Open hout cv systeem koppelen aan gesloten gas cv systeem

Zwoer

  • #1
Hallo,
ik ben al een tijdje aan het zoeken voor een oplossing om ook wanneer ik in de winter niet thuis ben m'n huis warm/vorstvrij kan blijven/houden. Ik heb namelijk zes jaar geleden een slotje op m'n gasmeter laten zetten en ben alleen gaan verwarmen met hout via een hout cvketel. Naar tevredenheid, alleen ben je vreselijk aan huis gebonden als de temperatuur keldert. Ik heb naar verschillende mogelijkheden gekeken, maar met de olieprijs zo hoog en aardwarmte te omslachtig, bleek geen van de die opties juist. Nu met deze laatste kou ben ik er zat van en is de beslissing gevallen om toch maar voor het gemak van gas te gaan als aanvulling voor m'n hout. Ik wil er een cv ketel erbij. Maar dan zit ik wel met 2 systemen, een gesloten en een open. Is er iemand met ervaring die me wat tips kan geven die goed te integreren? Zou een houtcv met de juiste voorzorg(overdrukventielen) ook gesloten kunnen, kan een gascv open? of is iets met een warmtewisselaar een optie (2 pompen draaien kost natuurlijk veel stroom) En hoe zou dat gaan met omschakelen, in een gascv zit een pomp die gestuurd wordt en afslaat als de temperatuur bereikt is, dat moet ik natuurlijk niet hebben als ook de houtcv aan is (die kan dan z'n warmte niet meer kwijt)
Bij voorbaat dank voor eventuele tips,
groet_ :D
 

Aks

  • #2
Ik heb hier een precies de zelfde sitiatie

een hout cv kachel hier zit een pomp achter geschakelt door een sensor in de kachel vervolgens een bypas en daarna een warmtewisselaar en vervolgens weer naar de kachel toe dit is een open systeem

het tweede sircuit is het cv systeem hier zit een extra pomp vlak bij de warmtewisselaar van het hout cv sircuit deze pomp wordt geschakelt door een sensor op de op de retour van het hout cv systeem

de thermostaat regelt de cv ketel deze gaat alleen aan als de sensor die in de retour van de hout cv geen signaal geeft

ik hoop dat het een beetje duidelijk is
 

Zwoer

  • #3
Dank voor je reactie aks, ik begrijp globaal wat jij hebt geloof ik.
Een systeem met beide circuits een pomp.
Mag ik je wat vragen hierover?
Zit er in elke hedendaagse hrketel niet intern een pomp? Dan zijn het er 3 in totaal, even los van wat dat kost in stroom, hoe stem je dat allemaal op elkaar af.. Of heb je een cvketel zonder eigen pomp ofzo?
En wat heb je als warmtewisselaar, een oude boiler misschien?
 

GDelea

Specialist Schoorstenen - Houtkachels
  • #4
Je zou ook eens kunnen kijken op ecologieforum.
 

Aks

  • #5
Er zit inderdaad een pomp in de ketel maar deze draait alleen als de ander niet draaid dit wordt geregelt door een wissel thermostaat sensor op de retour naar de kachel
en als de kachel brand dan draaien er twee pompen.

je kan ook gaan denken over natuurlijke circulatie maar dat licht geheel aan de situatie

ik heb een oude boiler uit een atag blauwe engel 10 liter werkt perfect
 

Zwoer

  • #6
Hey te gek, bedankt voor je antwoorden.
om 't circuit allemaal te bouwen lukt me wel, alleen dat met die wissel thermostaat sensor op de retour, en hoe dat de 2 gascv-pompen afwisselend laat werken snap ik nog niet helemaal. Hoe weten die pompen van elkaar welke aan gaat? Ik weet te weinig van de aansturing van een gascvketel en ik weet ook niet wat je precies bedoeld met een wisselthermostaat. Ik begrijp iig uit je verhaal dat de sensor van die thermostaat dan op de retour van het houtcv-circuit zit en dat ie de gascvketel aan en uit kan laten slaan. Is dat een thermostaat die je kan kopen? en heb je evt een linkje zodat ik kan zien hoe dat eruit ziet?

Ik ben trouwens verbaasd over je 10l warmtewisselaar, ik had iets veel groters in m'n kop, maar dat werkt dus super.. fijn te weten.

Ik zag trouwens dat de nieuwste generatie cvpompen nog maar een fractie van wat oudere gebruiken, mss is 2 pompen dan ook niet zo'n probleem qua stroomverbruik.

:D
 

Aks

  • #7
Dit is de temperatuur schakelaar die ik gebruik.


ik zal proberen een schema te tekenen
ik heb inderdaad een kleine boiler dit omdat ik alle warmte direct in de vloerverwarming kwijt kan

als je niet de warmte direct in het druk systeem kwijt kan dan moet je zeker een grotere boiler (opslagvat) hebben



hier het schema

A is de fase
B de wissel themperatuur schakelaar
C de gewone thermostaat
D schakeldraad naar de pomp bij de warmtewisselaar
E schakeldraad naar de ketel waar normaal de thermostaat word aangesloten.
 

Zwoer

  • #8
Oke dat schema maakt het duidelijker. Je maakt gebruik van de draad die normaliter naar de kamerthermostaat gaat en zo zorg je dat ie afslaat. Ik heb dat linkje gevonden van die printplaat (ik ben zelf niet zo best in die dingen maar ik ken wel iemand) ik zie dr geen sensor bij, die zou ik ook bij conrad kunnen vinden?

Ik wil ook graag snelle afgave zodat het niet zo lang duurt voordat de temperatuur stijgt, dus zo'n kleine wisselaar zou wat dat betreft fijn zijn. Maar ik neem aan dat jij niet zo warm water wilt hebben voor vloerverwarming, ik heb radiatoren, dus ik wil zeker 60 a 70 graden aanvoer, wisselt een 10l wisselaar daar dan wel genoeg voor?

Ik heb er een duizend liter warmtevat tussen, dus daar kan ik overtollige hitte heensturen.

Dank nogmaals :D

tsss dom, die printplaat is de sensor :roll:
 

Aks

  • #9
De sencor word mee gelevert. als je goed naar het printje kijkt dan zit er naast de rode condensator een zwarte sensor deze heb ik met een telefoon kabel verlengt dat is geen probleem.

ik heb niet z,n hele grote hout kachel staan totaal 11 KW dat kan ik met gemak kwijt in de vloer als er soms iets aan warmte over is dan gaat dat naar een radiator in de badkamer
 

Zwoer

  • #10
Oke verlengt met een kabeltje*

hoe heet is het water dan als het de warmtewisselaar verlaat?
 

Aks

  • #11
Rond de 50 graden

ik heb nog even gekeken je kan ook deze
 

Zwoer

  • #12
Oh, 50 graden is heel netjes.
het is me aardig duidelijk nu, behalve 1ding. die sensors zijn 12v maar een cvpomp is 220v, kan je iets van 220v op die wisselpolen van zo'n sensor aansluiten?
 

Aks

  • #13
De print werkt op 12 volt maar er zit een relait op die kan gewoon 230 volt aan
mijn kamer thermostaat werkt ook op 230 volt en tussen schakeldraad E en de ketel zit ook nog een relait
 

Zwoer

  • #14
Dus bijv bij die kemo sluit je rechts een 12v lichtnetadapterje aan en links op die drie draden kan je de 220v pomp en cvketel draad aansluiten.
 

Aks

  • #15
Ja dat klopt maar let wel op dat de schakel draad naar de cv ketel een relait tussen moet wand dat is normaal een zwakstroom sircuit
 

Zwoer

  • #16
Ik denk dat ik het voor elkaar kan krijgen zo (met die elektrische dingen schakel ik mss ff de hulp in van die kennis) maar ik weet nu een systeem wat blijkbaar werkt en daar ben ik erg blij mee. Hartstikke bedankt dat je me hierbij geduldig geholpen hebt.
Dank dank :D
 

Aks

  • #17
Graag gedaan
als er je nog vragen hebt dan help ik graag
 

Zwoer

  • #18
:prima:
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu