Kelder opknappen laatste loodjes

Wouter1985

  • #1
Beste Forumleden,

De verbouwing van ons huis is bijna klaar. Het laatste werk is het keldertje. Omdat wij en bovenwoning hebben (1e en 2e verdieping + dakterras) hebben wij onder de hal naar de trap (die naar de 1e verdieping gaat) een kelder van ongeveer 4 m2 met een hoogte van 2.2 m dus genoeg om in ieder geval wat dozen kwijt te kunnen.

De kelder ziet er alleen heel erg smerig uit en omdat het er natuurlijk niet heel erg droog is (werd door de bouwkundige niet afgekeurd overigens, wel is er gesprayd tegen houtworm) is het stucwerk van de muren afgekomen. De onderburen hebben ooit een nieuwe vloer gelegd in hun hal (die wel BOVEN ons keldertje loopt) daardoor is ook het stucwerk van het plafond naar beneden gekomen. Het huis is van 1906 en het stukwerk is niet veel ouder. Kort en goed: er moet wat aan gebeuren.

Omdat het maar een rommelhok wordt, wilden we dat niet door de aannemer laten doen (die heeft wel verlichting aangebracht :) ). Ik zoek dus een goedkope oplossing om de kelder 'toonbaar' te maken en te zorgen dat hij schoon gehouden kan worden.

Voor het plafond dacht ik aan een gipsplafond. Daar is al veel over geschreven. Het enige dat ik mij afvraag is of het mogelijk is de houten balken te gebruiken die er thans in zitten (daar dus het 'regelwerk' op vastmaken). het plafond ziet er zo uit:




Dan de muren. Het is vochtig in de kelder. Het stucwerk is afgebrokkeld. Ik heb wel eens eerder wat stucwerk gedaan maar nog nooit hele muren. Is het überhaupt mogelijk stucwerk aan te brengen en wat is dan goed spul om te gebruiken in een wat vochtigere ruimte? Hoever moet ik voorts de muren 'voorbehandelen' voor het stuken? Is het nodig om al het huidige stucwerk af te halen en dan volledig nieuw aan te brengen of kun je ook over het (onregelmatige) stukwerk heen stuken?
Zo zien de muren er uit. Het witte spul is denk ik van de anti-houtworm behandeling. die zat er eerst immers niet.





Alle tips zijn welkom. De vorige keer dat ik iets vroeg (leggen van vlonder) ben ik zo goed geholpen dat het inmiddels allemaal ligt, dus ik zie uit naar jullie reacties :).
 

Wouter1985

  • #2
Is er niemand met tips? Ik heb (even kleine samenvatting van het lange verhaal ;) ) twee vragen:

1. Kan ik het regelwerk vastmaken op de oude balken?
2. Kan ik de oude muren stuken en moet dan eerst al het huidige stukwerk eraf?

Alvast veel dank voor tips!
 

Tiho

  • #3
1. Ja dat kan. Er zit nu toch ook een regelwerk op?

2. Dat kan uiteraard ook. Als er stukken los zitten/klinken dien je dit wel te verwijderen.
 

Swblom

  • #4
Zoals Tiho zegt, het regelwerk moet kunnen.

Voor wat betreft het stucwerk, met welk materiaal ben je van plan te werken?
Wij hebben onze kelder met cement gestuct ipv gips. Dat is beter bestand tegen eventueel vocht. Ik kan niet goed op jouw foto's zien hoe het bij jullie is.
Daarna heb ik er nog een epoxycoating overheen gezet. Hiermee is een en ander ook goed schoon te houden.

Succes
 

Wouter1985

  • #5
Bedankt voor de tips mannen!

@Swblom: ik heb nog geen idee met welk materiaal ik ga stuken, is voor ons ook de eerste keer dat we dit gaan doen. Als jij zegt: stuken met cement, is dat ook voor newbies te doen? Het hoeft zoals gezegd niet helemaal strak te worden, maar gewoon iets verzorgder dan een half ingestorte muur ;).

Is zo'n epoxycouting makkelijk aan te brengen? Ik kom op internet als ik zoek naar epoxycoating spullen tegen voor de vloer, ik kan dat ook gewoon op de muur strijken, en dan voor of na latex, of helemaal geen latex? Excuses voor de opvolgende vragen, maar ik heb het gevoel dat ik op de goede weg zit, nu nog even de juiste afslag nemen ;).

Met vriendelijke groet,

Wouter
 

Swblom

  • #6
Wouter,

Over het zelf stucen kan ik niet veel zeggen. Ik heb het tegelijk met het andere stucwerk laten doen. Misschien gewoon een stukje proberen? (Bij mij is er wel eerst betocontact opgezet)

Aangaande de coating, ik heb een vloercoating voor parkeergarages gekocht. Dit was een produkt op waterbasis (stinkt bijna niet) en niet al te duur. (aanbieding) Je hoeft dan geen latex te gebruiken, het kan rechtstreeks over het beton.

Succes
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #7
Als je stucgeleiders gebruikt (kunnen ook houten latten zijn), is het prima zelf te doen.
 

Wouter1985

  • #8
Bedankt mannen, ik ga mijn best doen en het resultaat hier neerzetten! (kan even duren natuurlijk ;) ).
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu