Douchevloer 10cm ophogen met zandcement, of eerst opvullen met ytong/xps plaat?

RobG94

  • #1
Beste klussers,

Over een aantal weken ga ik mijn badkamer (2.5m2) grondig verbouwen (volgens de recente bouwtechnische keuring is dit wel nodig). Het Klusidee-forum heeft mij al erg geholpen met allerlei informatie, daarvoor ben ik heel dankbaar. Hoewel er al een aantal posts zijn gemaakt over vergelijkbare situaties, denk ik dat mijn situatie toch nét iets anders is (aangezien ik 4 hoog woon). Vandaar dat ik toch nog even advies wil inwinnen.

De vloer in mijn douche (betegelde douchevloer, 1m2) ligt 10 cm lager dan de rest van de vloer in de badkamer (ook betegeld). Nu wil ik deze vloer gelijk trekken om zo een drempelloze vloer te maken. Voordeel hierbij is denk ik dat ik een nieuwe lijnafvoer kan plaatsen waarbij ik de leidingen niet in de bestaande constructievloer hoef te kappen. Bij verbouwing gaan bestaande tegels er uit.

Nu woon ik in een appartement op de 4e verdieping. In gehele appartement ligt een houten constructievloer (dit heb ik bij eerdere verbouwing al gezien), maar in een VvE rapport over het complex staat dat de badkamers en toiletten een betonconstructievloer hebben. Dit heb ik nog niet kunnen controleren, aangezien ik nog niets wil gaan slopen voordat ik daadwerkelijk ga verbouwen.

Het ophogen van de vloer zou natuurlijk het makkelijkst gebeuren met een zandcementvloer. Maar volgens de beschrijving van betreffend lichtgewicht zandcement (geen huismerk, want heb gelezen dat dit vaak minder sterk is) is dit zandcement geschikt voor 3 à 5 cm. Daarnaast vraag ik me af of 10cm zandcement niet te veel gewicht is bovenop de bestaande constructievloer. Daarom dacht ik nu om eerst de douchevloer op te hogen met 7cm dikke cellenbeton/ytong-blokken of XPS platen die ik verlijm op de constructievloer, waarop ik vervolgens 3cm zandcement leg (zoals minimale beschrijving van het merk). In die 3cm zandcement verwerk ik dan nog een aardmat en maak ik tevens het afschot naar de drain.

Graag hoor ik of de ytong of XPS opties mogelijk zijn. Of maak ik me zorgen om niets en kan ik makkelijk 10cm zandcement op de bestaande betonconstructievloer storten?

Alvast veel dank voor de reacties en hulp!
Rob
 

Peter

Specialist Bouw/Sanitair
  • #2
Gewoon maken met enkel zandcement.
Gewicht valt heus wel mee voor zo een kleine oppervlakte.
 

RobG94

  • #3
Dank Peter voor je reactie! Dan maak ik me dus zorgen om niets. Ga het met zandcement proberen.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu