Krijg fietskettingkast niet open

LWM

  • #1
Mijn dochter heeft een ruim 10 jaar oude damesfiets van het merk Paloma (geel) met een bijbehorende (geel/zwart) gesloten kettingkast met opschrift (merk?) Glider. Het is een onbekend merk fiets (kan er niets van vinden) maar van zeer goede kwaliteit en met merkspul afgemonteerd op een alu frame. De versnellingsnaaf is Sturmey Archer 3 speed. Ik moet de achter binnen- en buitenband vervangen, dus het achterwiel moet er uit, maar krijg de kettingkast niet los. Ik zie wel de naden van het achterdeel en het boven/onder gedeelte, maar nergens een clip of boutje. Geprobeerd een schroevendraaier tussen zo'n naad te zetten, maar daarmee beschadigde ik het kunststof. De enige inbusbout die ik zie zit aan de binnenkant van de achtervork. Daarmee zit een metalen beugel vanuit de kettingkast aan de achtervork vast. Kent iemand dit merk? Hoe krijg ik de kettingkast er af zonde 'm te mollen?
fiets 1.jpg
fiets 2.jpg
 
Laatst bewerkt door een moderator:

WillemQ

  • #2
Hoi,
Waarom haal je binnen- en buitenband er niet af van de andere kant, daar waar geen kettingkast zit?
 

Boertje125

Vaste Beantwoorder
  • #3
1592721223879.png


zitten daar geen schroefjes
de ronde plaat bij de trapper een beetje draaien dan klikt deze los
 

Appletick

  • #4
Kun je de metalen strip aan de bovenkant misschien verschuiven?
De aangeduide schroefjes kunnen ook alleen van de metalen plaatjes zijn waar de kast overheen schuift.

Als het echt niet lukt kun je nog overwegen om de buitenband te laten zitten en een binnenband te kopen voor achterwielen van met name elektrische fietsen. Deze is niet gesloten maar heeft twee gesloten uiteinden. Zoek maar op Gaad.... binnenband.
 
Laatst bewerkt:

Boertje125

Vaste Beantwoorder
  • #5
ik heb eeb fiets gehad waar die schroefjes er uit moesten
daarna kon je de kast uit elkaar trekken er zat een soort klik systeem tussen de twee halve delen
en geen naad onder de metalen strip maar de foto is te onscherp om het goed te zien
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #6
Een fietsenmaker verwisselt achterbanden zonder de kettingkast eraf te halen.
Hij doet dat met een vorkuitzetter.
Zie bijv. dit filmpje (of zoek zelf video's met "achterband fiets verwisselen met vorkuitzetter"):


De echte professionele vorkuitzetters kosten natuurlijk best wel wat, maar er zijn ook wat eenvoudiger exemplaren voor enkele tientjes te koop.
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #7
Waar zouden we zijn zonder Youtube. Ik dacht ook een keer mijn kleinzoon te helpen met een nieuwe achterband. Maar die kettingkast he. Wordt een breekpartij zonder dat medium.
 

Henk253

Vaste Beantwoorder
  • #8
met een vorkuitzetten kan alleen als je metalen frame hebt.
Is ie van aluminium moet het wiel er uit.
Vaak zit achter op kettingkast een palletje die je weg moet drukken, dan de schroefjes los wat @Boertje zei
 

LWM

  • #9
Dankzij de tips is het mij gelukt (wel paar uurtjes zoet geweest op vaderdag). Er zaten inderdaad schroefjes aan de kettingkast, maar nauwelijks zichtbaar. Achter twee (boven/onder) die door de metalen bevestigingsstrip aan de achtervork gaan, en eentje vooraan. Dan kun je de drie delen losklikken en verwijderen. Wiel moest er helemaal uit want binnen- en buitenband waren doorgesleten en en een vorkuitzetter moet inderdaad niet met een alu frame. Bovendien zijn deze achtervorkpoten behoorlijk dik en ze geven met de hand geen millimeter mee. Heb bij het demonteren van ieder onderdeel een foto gemaakt van hoe het zat en dat bleek best handig. Alles zit nu weer, maar ik moet de 3-speed Sturmey Archernaaf nog afstellen. Heb dat wel eens met een 7-speed SA gedaan, maar dan kun je draaien tot je twee nokjes bij elkaar ziet komen. Op internet vind ik wel zo'n SA 3-speed, maar daar komt het kettinkje uit een busje met een gaatje waardoor je bij het afstellen van het kettinkje het staafje ziet verschijnen. Bij mijn fiets zie ik, als ik het plastic afdekkapje verwijder, alleen het kettinkje uit de as steken. Dus zonder kijkgaatje.
 

LWM

  • #10
Ik vond een handleiding van Sturmey Archer en daarmee heb ik hem afgeregeld. Daar staan alle 3-speed uitvoeringen op. Die doe ik er als plaatje bij voor anderen met dit probleem. Bedankt voor alle reacties!
 

Bijlagen

Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu