Opknappen kelder onder uitbouw / tuin

Turesnuur

  • #1
Onder de uitbouw en onder de tuin is bij ons huis in de jaren 70 (waarschijnlijk) een kelder gebouwd. De kelder is ruim sta-hoog en steekt ca. 3 meter de tuin in. In de tuin lijgt er een terras bovenop.

Je kijkt nu tegen de kale stenen en het plafond aan. Het plafond bestaat uit betonnen ligger met (naar wat lijkt) gasbetonblokken er tussen. De liggers steken een cm of 5 naar onderen uit.

De kelder is droog maar bij veel regenval komt er wel eens wat water via de vloervoegen omhoog. In het verleden is het onderstuk van de muur al eens geinjecteerd en dit lekt niet. De woning staat op zand, het lijkt dus alleen te gebeuren als er heel snel heel veel water is wat niet snel genoeg wegzakt.

De kelder gaat straks als hobbykelder gebruikt worden maar is niet bepaald gezellig - en koud.

Ik zou graag willen isoleren en de muren glad maken (stuken of gipswand). Ook het plafond zou ik graag vlak willen hebben.

Wie heeft er advies over wat wel/niet te doen / gebruiken?

Bij voorbaat dank,
Arthur
 

Fiesiekus

  • #2
Bij isoleren moet er een heel goede dampdichte laag tussen isolatie en leefruimte worden aangebracht. En enige ventilatie in de leefruimte om het vocht (uitademen) af te voeren..

Is het een oude atoomschuilkelder? Afmetingen?
 

Turesnuur

  • #3
Hmm wie weet!

De afmetingen zijn ca 6 * 4. De trap (vanuit de keuken) komt in midden uit. Naast de trap zijn links en rechts 2 technische ruimtes. Het grote is dan ca 6 * 3. Er is aan de zijkant een stukje omhoog gebouwd in de tuin, dit levert wat daglicht en ventilatie op.

De trap naar de keuken is (nu na verbouwing) open met een 1 meter hoge ombouw. Hij zat van boven tot onder dicht met een ombouw en dan een deur boven en 1 beneden.

De kelder voelt niet klam en ruikt ook niet. Ik ga hem voor hobby dagelijks gebruiken.

Arthur
 

Turesnuur

  • #4
Ondertussen wonen we er wat langer, en is de kelder ook wat leger en kan ik alles dus wat beter bekijken.

De kelder is in de tussentijd niet nogmaals 'nat' geweest (lekkage via de vloervoegen.) Lijkt dus inderdaad een geval van: als het heel hard regent kan het water niet snel genoeg weg. Je praat dan over een paar plasjes, en wat natte voegen, meer ook niet.

De onderste 50 cm van de wanden is geimpregneerd. Daarboven is het kale baksteen. Deze voelen niet vochtig, wel is op sommige plekken de voeg een beetje wit uitgekristalliseerd. Ook zijn er een stuk of wat bakstenen waarbij de buitenlaag afgesprongen is. Misschien ooit vorstschade?

Het moet mijn hobbykelder worden, dus ik wil hem graag wat gezelliger hebben en niet tegen de bakstenen aankijken.

Ik heb de volgende oplossingen al van diverse 'stuurlui aan wal' gehoord, maar wil graag iets wat goed is en niet over een tijdje problemen geeft:

1) Verf de muren met witkalk of kalkverf
2) Rachels en gipsplaten
3) Stucen met gips
4) Stucen met kalkmortel en dan gips
5) Leem
6) Houten rabatdelen..

Wie kan er wat licht laten schijnen?

Ook het plafond moet nog wat mee gebeuren, maar dat is een volgende stap...

Arthur
 

Turesnuur

  • #5
Ah... ik zie dat de topictitel niet echt meer toepasselijk is... Isoleren is niet perse de hoofddoelstelling.

Mvg
Arthur
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #6
Zo beter ? :wink:
 

Turesnuur

  • #7
Jan, bedankt.

Wellicht dat de foto's hieronder wat inspiratie voor reacties geven:

Oftewel - hoe maken we dit gezellig?





Arthur
 

Fiesiekus

  • #8
Fraaie ruimte, kan je iets moois van maken! Ik denk dat stucen/schilderen met (wit)kalkproducten niet meer zo van deze tijd is en geen goede oplossing voor de wanden is. Beter toch met gipsplaten, isolatie erachter en een dampdichte laag tussen gipsplaten en isolatie.
 

Sanderzzp

  • #9
Mooie ruimte!

Ik zou wel eerst even, die vocht problemen bij de vloervoegen oplossen.
Zou zode zijn als je plafon er in zit en er bruine kringen ontstaan.

Van buiten af water dicht maken met dak bedeking b.v.b
 

Turesnuur

  • #10
@ Fiesikus:

Dat is dus verticale rachels op de muur schroeven, daartussen isolatie (steenwol of piepschuim), dan daarover dampdichte folie (nieten?) en dan de gipsplaten in de rachels schroeven?

@Sanderzzp:

Wat ik aan het vocht probleem bij de voegen kan doen weet ik niet. Het is niet het plafond maar de benedenvloer. Probleem treedt alleen incidenteel op als het heel lang en hard regent. Ik denk dat we hier ruim boven het grondwater zitten maar dat in dat geval het water niet snel genoeg afgevoerd wordt.

@beiden:

Zoals op de middelste vloer te zien is is tot op 50cm al extra geinjecteerd. Er staat een extra rand stenen voor die afgesmeerd is en geinjecteerd is. Overigens verschillen hier de meningen over - de een zegt dat dit de fundering is, zelf lijkt het mij er later voorgeplaatst.

Bij wandafwerking moet ik hier rekening mee houden - of een verspringing accepteren.

@allen:
Iemand nog suggesties voor het plafond?
 

Fiesiekus

  • #11
Gipsplaten niet in de rachels maar op de rachels. Idem plafond isoleren etc.
 

Turesnuur

  • #12
Spraakverwarring, ik bedoelde met de schroeven in de rachels...

Arthur
 

Sanderzzp

  • #13
Plafon:
Ik zou eerst eens kijken hoe recht die balken zijn/liggen, en anders beginnen met stroken Undalyment, en daar de duimer 3 op schroeven/tacken.

Electra, verlichting, leidingen en isolatie en eventueel afzuiging/ventelatie aanbrengen en dicht zetten met gips.

Wand:
een voorzetwand, van 2en/3en, isoleren, wcd's er in en afwerken.
Ik twijfen of het voor de onderkant verstandig is om gips te gebruiken!
Je kan de balkjes op tegeldragers van de grond af plaatsen dus zwevend.
En voor de onderkant een strook hout plaatsen en daar boven op gips.
 

Turesnuur

  • #14
Ok heren, toch nog even wat verder discussiëren:

1) Stucen / raaplaag vs. isoleren

Op dit moment is het buiten onder 0. In de kelder schommelt het tussen de 13 en 15 graden. De muren voelen niet koud, de vloer en de betonnen plafondbalken (=onderzijde tuinterras) wel. De gasbetonblokken (Die als broodjes tussen de balken verwerkt zijn) weer niet.

Aangezien de muren niet koud voelen en ook niet nat zijn: is het dan toch geen optie om voor de muren voor een raaplaag (kalkzandmortel) te gaan? Voordeel: geen (of in ieder geval veel minder) verlies van ruimte.

2) Als ik wel zou isoleren: het is mij nog niet helemaal duidelijk of en zo ja waar ik een dampdichte of juist dampopen aag moet toepassen. Immers, de muur kan naar buiten toe niet ventileren want zit onder de grond. En wat bedoelen jullie precies met een voorzetwand van 2en en 3en? (laten van 2 duims bij 3 duims verticaal op 50 cm afstand onderling tegen de muur?)

3) Plafond.

Het plafond bestaat nu uit betonnen liggers met daartussen (afgesmeerd) als een soort broodjes geen schuim maar gasbeton. Het gasbeton ligt een paar cm verdiept. Zou ik het plafond kunnen vlakken (en tegelijk isoleren) door PIR platen (rechtstreeks of op een rachel) tegen de betonnen liggers aan te zetten?

ALvast bedankt voor het meedenken!
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu