Openlaten of dichtmaken kieren gipsplaten plafond?

Klusser_de_klus

  • #1
Beste klussers,

Ik heb het dak van mijn schuur (plat dak) aan de binnenzijde geïsoleerd. Vanaf het bitumen is het nu als volgt:

1. Dakbeschot
2. Glaswol tussen de dragers
3. Klimaatfolie
4. Latten (om de gipsplaten aan de bevestigen)

Nu wil ik de gipsplaten gaan bevestigen. Maar als ik dat doe, bedenk ik mij nu, ontstaan er ruimtes en kieren aan weerskanten. Die ruimtes lopen dan door tussen de latten en gipsplaten.

Wat kan ik het best doen? De ruimtes/kieren open laten of ervoor zorgen dat ze worden afgesloten? Daarvoor zal ik verticaal (ook) kleine latjes tussen de bestaande latten moeten maken aan weerskanten. Óf de gipsplaten gewoon afkitten tussen de bakstenen muur. Dus mijn vraag eigenlijk; dicht maken of mogelijkheid geven om meer te ventileren?

Nb. Ik weet dat mijn methode van isoleren controversiël is, maar aan de buitenzijde isoleren was geen optie. Inmiddels heb ik gekozen bovenstaande manier.

Alvast bedankt voor de reacties.

IMG_20230801_213736.jpg
 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #2
Daar ook stroken plaatsen. Als je een plint wilt plaatsen, zit er tenminste hout.
 

Jackd

Vaste Beantwoorder
  • #3
Kitten is prima.

Eventuele plinten met hightack en geen hout nodig.
 

Klusser_de_klus

  • #4
Dank jullie wel Rola en Jackd voor jullie reacties.

Sorry ik doelde eigenlijk meer op de risico's van schimmel en vocht. Ik bedoelde te vragen of het beter is om idd extra latjes te plaatsen/af te kitten of de kieren open te laten zodat de klimaatfolie meer kan ademen (door de open verbinding, tussen de kieren, richting de open stootvoegen).... Hoop dat jullie een antwoord hebben.

Oeps... Volgens mij zit ik in het verkeerde onderwerpen forum. Ik dacht mijn bericht in muren & plafonds te hebben geplaatst. Weet iemand hoe ik dat moet wijzigen?
Verplaatst - mod
 
Laatst bewerkt door een moderator:

Jackd

Vaste Beantwoorder
  • #5
Wat je aan de warme kant doet maakt niet uit.
Daar blijft het warm, dus geen vocht en geen schimmel.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #6
De folie moet rondom luchtdicht worden aangesloten. Aan de randen ventilatieopeningen laten naar de ruimte is vragen om problemen.

Wordt de schuur straks verwarmd? Want anders zijn gipsplaten niet aan te raden.
 

Klusser_de_klus

  • #7
Oke helder. Iedereen is het er wel over eens. Randen dus afsluiten. Heb verschillende filmpjes gekeken waarin dat ook zo wordt gedaan.

Ja de ruimte zal in de winter wel af en toe verwarmd worden. Waarom adviseert u dan geen gipsplaat? En wat zou ik dan volgens u beter kunnen gebruiken? Misschien beter Agnes plaat?
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #8
In onverwarmde ruimtes gebruik je alleen materialen die tegen vocht kunnen. Gips hoort daar niet bij, door het vocht valt het uit elkaar en/of gaat het schimmelen.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu