vaak niets te zien is, qua verkleuring of vervorming, en dat de relais toch defect zijn.
En het meest is dan het maakcontakt gedesoldeerd.

En ja, het is een kwaliteitsprobleem, want ze komen allemaal uit China en als je kijkt waar ze daar kosten als je er 10.000 stuks koopt, dan weet je waar de kwaliteit zit. En vergelijk het eens met een relais van Miele, ben je zo boven de 100 euro uit.
 
Laatst bewerkt:

Arnoud-Whizzbizz

  • #6
Geen paniek mensen... :roll:

Dank voor de vervolgreacties. Dat van de spijkerkoppen (terloops tussen haakjes alleen genoemd dat ik er een reactie op had verwacht), wist ik niet. Had ik hier niet gezien (wel eens gehoord van iemand), ik heb ten onrechte kennelijk gedacht dat het uitblijven van deze tip als reactie op diverse verhalen van mensen die 'de boel dagen laten weken' en het dan nóg niet brandschoon krijgen betekende dat het voor anderen wellicht een nuttige tip zou zijn. Het was ook niet mijn bedoeling dit als een uniek eigen of 'nieuw' idee te claimen. Mea culpa.

Wat de verbrande contacten betreft: het punt is helder en de gevolgen ook. Deze kunnen rampzalig zijn. Weerleg ik allemaal niet. Juist niet. Want: Gaarne vervolgreacties op mijn waarnemingen dat het helemaal niet de stroomvoerende contacten zijn en mijn opmerking dat er helemaal geen 'zwarte' of overbelaste printsporen, soldeereilanden enz. zijn op mijn print. Bij álle getoonde voorbeelden is er mijns inziens heel duidelijke schade (zwart geblakerde soldeereilanden, gesmolten plastic rond de pen van het relais) die visueel waarneembaar is zonder dat je meteen het relais hoeft open te Dremelen voor onweerlegbaar 'bewijsmateriaal'. Hier dus volgens mij niet, en daarop graag reageren.

Bovendien (ook gaarne reactie) had het naastliggende relais ook op de 20mA voerende spoelcontacten dergelijke waarneembare degradatie. Alle drie de relais onder de loep bekeken, geén smeltschade op enige uittredende pin. Ook was de print onberispelijk. Niets duidt op warmteschade, maar zoals altijd geef ik mijn mening voor een betere!

Ik ken de gevolgen van uw foto's en heb bij eerdere reparaties wél de beslissing genomen het relais te vervangen. Daarom liggen de bewuste relais zelfs op voorraad hier.

Frontje laat zich eenvoudig verwijderen (in elk geval een stuk eenvoudiger dan het helemaal uit de nis bouwen van de vaatwasser dus ik zal kijken of ik uw vermoedens van interne schade kan bevestigen door het bewuste relais in de toekomst misschien nog eens te vervangen en dan compleet open te slopen. Vooralsnog monitor ik liever simpelweg de warmteontwikkeling.

Ik houd jullie wel op de hoogte!

In de tussentijd: IEDEREEN die relais vervangen en NOOIT zomaar effe de soldering opnieuw vertinnen als je niet weet welk gecalculeerd risico te neemt. Helemaal mee eens.
 

Lampje45

  • #7
En waar praat je over?
1,45 euro per stuk, daar besteed ik echt geen aandacht aan, gewoon nieuw.

Als je niets beters te doen hebt dan achter je warmtebeeldcamera te zitten moet je dat beslist doen. Dan ga ik anderen weer op een nuttige manier helpen hun problemen op te lossen.
 
Laatst bewerkt:

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #8
Arnoud-Whizzbizz schreef:
Gaarne vervolgreacties op mijn waarnemingen dat het helemaal niet de stroomvoerende contacten zijn en mijn opmerking dat er helemaal geen 'zwarte' of overbelaste printsporen, soldeereilanden enz. zijn op mijn print.
Dat maakt helemaal niets uit!

Dit is al voldoende om te constateren dat het relais zichzelf eruit gesoldeerd heeft:
Arnoud-Whizzbizz schreef:
Bij nadere inspectie met een loep bleken de solderingen van het probleem-relais (verwarmingselement) inderdaad niet goed meer! In elk geval wrak.
Het zwart worden is een eventuele volgende stap. Je mag blij zijn dat het toevallig nog niet zover is gekomen.
En als die soldeercontacten er zo bij 'stonden' is het hoogste tijd om het relais alsnog te vervangen.
Neem maar van mij aan: het probleem komt terug, wellicht in ernstiger vorm.
Ik heb ik de diverse forums waar ik gedurende de afgelopen ca. 20 jaar actief was zat voorbeelden gezien waar het goed mis is gegaan. Dat zal dan niet ineens bij alleen jouw machine anders zijn en het alleen daarbij niet nodig zijn om dat relais te vervangen...

Daar laat ik het bij, je moet het helemaal zelf weten wat je doet.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu