Opentijd Rubbol AZ tov Satura

Red

  • #1
Ik ben binnen aan het schilderen en gebruik Satura voor het kozijnwerk van ramen en deuren. Nu wil mijn huisgenote echter hooglans op de deuren en daarvoor gebruik ik Rubbol AZ (alles RAL 9010). Terwijl de Satura heel mooi uitvloeit en lang corrigeerbaar is, lijkt dit beduidend minder met Rubbol AZ. Dit heb ik gisteren ervaren bij het schilderen van mijn voordeur. Dit is ook niet de makkelijkste deur in huis, omdat deze is voorzien van 8 raampjes va ca 25x25 met tussen de raampjes brede stroken hout.

Beide lakken heb ik onverdund gebruikt op de grondverf van de zelfde fabrikant. Aangezien de AZ redelijk snel 'taai' lijkt te worden heb ik er een beetje een hard hoofd in om de lak na opbrengen met de kwast, nog met een lak roller te kunnen narollen.

Ik vraag me af of het verstandig is om met AZ de deuren te gaan aflakken, het zijn er 11 een mix van vlakke board en paneel deuren.

Graad advies over de verwerking van deze AZ.

Groeten
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #2
Ik ben geen specialist op het gebied van lakken. Maar voor mijn buitenwerk gebruik ik deze verf al heel veel jaren. Het is volgens mij ook het geheim of de kwaliteit van Rubbol AZ. Je moet en kan met deze lak een dikke laag zeer snel opbrengen zonder dat deze uitzakt. Grote vlakken lakken is voor een doe het zelf, denk ik dan ook, best lastig.
Kan je de deuren niet in een apparte ruimte op schragen aflakken.
*wgb*
 

Red

  • #3
Met het op schragen aflakken los ik dat probleem niet op.

Maar wat je omschrijft klopt wel, onverdund uit de pot dekt de verf meteen en blijft deze ook staan, hij plakt enorm. Het is inderdaad de kunst om meteen met de kwast de juiste hoeveelheid verf vlot op te zetten, uit te strijken en meteen aan het volgende vlak te beginnen en er dan vooral niet meer aan komen. Nog een keer narollen met een roller lijkt me niet zo goed idee.

De winkel adviseerde juist, met de kwast op zetten en met een lakviltroller narollen, maar dat is bij deze 'taaie' verf nagenoeg ondoenlijk.

Ik heb hem op een gegeven moment wat verdund, wat de zaak iets makkelijker maakt, maar inderdaad, als je hem te dun maakt bestaat de kans dat hij wel gaat zakken, al viel dit best mee.

Wanneer ik er mee doorga was ik sowieso van plan om eerst wat minder kritische deuren te pakken, zoals de binnenkant van de meterkast of kelder deur, zodat ik even wat ervaring op kan doen. Maar treuzelen is uit den boze. Maar ik ben toch benieuw of anderen wel ervaring met dit type verf bij het aflakken van deuren/grote vlakken.
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #4
Als je werk horizontaal ligt kan de verf niet uitzakken waardoor je gemakkelijk een vette laag kan opzetten. De lakt trekt vervolgens gemakkelijk strak en glad. Je krijgt nu wel te maken met stof. De vloer met een plantenspuit vochtig houden helpt behoorlijk tegen het stof.
*wgb*
 

Red

  • #5
Zo had ik het inderdaad niet bekeken, bij vertikaal werk moet je inderdaad als ammateur uitkijken voor zakkers.

Als ammateur moet je vooral eerst even na denken over hoe je een bepaald opbject zo goed moeglijk kunt schilderen. Eerst de details schilderen en dan pas de grote vlakken en die zo vlot mogelijk afwerken. Wanneer je gaat treuzelen, ga je waarschijnlijk weer extra verf opbrengen, waardoor het er te dik op komt te staan en inderdaad gaat zakken. De beide verfen hebben daar niet zomaar last van, tenzij je ze (teveel) verdunt (AZ) of te dik opbrengt (Satura).
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #6
Nog een tip van een leek. Bij het glad trekken van je werk als laatste de kwast van beneden naar boven ophalen. Helpt ook iets tegen afzakken van je verf.
*wgb*
 

Fiesiekus

  • #7
Wgb schreef:
Bij het glad trekken van je werk als laatste de kwast van beneden naar boven ophalen.
:prima:

En vóór het ophalen de kwast afstrijken aan de verfpotrand. Daarna wordt overtollige of ongelijkmatige verf het beste opgenomen resp. verdeeld.

En beter 2 dunne laklagen dan 1x 'n dikke.
 

Red

  • #8
En ik neem aan dat de verfroller hier niet het geschikte gereedschap is, zeker de AZ lijkt me daarvoor te taai/stroef tenzij je hem behoorlijk verdund misschien.
 

Kees de schilder

Verf- en houtrotherstel adviseur
  • #9
Lak dik aanbrengen is niet de juiste methode: VERDELEN is hier de kunst.

Dit kunt u met deze alkydharslak zowel met de kwast ( Welk nummer gebruikt u? ) als met een goede kwaliteit lakviltroller. ( Welke breedte gebruikt U ?).

Als u met deze alkydharslak niet uit de weg kunt, dan is het niet aan te bevelen om over te stappen op een High Solid of SB lak. Deze werken nog stugger / taaier.

Werk wel van laag naar hoog en van binnen naar buiten.
 

Red

  • #10
Het kwastnummer dat ik gebruik is volgens mij 16 of 18, de lakvilt roller 10cm. Beide van professionele kwaliteit uit de schilderswinkel. Ondanks dat ik de lakviltroller had uitgespoeld met water had ik het idee dat er pluisjes uit kwamen.

Van beneden naar boven werken is overigens nieuw voor mij....dat ga ik eens proberen.

Het kan overiens zijn, omdat ik sávond met indirect licht van een halogeen bouwlamp (die laat ik tegen het plafond schijnen) werk, er toch lichtstralen op de lak terrecht zijn gekomen waardoor de lak nog sneller droogd en taai wordt.

Ik ga gewoon verder met AZ in een iets verdunde vorm, twee lagen vlot opbrengen met de kwast en of ik de lakvilt roller ga gebruik is nog maar de vraag, volgens mij vloeit de verf uitzichzelf namelijk erg goed uit.

Ook nog bedankt voor de eetlepel methode voor terpetine, dat is toch iets veiliger dan een scheut peut in een dure pot verf.
 

Kees de schilder

Verf- en houtrotherstel adviseur
  • #11
Met van laag naar hoog bedoel ik: eerst de diepste delen ( paneeltjes) en dan de regels en stijlen.

Kwast 18 is leuk voor filnke kozijnstijlen: gebruik 40/45. De breedte van de lakviltrol: gebruik 15 cm. als de stijlen breder zijn dan 10 cm.

De lakviltrol kunt u ook gewoon GOED in de verf onderdompelen, een paar maal op een oude krant uitrollen en weer GOED verzadigen: geen gepluis meer. Langs een schuurpapiertje halen help ook de losse pluizen af te vangen.
 

Red

  • #12
Bedoel je met 40/45 de lengte van de haren in mm? of de diameter van de (ronde) kwast?

Het schilder advies op klusidee spreekt namelijk over de lengte van de haren en niet over kwast nummers.

Met te kleine kwasten kun je inderdaad niet in één keer de verf mooi verdelen, het wordt anders streperig en je schiet niet op, wat ivm de open tijd juist wel moet.
 

Kees de schilder

Verf- en houtrotherstel adviseur
  • #13
Diameter dus.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu