Open haardplaat van gietijzer lassen?

Rrommel

  • #1
Hallo,

Wij hebben een open haard en er komt extra zuurstof van buiten via een pijp/gat in de achterwand van de open haard. Dat gat moet tegen de hitte beschermd worden dus we stoken tegen een mooie oude openhaard-plaat, volgens mij van gietijzer. Een tijd terug brandde de open haard, en opeens een oorverdovende knal: die haardplat was 'geknapt', er zat een flinke scheur in. Die scheur zie je met een koude plaat niet, maar is die plaat heet dan zie je die scheur wel, en de scheur zie je in de afgelopen weken ook steeds verder de plaat ingaan, op den duur zal die plaat denk ik ook gewoon doorbreken. We kunnen een nieuwe plaat kopen maar deze plaat is echt oud en daardoor mooi: kan zoiets gelast worden? Dat je die lasnaad dan ziet boeit ons eigenlijk niet ...
 

Fiesiekus

  • #2
Gietijzer kan met speciale electrodes wel gelast worden, maar daar een lasspecialist/smid voor vereist. Blijft het punt dat door de gigantische temperatuursverschillen, spanningen in het materiaal ontstaan waardoor de las (zwakste punt) opnieuw kan knappen. Ik zou het 1x proberen, en daarna toch omzien naar een andere plaat.
 

Sanderzzp

  • #3
Weinig kans! Gietijzer is al lastig te lassen, maar als die plaats begint te scheuren is het einde verhaal. Want het enepunt las je, en het volgende breekt af!
Als je het wel wil proberen zoek een goede smid.
 

Rrommel

  • #4
Nou ja, ik kan de plaat eerst geheel doorbreken en dat weer laten lassen. Is de hele spanning uit het gietijzr vandaan. Ik vroeg me inderdaad af of zo'n lasnaad dan wel tegen die hogere temperaturen of temperatuur- verschillen kan ...
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #5
Door een ervaren lasser is zo'n plaat goed te lassen, hij kent de spelregels van verhitten, lassen en afkoelen bij gietijzer.

Kunt u geen lasser vinden dan met metaalschroeven er een plaat staal achter zetten, de kopjes van de schroeven verzinken, kachelzwart er op en er is vrijwel niets te zien van de reparatie.
De paal wel eerst helemaal door breken om de spanning er uit te halen.
 

Pigion

  • #6
De haardplaat is waarschijnlijk gemaakt van een type Gy, dat slecht is te lassen. Daarbij komt ook nog dat grote Gy voorwerpen moeten worden voorverwarmd en liefst enkele uren na het lassen op temp. moeten worden gehouden en vervolgens langzaam afkoelen. Voor zo'n klus werd een bak met houtskool gebruikt. Let wel, de HELE plaat moet worden verwarmd en niet alleen de las. Kleine Gy voorwerpen zijn redelijk goed te lassen.
Bij deze haardplaat zou ik kiezen voor "spalken" met ijzeren strippen aan de achterzijde en schroeven, zoals Jan ook heeft voorgesteld.
Pigion
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu