Opbouw rookkanaal houthaard

Tummeke

  • #1
Beste klussers,

Ik lees al een tijdje mee tijdens ons klusproject, maar kom er nu toch zelf niet uit. Bij het inbouwen van een houthaard en het bepalen van het rookkanaal zijn er nog enkele zaken welke niet helder zijn. Bijgevoegd is een schets van de situatie. Enige hulp zou zeer welkom zijn!



Als uitgangspunt heb ik dubbelwandig RVS gebruikt. Echter maken we de haardombouw van Promatect H platen, op Metalstut profielen. Op het plafond (houten balken) komt ook een laag promatect binnen de haardombouw. De doorvoer van het kanaal naar de bestaande stenen schoorsteen is dan alleen nog een zorgpunt. Is het eigenlijk wel nodig om met een dergelijke haardombouw dubbelwandig te gebruiken? Of voldoet enkelwandig ook prima? Waar dan op te letten? Signalen welke ik op heb gevangen zijn het effect op trek en natuurlijk de brandveiligheid...

Daarnaast past in onze bestaande schoorsteen hooguit een 175 a 180mm nisbus. De schoorsteen is driehoekig, 25 bij 25 (totaal 312cm2). De haard vraagt ongeveer 255cm2 bij onze 10m lange schoorsteen. Voor de trek is al een rotorvent geplaatst op het uiteinde van het kanaal. De aansluiting van de haard is echter 20cm in diameter. Een 20cm rookkanaal gaat echter niet passen in de bestaande schoorsteen. Zou de reductie in dit geval problemen geven? En waar plaatsen we deze het best (dicht bij de kachel of dicht bij de nisbus?).

Ten slotte lees ik dat een trekregelaar wonderen kan doen voor de kachel. Ik zie alleen nergens trekregelaars te koop... Is het zinvol om in dit geval een trekregelaar te plaatsen, en waar in onze opstelling plaatsen we deze?

Alvast bedankt!
 

GDelea

Specialist Schoorstenen - Houtkachels
  • #2
De kachel die je hebt heeft een aansluiting van 200 dan kun je op die lengte wel met 180 toe,of het moet een kachel wezen die ook open gestookt kan worden. ik zou dan vlak boven de kachel verlopen tot onderkant schoorsteen, en vanaf onderkant schoorsteen tot bovenkant schoorsteen evt flexibel 180. wel zorgen voor een goede verbinding. vanaf de kachel dw.en e.v.t roosters in de ombouw. een rotovent is niet nodig en een trekregelaar beinvloed de afvoergas temperatuur teveel, en is bij de meeste moderne kachels niet nodig.
 

Wouts

  • #3
Een rotorvent is maar een schijnoplossing. Die kappen zijn voornamelijk bedoelt om neerwaartse trek te voorkomen. Oftewel de wind kan niet meer zo hard het kanaal in blazen dat de luchtstroom ineens naar beneden gaat in plaats van naar boven.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu