Opknappen zolderkamer - Wat is verstandig? Welk materiaal?

Samadhi

 • #1
Beste lezer,

Binnenkort wil ik beginnen met het opknappen van de zolderkamer. Daarvoor wil ik mij nu verdiepen in de mogelijkheden. Wat is verstandig? welk materiaal? rekening houden met aanpassingen van het dak in de toekomst. Doel is het in een keer goed te doen voor de lange termijn.

Voor de beeldvorming voeg ik enkele foto's toe.Mijn eerste stap is de wand waar de schoorsteen zit in orde te maken. Extra isoleren, volledig nieuwe wand er tegen aan zetten, het bed dat er nu staat zal straks tegen de wand bevestigd worden (kleiner bed) dus de wand is direct het hoofdeinde.

Er worden uitzetramen gemaakt en geplaatst met dubbel glas. De kozijnen en de afwerking ervan zal ik vervolgens mee nemen in de klus. Op deze manier hoop ik in de warme zomers de warmte 's avonds er sneller uit te krijgen en een windje te creëren op deze zeer warme zolder.

vragen.
- gipspwand loshalen om vanaf het dakbeschot te gaan werken? er zit nu oud steenwol achter het gips. Van die rollen. Isolatiecomfort uitermate beperkt.

- welk materiaal zal ik gaan gebruiken? Pir platen? Gips wanden of mdf wanden?

- de houten planken die je nu ziet gewoon laten zitten of weghalen? Dus eigenlijk alles volledig strippen?

- Wat te doen met de schoorsteen welke niet gebruikt wordt, gewoon laten zitten? is wel mijn voornemen.
 
 • Klusservice
  Klusidee
  Klusidee helpt je met het vinden van een klusoplossing! Kom je er zelf niet uit en heb je een vakman nodig schakel dan de klusservice van Klusidee in. Direct een vakman inschakelen
 • Jan

  Algemeen beantwoorder
  Moderator
  • #2
  De schoorsteen zou ik in elk geval weghalen, scheelt enorm veel ruimte.
  Ik ben een voorstander van strippen, is meestal mooier en gemakkelijker weer op te bouwen.
   

  Rola

  Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #3
  Schoorsteen helemaal weghalen, dus ook bovendaks. Scheelt ruimte en vochtproblemen in de toekomst.
  En idd helemaal strippen, dan kan je het goed opbouwen.

  Materiaal: gipsplaat, met eventueel osb erachter.
   

  IJkenhout

  Vaste beantwoorder
  Moderator
  • #4
  Als je je huis toekomstbestendig wilt hebben is de schoorsteen verwijderen een logische oplossing.

  Sommige isolatiematerialen presteren beter tegen warmte, vanwege het fasechange effect. Bv. cellulose. Ik weet daar niet heel veel vanaf. Isolatie van het dak minimaal Rc van 6. Isoleer het dak bij voorkeur aan de buitenkant.

  Zorg dat de zolder goed gespuit kan worden, dus dat er aan beide kanten ramen tegen elkaar open gezet kunnen worden. Eventueel via luiken met gaas zodat het inbraakveilig is. Een dakraam werkt ook goed.

  Plaats tripleglas en zonwering aan de buitenkant. Als de kozijnen vernieuwd worden, plaats dan kozijnen met een lage U-waarde.

  Uiteraard eerst alles strippen. Je wil ook eerst alles inspecteren. Vaak is er dakbeschot verrot. Materialen kan je hergebruiken als ze er nog goed uit zien.
   

  Samadhi

  • #5
  Bedankt voor de antwoorden.

  wellicht moet ik toevoegen dat een grotere verbouwing of aanbouw voor de toekomst gepland staat. Over één tot twee jaar. Dat zal de achterkant van de woning worden en later pas de voorkant. Hoe of wat weten we nog niet, daar had ik een tijdje geleden wel een post over geplaatst om hier aan te gaan werken. In ieder geval lijkt het mij nog steeds aannemelijk dat uiteindelijk (misschien in fases) er een volledig nieuw dak op komt. Dus om dat nu te isoleren en groots aan te pakken is niet zinvol.

  Ik probeer nu te voorkomen dat ik werk uit voer waarbij ik tijd en geld besteed dat maar voor korte duur is. De gipsplaten tegen het plafond zijn er ingekomen tijdens de koop. Ik dacht dat de voorwand wel iets definitiefs zou zijn dus vandaar dat ik die wel goed wilde aanpakken.

  Strippen, schoorsteen weg, dat lijkt mij inderdaad het beste.

  Hoe groot is de kans dat ik de oude muur van buiten af ga isoleren? gewoon een nieuwe muur eromheen zetten? Of is dat werkelijk dromen en moete we gewoon accepteren dat de woning verouderd is. Heeft dat nog gevolgen voor de keuze die ik nu wil maken?

  Sorry dat de topic nu wat verbreed, onze keuzes hangen af van het grotere plan en dat hebben we nog niet helemaal helder. Alle input is welkom.

  hoe kan ik een linkje naar mijn andere post plaatsen? dat is misschien ook handig.
   

  IJkenhout

  Vaste beantwoorder
  Moderator
  • #6
  Een totaalplan is zeer slim! Daarmee voorkom je dat je nu wat verbouwt, wat later een echt goede aanpak in de weg zit.

  Aan de buitenkant isoleren is een zeer goede optie. Kan alleen als je huis vrij op eigen kavel staat. En er is een vergunning nodig.
   

  CV__

  • #7
  Schoorstenen altijd afbreken. Zonde van de ruimte.

  PIR heeft de grootste isolatiewaarde per cm dikte.

  Klein split airco'tje ophangen en je kunt het er zomers ook koel houden.
   

  Login

  Je wachtwoord vergeten?
  Nog niet geregistreerd? Registreer nu