Opgelost:"1 minuut probleem" en waterslag Siemens

Rutger1973

  • #1
Als dank aan allen die bijdragen aan dit prachtige forum wil ik hierbij een verslagje schrijven van het oplossen van een probleem met mijn Siemens vaatwasser (SE65A591/21, FD8302). Het probleem is hier al meerdere malen beschreven, alsmede de oplossing, maar misschien dat iemand nog wat aan mijn verslag en tips heeft.
Probleem:
Aan het begin van het programma had ik eerst een keer of tien waterslag (knallende waterleiding). Aan het eind van het programma bleef de vaatwasser "hangen" op 1 minuut. Je hoorde dan een brommend geluid, dat leek op continu pompen en de afwas bleef nat.

Meerdere posts op dit forum leidden tot de conclusie dat de niveaukamer en het labyrint vervuild moesten zijn. Na eerst een aantal malen zonder resultaat de sodabehandeling te hebben geprobeerd bleef alleen handmatig reinigen over.
Na me eerst goed te hebben ingelezen, waarbij vooral de foto's van Sjw en de beschrijving van Henny bijzonder handig waren ben ik aan de klus begonnen.

Na het uitbouwen van de machine (klinkt heftig, maat in mijn geval behelsde dit het losdraaien van twee schroefjes en het naar voren trekken van de machine) en het demonteren van de linker zijplaat (2 schroefjes aan de voorkant van de plaat) zag mijn labyrint en niveaukamer er inderdaad hetzelfde uit als op de foto's van Sjw. Volledig dichtgeslibd dus.

Het uitbouwen van het labyrint en de niveaukamer is makkelijk. De beschrijving van Henny hielp me daar doorheen.
Vervolgens heb ik de niveaukamer met de hand gereinigd. De niveaukamer is een puur mechanisch iets en prima uit elkaar te halen. Onthou alleen even goed hoe e.e.a. weer in elkaar gezet moet worden. Maak desnoods even een fotootje als naslagwerkje voor je zelf. Alle onderdelen gereinigd (behalve de microschakelaartjes dan) en een beetje ontkalkt.

De geribbelde slang die van de niveaukamer naar de filterbak loopt is bij de niveaukamer makkelijk los te maken (met draaiende beweging er uit trekken). Om bij de andere kant te komen moet je even de metalen plint met isolatiemateriaal die aan de voorkant van de vaatwasser zit loshalen (2 schroefjes). Je kan dan bij het andere eind van de slang komen en deze zo loshalen.
Voor het schoonmaken van de slang heb ik een oude tandenborstel gebruikt maar een flessenragger kan natuurlijk ook.

Dan het labyrint. Omdat je niet met de hand of met gereedschap bij de vervuiling kan komen is losweken de enige oplossing. Ik heb dit zoals elders op het forum beschreven ook met bleek gedaan. In totaal heeft het bij mij 4 dagen geduurd. (Na twee dagen zag ik pas waar het zwarte vlotterje zat waar ik over gelezen had :-))
Het ontluchtingsgat (als het labyrint in de machine gemonteerd zit is dit het gat boven) heb ik afgedicht door van een afwashandschoen twee vingers af te knippen, deze in elkaar te steken en daar weer de onderkant van een uit elkaar geschroefde pen in te stoppen. Omdat dit stukje pen taps toeloopt kon ik het gat mooi waterdicht afsluiten.
De eerste twee dagen heb ik (onverdunde) dikke bleek gebruikt. Af en toe schudde ik het labyrint om door de bewegende vloeistof wat vervuiling los te krijgen. Omdat de bleek echter te dik was werkte dit niet zo goed. Dus na twee dagen heb het vervangen door gewoon bleekwater van de Euroshopper (€ 0,31 per fles bij de AH). Dit heeft dezelfde werkzame bestanddelen als dikke bleek maar is minder dik waardoor het bij schudden makkelijker heen en weer beweegt en de vervuiling makkelijker "losslaat".
Na vier dagen was zo goed als alle aanslag opgelost en weggespoeld. Alleen in de kamer naast het vlotterkamertje zat nog een heel klein beetje hardnekkige witte troep. Mijn inschatting was dat dit een soort van overloopkamertje is en dus niet zo heel erg. In elk geval kon de vlotter weer vrijelijk bewegen en dat leek me het belangrijkste.
Tijdens de dagen dat het labyrint in de bleek stond heb ik voor de zekerheid even een kurk in de afvoerslang (de slang links onderdaan als het labyrint in de machine zit gemonteerd) geduwd en vastgeplakt. Afhankelijk van hoe je afvoersysteem aangelegd is, is dat misschien een goed idee. Zeker als deze al niet zo lekker doorloopt. Kwaad kan het in elk geval niet.

Het apparaat doet het nu weer prima. Maakt lang zoveel geluid niet meer, geen waterslag meer en het programma wordt goed afgemaakt. Het is echt de moeite waard om het zelf te proberen. Ik heb gemaild met iemand die het zelfde euvel had en daarvoor een monteur heeft laten komen. Deze heeft gewoon de vervuilde onderdelen vervangen en bracht daarvoor €280,= in rekening. Tja, dat kan natuurlijk ook...

Heel veel dank aan iedereen die zijn bijdrage levert aan dit forum! Keep up the good work!!
 

Fiesiekus

  • #2
Fantastisch wat een mooi resultaat en een succesverhaal! Begrijp alleen niet waarom je zoveel en vaak bleek hebt gebruikt? Zou hete soda afgewisseld met schoonmaakazijn (niet gelijktijdig!!) niet beter en sneller hebben ontvet?
 

Rutger1973

  • #3
@Fiesiekus
Ja, wellicht. Ik heb, voordat ik zelf de boel ben gaan schoonmaken, wel nog geprobeerd om door het toevoegen van een sodaoplossing tijdens een heet wasprogramma het apparaat schoon te krijgen, maar dat lukte niet. Voor het reinigen van het labyrint heb ik het niet gebruikt omdat ik op het forum allerlei succesverhalen over bleek las. V.w.b. azijn: ik weet dat dit goed werkt tegen kalk maar helpt het ook tegen vet en zetmeel resten? Zijn er misschien anderen die met soda en/of azijn hun labyrint hebben schoongekregen?
 

Rutger1973

  • #5
@Jan:
Ja, ik heb dat artikel inderdaad gelezen en zal dat vanaf nu ook zeker gaan doen. Was nu alleen even een geval van als het kalf verdronken is...
Aldoende leert men he? :wink:
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu