Ophoging zandcement over bestaande tegelvloer?

Nacnud

  • #1
Dag allen,

Ik heb al flink lopen struinen op het forum maar heb nog geen antwoord gevonden op mijn vraag.

Onze badkamer is al volledig betegeld en deze zitten goed vast. De nieuwe tegels komen er dus gewoon overheen. Echter, ik wil ook de douche verplaatsen en daarvoor een verhoging maken (met afschot) van zandcement. Mijn vraag is:

Is het verstandig de dekvloer ook rechtstreeks op de bestaande tegels te plaatsen? (Evt icm primer en aanbranden)Of moeten de tegels er toch echt uit?

Met vriendelijke groet,

D
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #2
Tegels eruit, incl de huidige dekvloer. Dan opnieuw opbouwen. En uiteraard rekening houden dat de nieuwe vloertegels aan blijven sluiten op de wandtegels.
 

Nacnud

  • #3
Dag Walker,

Bedankt voor je snelle reactie.
Ik neem aan dat je dit advies geeft ivm de hechting van de zandcement vloer met de tegelvloer. Of heeft dit een andere reden?

Als de huidige tegel+dekvloer er toch uit zal moeten, is een verhoging niet nodig daar ik dan het afschot in de nieuwe dekvloer kan maken. Natuurlijk mooier, maar ik had gehoopt het sloopwerk achterwege te laten. Maar goed, wat niet gaat dat gaat niet.

Bedankt

D
 

Verwarming Sp.

Specialist Verwarming
  • #4
Als je een verhoging kunt voorkomen, altijd doen! Dan maar een dagje extra werk.
 

Nacnud

  • #5
Mee eens.

Echter, ik weet nog niet precies of en waar er leidingwerk zit. Hetzelfde voor de lokatie van de bestaande afvoer. (Op dit moment staat er een bad). Ik ben een beetje huiverig voor het uitslopen van de dekvloer ivm beschadigingen aan leidingen en pvc afvoer en gevolgen van dien.

Als ik voor een verhoging kies, kan ik uitbreken voorkomen? Zal een lokale verhoging met zandcement op de bestaande tegels goed genoeg hechten (met de juiste voorbehandeling)? Evt tegels er af en het nieuwe zandcement op de huidige afwerklaag?

Mvg

D
 

Peter

Specialist Bouw/Sanitair
  • #6
Je kunt dat gedeelte heel goed verhogen, zonder alles er uit te slopen.
Voor een betere hechting met de ondervloer, is het inderdaad beter om de bestaande tegels er uit te halen in dat gedeelte.

Als de nieuwe vloer met afschot dikker is als 5 cm, hoef de de ondergrond alleen maar even met pure cement aan te branden.
Is het dunner, dan de ondervloer even voorstrijken, en insmeren met een poeder tegellijm.
Op de verse, nog vochtige tegellijm, stort je dan je nieuwe dekvloer.

Maar het is wel mooier, als de gehele vloer zonder verhogingen is.
Maar soms kan dat niet anders.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu