Openhaard renoveren?

Dekraan

 • #1
Hallo allemaal,

Wij krijgen in september de sleutel van een nieuwe woning, en in de woonkamer hiervan zit een gashaard met een flinke (natuurstenen? gipsblokken?) schouw. Wij zouden deze graag strak willen laten maken, zeg maar in de vorm van het 'rookkanaal', of een wat breder vierkant.

Welke vakmannen zouden we hiervoor moeten benaderen? Is dit een aannemer, of een specialist? Online zijn niet veel duidelijke treffers, maar we zouden er graag iemand naar willen laten kijken.

Is het daarnaast denken jullie wel mogelijk om de schouw eruit te halen, en er bv een strakkere ombouw voor in de plaats te laten maken? We hebben geen idee hoe zoiets opgebouwd is. Moet de hele opbouw beneden bijvoorbeeld eerst weg?

Op basis van een paar foto's kregen we o.a. dit terug van een haardenleverancier:

Schouwboezem en verloopkap rust op de natuursteen schouw dus zodra deze gedemonteerd worden dan heeft de hele opstelling geen verband meer.

Ons advies in dit geval zou dan ook zijn om de huidige haardopstelling op de begane grond te demonteren en hier een strakke haardopstelling voor terug te plaatsen.


Zie foto voor de huidige situatie, dit is momenteel het beste beeld dat we hebben.

Welke mogelijkheden zien jullie?

914_2160.jpg
 
 • Klusservice
  Klusidee
  Klusidee helpt je met het vinden van een klusoplossing! Kom je er zelf niet uit en heb je een vakman nodig schakel dan de klusservice van Klusidee in. Direct een vakman inschakelen
 • Jackd

  • #2
  Is het huis van na 1900?
  Dan heb je grote kans dat er bouwtekeningen zijn. Meestal liggen die in een gemeente archief, soms zelfs digitaal online in te zien.
   
  • Like
  Waarderingen: Dekraan

  Dekraan

  • #3
  Hi @Jackd dat is sowieso handig om te doen inderdaad. Welke informatie moet ik daarop in de gaten houden?

  Vandaag trouwens bij een leverancier geweest: zij raden een open gashaard af en geven aan dat ze geen modern gesloten exemplaar in onze huidige schouwboezem kunnen plaatsen in verband met scheurtjes die zullen ontstaan bij de aanhechtingen of iig waar het in elkaar overloopt? Dat lijkt mij overigens wel de makkelijkste oplossing, ivm de sierlijst bijvoorbeeld bovenaan de schouwboezem, maar als het niet kan, houdt dat op.
   

  Jackd

  • #4
  Online kan je het vaak downloaden, in het archief kan je kopieën (laten) maken of vragen of het toegestaan is om foto's te maken. (met je telefoon)
  Leuk om te hebben en ook bij andere klussen kan het handig zijn.

  Waar op letten?
  Eerst eens kijken en dan zie je vast al meer, er zijn veel opties.
  Het kan dat het allemaal massief steen is, het kan ook een relatief klein rookkanaal zijn met een ombouw. Ook kan je zien of het rookkanaal boven op deze schouw staat of op de verdiepingsvloer, enzovoorts.

  Over de foto is denk ik niks met zekerheid te zeggen.
   
  • Like
  Waarderingen: Dekraan

  Login

  Je wachtwoord vergeten?
  Nog niet geregistreerd? Registreer nu